Ketunhäntä kainalossa työeläkkeitten kimppuun?
Ei niihin puututa, työeläkkeisiin, korostettiin vaalien alla. Mutta nyt kerrotaan, että valtiovarainministeriön virkamiehet ovat laatineet laajan ohjelman valtiontalouden vakauttamiseksi. Eräänä sen osana on erityyppisten indeksisidonnaisuuksien leikkaus. Ja indeksiin sidottujahan työeläkkeetkin ovat – tosin jo vahvasti heikennettyyn. Alunperin tyeläkkeen piti pysyä 60 prosentin suuruisena ns. lähtöpalkasta, ja sen takuuna oli 100-prosenttinen työeläkeindeksi. Entä nyt? Ns ”taitettu indeksi” antaa palkkasidonnaisuudeksi vain 20 prosenttia ja elinkustannusten osuudeksi 80 prosenttia. Hankala ymmärtää. Mutta tuloksen ymmärtäminen ei tuota vaikeuksia – mikä on seuraus: Vanhimmat ikäluokat, veteraanit esimerkkeinä, saavat nyt työeläkettä 40 prosentin verran eläkepalkastaan – 60 prosenttiahan sen piti olla.
Aina on löydetty keinoja rangaista ahkerimmin työtä tehneitä. Ensinnäkin heitä kutsutaan mielellään ”hyvätuloisiksi”, koska se vetoaa kansaan. Muutama esimerkki, ihan vaan muistiin palauttamiseksi: Maahan luotiin koko kansan turvaksi tarkoitettu kansaneläkejärjestelmä. Sitten päättivät, ettei kansaneläkettä enää näille ns. hyvätuloisille maksetakaan. Kokonaiseläkkeet pienenivät. Ja sitten: Osaavien virkamiesten ja kansalaisten taitoja käytettiin komiteoissa, mistä sai pienen korvauksen, työeläkettäkin kartuttavan, sillä työtähän komiteassa työskenteleminenkin oli. Mutta yht´äkkiä tuli siihenkin päätös, etteivät komiteapalkkkioita enää lasketaeläketuloksi, eivätkä ne siten eläkettä kartutakaan. Ja edelleen: Budjettiin tarvittiin lisää rahaa, ja niinpä katseet kääntyivät jälleen ahkerimpiin, hyvätuloisiksi mainittuihin. Säädettiin tietyn rajan ylittäville palkka- ja eläketuloille tilapäinen lisävero. Palkoista se on poistettu, olihan se tilapäinen. Mutta eläketuloihin jätetty pysyvänä, mitäpä siitä tasaveroisuudesta.
Kaikilla näillä toimenpiteillä on ollut sama vaikutus. Ne ovat rangaisseet ahkeria. Ja ne ovat jyrkentäneet tuloverotuksen progressiota – entistä pienemmästä lisätulosta menee entistä korkeampi prosentti verottajalle. Ja liittyy tähän vvm:n virkamiesten ehdotukseen työeläkkeitten indeksikorotuksen leikkaamisesta huvittavakin lisäkohta. Ei työeläkkeitä valtion budjetista makseta vaan työeläkeyhtiöitten rahastoista ja/tai niitten tuotoista. Jos työeläkkeitten kasvua tällöin pienennetään, vähennetään verotettavaa eläketuloa ja supistetaan valtiontalouden tilaa veroja pienentämällä. Mitä järkeä tässä, sopii kysyä – ja kysyä nimenomaan hallituskaavailijoilta, joitten päinvastoin tulisi Säätytalolla löytää keinoja verotulojen kasvattamiseksi ettei Marinin hallituksen holtiton lainanottolinja jatkuisi myös tulevaisuudessa.
Järki käteen valtiovarainministeriön virkamiesten tämän ehdotuskohdan osalta. Niissä muissa kohdissa on ihan riittävästi harkinnan arvoisia näkökohtia, joihin tarttua. Ketunhäntä kainalossa tällainen työeläkkeitten indeksikorotuksen heikentäminen näyttää syntyneen – liekö motiivina sitten vasemmistopoliitikkojen hellimä ajatus, että niitä kaikkein ahkerimpia – ”hyvätuloisia” eläkkeensaajiakin – kannattaa aina vaan rangaista. Ja muistaa olisi hyvä sekin, että tällä politiikalla kavennetaan myös sitä tulopohjaa, jota valtio tarvitsee maksaakseen pienituloisten ja ”köyhien” erilaiset sosiaalietuudet.
En usko, että indeksijarrua olisi tarkoitus ulottaa työeläkkeisiin. Indeksoituja menoja on budjetissa lukuisia ja varmaan niiden kohdalla suoritetaan erikseen harkintaa. Työeläkkeet puolestaan eivät ole budjetissa lainkaan.
Ilmoita asiaton viesti
Valtion budjetista maksetaan työeläkkeitäkin aika paljon.
https://tutkibudjettia.fi/teemat/6
Ilmoita asiaton viesti
Itse asiassa aika pieni osuus kaikista työeläkkeiksi luokiteltavista eläkkeistä. Jos miljardin menoerään sovelletaan indeksijarrua (esim maatalousyrittäjät j.n.e.), niin viisi prosenttia korotusta olisi 50 miljoonaa ja esimerkiksi prosenttiyksikön nipistys siitä neljään prosenttiin toisi kymmenen miljoonaa säästöä. Kuka sellaista hallituspuolueiden piirissä ajaisi, kun sen merkitys säästönä on olematon, mutta maineen pilaajana suunnaton?
Ilmoita asiaton viesti
Tärkeämpää onkin hillitä eläkemaksujen nousupaineita. Ne lisäävät verokiilaa tuloverojen tavoin.
Ilmoita asiaton viesti
Sanoisin että tulee näille eläkeleikkurille kovinkin kiire hakea turvapaikkaa vaikkapa Irakista tai Somaliasta, mikäli vielä tuon 8% leikkauksen jälkeen aikovat leikata lisää itse maksetusta pakollisesta ja vapaaehtoisesta eläkkeestä. Eipä Turkuun ole pitkästi matkaa…
Ilmoita asiaton viesti
Nyt kyllä vedät liian suoran korrelaation hyvien tulojen ja ahkeruuden välille. Suomessa on monta ahkeraa duunaria jolla on ihan paska palkka. Kuten myös ahkeria lestaadiolais- ja somaliäitejä jotka kasvattavat yli kymmenlapsisia perheitä.
Ilmoita asiaton viesti
Olet oikeassa lasten kasvattaminen ja kouluttaminen puhumattakaan vaatettamisesta , on kallista puuhaa.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä riepoo kun jäin eläkkeelle taanoin oli eläke 60 % silloisesta palkasta. Kun olen seuraillut autoteknisen alan nykypalkkoja ei eläkkeeni ole 60% joten ei tämä kivaa ole kärvistellä.
Se oli Paavo Lipposen keikaus eläkkeisiin tämä laskenta kaava. Hyvää se näytti viime vuona kun tuli 6,8% korotus.
Annasolla kun työmarkkinat pääse vauhtiin palkan korotuksineen taasen työeläkeläinen häviää.
Ilmoita asiaton viesti
Paavo on eräs kuuluisimmista suomalaisita sosialisteista. Nytkin hän osallistuu arctisen merikaapelin suunnitteluun pientä eläkettään kohentaakseen.
Ilmoita asiaton viesti
Toki pitäisi miettiä, kuinka tehokasta työtä on tehnyt, jotta tuolle eläkekertymälle saisi sen arvoisen korvauksen. Tiedän virkahenkilöitä, joiden työpanos ei ihan natsaa, vaikka miten ovat komiteoissa istuneet, työpanoksen hyötysuhteeseen nähden. Sellaisia, sanonko….no parempi jättää sanomatta.
Ilmoita asiaton viesti
Olen myös kuullut joidenkin komitioiden mietintöjen laihoista tuloksista.
Ilmoita asiaton viesti
Joo näitä tarinoita riittää. Jostain syystä tuo komitea työ on ollut tehokasta, vaikka yksi pätevä virkahenkilö olisi voinut ratkaista asian parissa minuutissa.
Ilmoita asiaton viesti
On hyvä muistaa, että pienituloiset ja työttömät maksavat koko ajan itsekin verojaan, jos olet jäänyt työttömäksi ja irtisanotuksi 40 vuoden uran jälkeen, olet kyllä itsekin maksanut ”kaikkien puolesta” sekä itsesi, marginaalinen ryhmä on se, joka olisi koko ikänsä ”köyhä” tai työtön. Työtönkin maksaa suhteessa kohtuutonta veroa turvastaan 17-25%, koska hänellä ei ole työtulovähennyksiä yms. enää, mitä palkansaajilla, et saa enää edes eläkekertymää, vaikka et saa töitäkään, en kitisisi ensimmäisenä korkeista eläkkeistä, vaan valtiona olisin huolissani, millä kaikki pitkäaikaistyöttömät eläkeläisinä elätetään, koska heiltä kyllä otetaan veroja paljon työttöminä, mutta eläkeläisköyhien joukko tulee kasvamaan varsinkin 50+ työttömien osalta, kun ikäsyrjintä estää eläkekertymän hankkimisen. Tässä toinen näkökulma kirjoittajan huoleen.
Ilmoita asiaton viesti
Minä taas mietin millä oikeudella hallitustunnustelijat ovat taas leikkaamassa palkansaajien ansioturvaa, kun valtio ei maksa siitäkään kuin perusosan, jonka saavat Kelan työmarkkinatuella olevatkin, ansio-osan maksavat palkansaajat ja työnantajat työttömyysvakuutusmaksuissaan ja kassojen jäsenet jäsenmaksuissaan, jos olen ollut liiton jäsen 40 vuotta, millä oikeudella valtio leikkaa ansioturvaani tai edes porrastaa, koska valtiolla ei ole perusteita laskuudelleni tai sille, etten olisi hakenut töitä koko ajan, tällä hetkellä 4 työpaikkaa/kk velvoite karenssin uhalla. Olisi aika duunareiden ja liittojen jo herätä tähän vääryyteen, mitä oikeisto hamuaa. Työttömyysturva on edeltävästä palkasta vain 50%. Maksa siinä sitten asuntoasi enää!
Ilmoita asiaton viesti
Ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan liittyvät pohdiskellut eivät niinkään perustu menojen säästämiseen, vaan uskomukseen siitä, että työttömät hakeutuisivat aktiivisemmin takaisin työhön, mikä lisää työllisyyttä ja sitä kautta niin verotuloja kuin talouskasvuakin.
Mielestäni porrastus pitäisi kuitenkin tehdä ikään perustuen. Esimerkiksi yli 50-vuotiailla voisi maksuajan pituus säilyä ennallaan, vaikka sitä nuoremmilta lyhennettäisiinkin. Työllistymismahdollisuudet kun ovat iäkkäimmillä paljon huonommat
Ilmoita asiaton viesti
Markettien pihalla pääsee helposti tekemään havainnon sosiaalisesta tasa-arvosta. Äiti tulee vaunuilla tai pyörällä lapsensa kanssa ostoksille. Voi myös nähdä, miten iloinen seurue ajaa pari vuotta vanhalla autollaan invapaikalle. Tulevat myös ostoksille. Edellinen käy työssä, jälkimmäiset eivät. Vihreät ja vasemmisto ajavat kiihkeästi jälkimmäisten etua.
Ilmoita asiaton viesti
Kannattaiskohan esittää todistettavia faktoja, ei tarkoitushakuisia ja kommentointisääntöjen vastaisia mielipiteitä, joitten tarkoituksena on epäsovun lisääminen.
Ilmoita asiaton viesti
Ei tässä tilanteessa ketunhännällä ole mitään tekemistä.
Suomi on ylivelkaantunut ja tulevan hallituksen täytyy
löytää rahaa jostakin.
Ilmoita asiaton viesti
Toki niin, mutta ei valtio sitä rahaa työeläkeyhtiöiltä saa.
Ilmoita asiaton viesti