KOK ynnä RKP yht Stubb?

Saahan sitä spekuloida, vai kuinka! Tällä kerralla aihetta ovat antaneet otsikkopuolueet, ja varsinkin RKP:n piirissä liikkuvat huhut: Entäpä jos omaa presidenttiehdokasta ei asetettaisikaan. Puheenjohtajansa galluppohja on antamassa lisää pohjaa huhuille. Kannattaisiko haastaa riitoja vähemmän ja rakentaa rauhaa enemmän!

Liitetäänpä siihen Petteri Orpon voimalla ajama päätös Alexander Stubbin asettamisesta Kokoomuksen presidenttiehdokkaaksi. Kelpaisiko hän paremmin omasta ehdokkaasta kenties luopuvalle RKP:lle kuin Antti Häkkänen? Yksi ynnä yksi on parempi kuin yksi yhdellä ja toinen toisella.

Lienevät puoluejohtajat keskustelleet, vaihtaneet ajatuksia tälläkin pohjalla. Ja elleivät, niin ihmetellä täytyy. Mutta lisääkin tarvitaan: Menettääkö Kokoomus suomenkielisten kannatajiensa ääniä, jos yhteistyö RKP:n kanssa tiivistyy. Maassa on riittämiin alueita, joilla etsitään myös vaihtoehtoja: Ellei Stubb ynnä RKP, niin miten olisi Vihreitten ehdokas vaiko jopa Persujen – ihan kieliprotestin vuoksi. Ja onhan pelissä mukana sentään Kepukin, se entinen Kekkosliitto. Ääniä liukuu, selittämättömistäkin syistä, mutta kuinka paljon ja mihin suuntaan?

Jos – niin keskustelevat ja pohtivat yhteistyötä sitten muutkin. Puoluekenttä kun on laaja. Kokoomus ynnä RKP edustavat vahvaa porvari- tai oikeistorintamaa; entä sitten SDP, Vasemmistoliitto ja Vihreät yhteisvoimin. Viimeksimainitut joutuisivat tunnustamaan värinsä: Kenen joukossa seisot, sen lauluja laulat. Selityksiä kaivataan sekä vaaleja ennen että niitten jälkeen. Tuloksesta riippuen ja myös riippumatta. Siksi erilaisia tuloksia yhteen- ja siitäpoislaskut nyt antavat.

Voittajan tulee olemaan helppoa hymyillä. Mutta väärin laskelmoineen kohtaloa tuskin kukaan tulee kadehtimaan – puolustuksesta nyt puhumattakaan. Eletään mielenkiintoisia aikoja, ja ne muuttuvat päivä päivältä yhä kiinnostavimmiksi. Olisipa nyt vedonlyöntitoimiston omistaja, pohtii varmaan moni pelimies – anteeksi -henkilö!

JA LIITEPUHEENVUORONI 7.9. – Kannattaa lukea kuinka tämä ennuste toteutui!

raimoilaskivi
Kokoomus Helsinki

Ylipormestari, dosentti emeritus Raimo Ilaskivi (s. 1928) on tehnyt pitkän uran kansainvälisenä ja kansallisena vaikuttajana. Valmistuttuaan hän toimi 1950-1970-luvuilla erilaisissa pankkimaailman johtotehtävissä, mm. Suomen Pankkiyhdistyksen, Suomen Teollisuuspankki Oy:n (nyk. Nordean kiinnitysluottopankki) ja Helsingin Arvopaperipörssin toimitusjohtajana. Ilaskivi on ollut kansanedustajana sekä ryhmän puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja vv.1962-75, Euroopan parlamentin jäsen 1996–1999, Helsingin kaupunginjohtaja 1979–1991 ja kokoomuksen presidenttiehdokas vuonna 1994.
Ilaskivi väitteli tohtoriksi vuonna 1958. Aiheena oli Valtiontalouden automaattinen vastavaikutus suhdanteiden vaihtelussa. Seuraava tieteellinen ns dosenttipätevyysteos käsitteli Suomen Pankin rahapolitiikkaa. Hän toimikin kansantaloustieteen dosenttina Helsingin Yliopistossa kahdenkymmenen vuoden ajan. Eläkkeelle siirryttyään han on ollut kansainvälisen, ekumeenisen, Afrikan Paavin ja Alexandrian patriarkan suojeleman Konstantinus Suuren Ritarikunnan (Ordo Sancti Constantini Magni) kansleri ja viimeksi varasuurmestari vuoteen 2022 saakka.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu