KOK ynnä RKP yht Stubb?
Saahan sitä spekuloida, vai kuinka! Tällä kerralla aihetta ovat antaneet otsikkopuolueet, ja varsinkin RKP:n piirissä liikkuvat huhut: Entäpä jos omaa presidenttiehdokasta ei asetettaisikaan. Puheenjohtajansa galluppohja on antamassa lisää pohjaa huhuille. Kannattaisiko haastaa riitoja vähemmän ja rakentaa rauhaa enemmän!
Liitetäänpä siihen Petteri Orpon voimalla ajama päätös Alexander Stubbin asettamisesta Kokoomuksen presidenttiehdokkaaksi. Kelpaisiko hän paremmin omasta ehdokkaasta kenties luopuvalle RKP:lle kuin Antti Häkkänen? Yksi ynnä yksi on parempi kuin yksi yhdellä ja toinen toisella.
Lienevät puoluejohtajat keskustelleet, vaihtaneet ajatuksia tälläkin pohjalla. Ja elleivät, niin ihmetellä täytyy. Mutta lisääkin tarvitaan: Menettääkö Kokoomus suomenkielisten kannatajiensa ääniä, jos yhteistyö RKP:n kanssa tiivistyy. Maassa on riittämiin alueita, joilla etsitään myös vaihtoehtoja: Ellei Stubb ynnä RKP, niin miten olisi Vihreitten ehdokas vaiko jopa Persujen – ihan kieliprotestin vuoksi. Ja onhan pelissä mukana sentään Kepukin, se entinen Kekkosliitto. Ääniä liukuu, selittämättömistäkin syistä, mutta kuinka paljon ja mihin suuntaan?
Jos – niin keskustelevat ja pohtivat yhteistyötä sitten muutkin. Puoluekenttä kun on laaja. Kokoomus ynnä RKP edustavat vahvaa porvari- tai oikeistorintamaa; entä sitten SDP, Vasemmistoliitto ja Vihreät yhteisvoimin. Viimeksimainitut joutuisivat tunnustamaan värinsä: Kenen joukossa seisot, sen lauluja laulat. Selityksiä kaivataan sekä vaaleja ennen että niitten jälkeen. Tuloksesta riippuen ja myös riippumatta. Siksi erilaisia tuloksia yhteen- ja siitäpoislaskut nyt antavat.
Voittajan tulee olemaan helppoa hymyillä. Mutta väärin laskelmoineen kohtaloa tuskin kukaan tulee kadehtimaan – puolustuksesta nyt puhumattakaan. Eletään mielenkiintoisia aikoja, ja ne muuttuvat päivä päivältä yhä kiinnostavimmiksi. Olisipa nyt vedonlyöntitoimiston omistaja, pohtii varmaan moni pelimies – anteeksi -henkilö!
JA LIITEPUHEENVUORONI 7.9. – Kannattaa lukea kuinka tämä ennuste toteutui!
”KOK ynnä RKP yht Stubb?”
Eipä taida olla noin mustavalkoista: Osa RKP:n äänestäjistä äänestänee Stubbia, mutta RKP:ssä on muitakin kuin oikeiston kannattajia. Stubb, Rehn ja Aaltola kamppaillevat osin samoista äänestäjistä, ja myös vasemmistovihreä Haavisto.
IL-kyselyn antia toisesta kierroksesta vs. Haavisto:
Demareista 13 prosenttia kannattaa Stubbia.
Stubbin valinnan puolelle asettuvat kokoomuksen (90 %), perussuomalaisten (71 %), liike nytin (78 %) ja kristillisdemokraattien (67 %) kannattajat. Keskustalaisten parissa Stubb on Haavistoa suositumpi prosentein 49–23. – RKP:stä ei mainita mitään.
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/0e83c3fc-adb0-40c4-b5cb-abfe3c0dc829
Ilmoita asiaton viesti
Tiedän useampia suomenruotsalaisia, jotka liputtavat Halla-ahon puolesta
Stereotypia RKP: n kannattajista Helsingin rkpläisinä tai Biaudetilaisena identiteettipolitiikan kannattajina on väärä.
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä, ja esim. paitsi Tölö unga socialister SDP:ssä on Finlands svenska socialdemokrater, johon kaiketi Jörkkakin kuului vaihdellessaan RKP:n ja SDP:n välillä.
https://fsd.sdp.fi/kontakt/avdelningarna/
Ilmoita asiaton viesti
Tuntuu olevan valtaosa suomenruotsalaisista noita Mularin natseja sitten:
”64 procent av finlandssvenskarna anser att SFP:s beslut att gå med i Petteri Orpos regering var rätt. Det visar en undersökning som tankesmedjan Agenda låtit göra.
22 procent av de som svarade anser att beslutet var fel.
Över hälften, 56 procent, anser att SFP borde stanna i regeringen medan 31 procent vill att partiet ska lämna den.”
https://abounderrattelser.fi/enkat-av-sfps-tankesmedja-agenda-over-halften-av-finlandssvenskarna-vill-att-partiet-fortsatter-i-regeringen/
Ilmoita asiaton viesti
Näkyy olevan maksumuurin takana, Husiksen ei ole, ja kaipa Henriksson noteeraa tämänkin:
Bland de trognaste väljarna, de som uppgav att de alltid röstar på SFP, var resultatet tydligare: 67 procent var för att fortsätta i regeringen medan 26 procent svarade att de vill att SFP lämnar regeringen.
https://www.hbl.fi/artikel/c68c2b2c-3ed4-5c9a-ba68-f1fdb2ebc62d
Ilmoita asiaton viesti
Niinhän minä sanoin. Tietenkin natsit haluavat pysyä natsihallituksessa.
Biaudet on vitsi josta luultavasti tulee SFP:n presidenttiehdokas. Koska ei tajua olevansa vitsi parin tyypin kapinaryhmineen. Peruskannatukselle ei mitään merkitystä vaikka ehdokkaana olisi Adolf Hitler. Biaudet saattaa tuoda vähän lisaääniä ja hyvää pössistä. Samalla pysyy ruodussa.
Ilmoita asiaton viesti
Onko Haavistokin natsi?
30.1.2012
Rkp:n presidenttiehdokas Eva Biaudet kertoo äänestävänsä vaalien toisella kierroksella vihreiden Pekka Haavistoa. ”Annan ääneni Pekka Haavistolle.
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000002518716.html
27.11.2017
Rkp:n edellisen presidenttikampanjan vetäjä loikkasi Haaviston leiriin – Biaudet epäröi
https://www.talouselama.fi/uutiset/rkpn-edellisen-presidenttikampanjan-vetaja-loikkasi-haaviston-leiriin-biaudet-eparoi/c68649db-3871-3544-9f3d-1bee576e4408
Ilmoita asiaton viesti
”Onko Haavistokin natsi?”
Varmaan yhtä natsi kuin Ukrainan juutalainen presidentti Zelenskyi on natsi Putinin mielestä.
Ilmoita asiaton viesti
Leimakirveitä on helppo heiluttaa…. meilläkin.
Ilmoita asiaton viesti
Tuplan poisto.
Ilmoita asiaton viesti
En minäkään tuohon blogistin visioon usko. Vaikka Stubb kelpaisikin monelle rkp-läiselle, en usko puolueen (johdon/vaikuttajien) pirtaan sopivan kok ehdokkaan taakse asettuminen.
Jos ei omaa ehdokasta niin Haavisto lienee lähempänä puolueen identiteettiä.
Viime eduskuntavaalien alla julkaistiin analyysi kunkin puolueen ehdokkaiden vaalikonevastausten tuloksista. Rkp sijoittui jonnekin demareiden ja vihreiden välimaastoon näin piirretyssä arvokartassa. Oikeisto-konservatiivisiipikin rkp:llä on, mutta se on yllättävän pieni.
Kokoomuksen liberaalisiivellä on kyllä paljon yhteistä rkp:n oikealle sijoittuvan ryhmän kanssa. Ks. liitteen graafi.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/wp-content/uploads/2023/03/Puoluekartta_2023_2.jpg
Ilmoita asiaton viesti
Blokkivaali:
Varsin suurella
Todennäköisyydellä:
Stubb vs. Haavisto….
Muille ei kyllä jää
kuin murusia pöydän
alle.
Ilmoita asiaton viesti
Eihän se siinä tapauksessa mikään blokkivaali olisi. Molemmat ovat liberaaleja kosmopoliitteja joita arvostetaan yli puoluerajojen ja valtion rajojen. Haavistoa jopa yli Euroopan rajojen. Näiden kahden etumatka muihin kandidaatteihin sen kun kasvaa.
Ilmoita asiaton viesti
Jaa.
Eiköhän tässä ole nyt
harvinaisen selvät
blogit:
Porvarit versus
Vihervassarit.
Ilmoita asiaton viesti
Blogeissa tosiaan on näin, tuollaisia blokkeja on täällä kovasti yritetty pystyttää mutta minä en niihin mahdu. Eikä ehdokkaanikaan.
Ilmoita asiaton viesti
”onhan pelissä mukana sentään Kepukin, se entinen Kekkosliitto”
Olisi mielenkiintoista kuulla Kekkosen spekulaatiot!
Ilmoita asiaton viesti
Stubb ei halua tulla RKP:n ehdokkaaksi. Hänhän ei nimittäin halua tasavallan presidentiksi, vaan EU komissaariksi. Siksi ei ole mitään tarvetta kannatuspohjan kasvattamiseen.
Ilmoita asiaton viesti
Ettäkö siis oikein kokoomuksen juoni
Ilmoita asiaton viesti
Toki jokainen puolue haluaa olla nostamassa omaa profiiliaan myös presidentin vaaleissa. Presidentin tärkein ja konkreettisin rooli on perustuslain mukaisesti ulko- ja turvallisuuspolitiikan johtamisessa ja linjauksissa. Toki yhteistyössä hallituksen kanssa. Tähän liittyen presidentillä on tärkeä rooli Suomen Nato-politiikassa.
Valitun presidentin poliittiset näkökulmat ja taustat tulevat esiin enemmän ehkä presidentin arvojohtajuudessa. Mutta mielestäni tässäkin tulee muistaa, että presidentti on koko kansan presidentti, ei yhdenkään puolueen presidentti.
Edellä mainituista syistä minusta presidenttiehdokkaiden sopivuuttaan presidentiksi tulee arvioida ehdokkaan ominaisuuksien, kokemuksen, näkemyksiensä ja persoonan perusteella. Toki myös koulutustasolla on oma roolinsa tässä. Kyse on ensisijaisesti siis henkilöstä, ei puolueesta.
Myös sillä, minkälaiseen tulevaan ulko- ja turvallisuuspoliittiseen ympäristöön ja näiden mukana tuomiin haasteisiin olemme valitsemassa presidenttiä, on oma tärkeä merkityksensä. Toki tässä jokainen äänestäjä joutuu pelaamaan ”ennustajaeukon” roolia. No, Venäjän osaltahan taitaa olla niin, että ennustaminen lienee helppoa ainakin muutamaksi vuodeksi eteenpäin. Naamiot on riisuttu ja mitä niiden takaa paljastui, ei liene enää kenellekään epäselvää. Mutta esimerkiksi USA:n osalta, kenelläkään ei taida olla sitä kristallipalloa, josta voisi ennustaa kuka johtaa jatkossa USA:ta. Kiinan osalta voitaneen olla melko varmoja sen tulevien vuosien politiikasta.
Äänestäjien tulisi myös varoa sitä virhettä, että aletaan ehdokkaita arvioimaan sen perusteella, kuinka ”mukava” ihminen ehdokas on, miltä hän kuvissa näyttää ja kuinka näyttävästi ehdokas osaa esiintyä mediassa. Jos menneitä presidenttejä, jotka ovat keskimäärin hyvin hoitaneet tehtävänsä, peilaa, niin harvapa heistä on esiintynyt julkisuudessa niin ”mukavana” ihmisenä. Välillähän kaikki edelliset presidentit ovat ärähtäneet ja useimmiten syystäkin.
Äänestäjien tulee myös osata suodattaa median esiin kaivamia ”paljastuksia” ja jos jonkinlaisia lööppejä, jotka helposti luovat erilaisia mielikuvia ehdokkaasta. Nämä ohjaavat äänestäjiä helposti sivuraiteille ehdokkaiden presidentin tehtävien toteuttamisen todellisten edellytysten arvioinnista. Eli kun taas joku lööppi tai ”paljastus” jostakin ehdokkaasta julkaistaan, äänestäjän kannattaa miettiä ”Onko tuolla jotakin merkitystä presidentin tehtävien hoitamisen kannalta ? ”
Ei presidentin rooli ole viihdyttää kansaa median ( joka markkinoi itseään neljäntenä valtiomahtina ) sivuilla ja somessa, vaan hoitaa hänelle perustuslaissa annettuja tehtäviä. Tämä muuten pätee myös hallituksen ministereihin pääministeriä myöten. Johtaja on roolissaan usein hyvinkin yksin.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitokset tähänastisista kommenteista, varsin monipuolisia. Erästä seikkaa painottaisin udelleen: Gallupit ovat nyt vanhoja samantien kuin ne on julkistettu. Itse asetelmat muuttuvat hetki hetkeltä, uusia mukaan vaiko ei, minkälaisia kannanottoja ehdokkaitten tai niiksi pyrkivien suusta – aika kuluu vauhdilla ja näyttää. Uusi suosikki voi nousta, toinen painoa alas. Siksi mielenkiintoista seurata kannanottojanne, arv. kommentaattorit. Löytyisiköhän kohta synteesinpoikastakin …
Ilmoita asiaton viesti
Poliittinen realismi:
Muille kandidaateille
jää vain murusia
pöydän alle.
(Halla-Aho kyllä
saattaa yllättää.
Jos ottaa riittävän
Radikaalia pesäeroa.)
Ilmoita asiaton viesti
Sari lähtee mukaan.
Jokohan tuli ensimmäinen vakavasti otettava henkilö kisaan?.
Ilmoita asiaton viesti
Kuinka vakavasti
voi ottaa?
Ilmoita asiaton viesti
Presidentin vaalien alla tehtyihin galluppeihin liittyen tietyllä tavalla referenssinä , vertailukohtana, voisi käyttää Koiviston valintaa edeltävään gallupkehitykseen ja siihen liittyviin poliittisiin jopa dramaattisiin käänteisiin.
Tilannehan ei taida nyt olla Suomen sisäpolitiikan kannalta niin dramaattinen kuin silloin Kekkosen viimeisten aikojen vuosina. Silloinkin gallupeissa tapahtui heiluntaa johon liittyi voimakasta vaikuttamista julkisesti sekä kulissien takana pelaamista tapahtui. Eräs piirrehän oli se, että poliittinen eliitti ja perinteinen teollisuusjohtajien eliitti olivat melko lailla eri linjoilla kuin televisiosta jo 1960 -luvulla Jatkoaikaa katsoneet kansalaiset. Jatkoaika-ohjelmassahan Koivisto tuli positiivisella tavalla kansan tietoisuuteen.
Kuinkahan nyt ? Kaikki pelinappulathan eivät ole vielä pöydässä. SD:n nappula puuttuu pelilaudalta edelleen.
Erona tuohon Koiviston valintaan edeltävään vaalikamppailuun nähde, nyt kansalla ei ainakaan vielä näytä olevan selkeää suosikkia. No, eipä ole telkkarissakaan enää Jatkoaikaa. Tokihan nykyjäänkin on yritetty jos jonkinlaisia keinoja luoda eturivin poliitikoista positiivista kuvaa kansalaisille. Nykyaikainen media toki antaa siihen aivan erilaiset tiedotustekniset mahdollisuudet. Mutta kuinka se uppoaa enää kansaan tässä joka tuutista vyöryvän mediatulvan keskellä, se on toinen juttu. Hukkuuko viesti kohinaan ? Vai tarvitaanko rinnalle entistä enemmän erilaisia ”paljastuksia”, joilla voidaan vastaehdokkaita mustamaalattua ?
Jos haluaa tuohon Koiviston valintaa edeltävään pelaamiseen tutustua, niin siitä löytyy dokumenttia näistä YLE:n Jari Tervon Koivisto-sarjan linkeistä :
https://areena.yle.fi/1-4599013
https://areena.yle.fi/1-4599011
Muistan hyvin, kun keskustelimme erään kollegani ( nykyjään menestyvä kok ) kanssa ketä äänestäisi. Tämä kollegani torjui tiukasti Koiviston , ”koska hän on sosialisti”. Minkälainen sosialisti Koivisto oli, sitä em. linkit valottavat osaltaan.
Ilmoita asiaton viesti
Toinen jalka ulkomailla jätti Suomen jo toistamiseen, voimmeko siis luottaa että on sitoutunut ja oikeistolaiset eivät edusta edes puolta suomalaisia
Hallitus osoittaa kansalle mitä oikeistolaisuus pohjimmiltaan on!
Valitettavasti kansa on jakaantumassa yhä syvemmälle kuoppiinsa.
Nykytilanteessa tarvitaan kansaa yhdistävä pressa!
Ilmoita asiaton viesti