”Leikkausten suuruus voi yllättää”

Otsikko ei ole omani, lainasin sen päivän Helsingin Sanomista ja siksi lainausmerkeissä. Aika hyvin se kuvastaa valtiotaloutemme tilaa: menot paisuvat, tulot eivät riitä,jopa valtiovarainministeriön virkamiehet epäilevä, riittävätkö edes hallituksene kaavailemat mittavat leikkaukset. Nyt saadaan kokea edellisen, maailmaa parhaillaan kiertävän ja velanotolla selvineen Sanna Marinin talouspolitiikan tuloksista. On tullut ”veljenpojan aika,” nyt on hankittava rahat, millä maksaa. Toivotaaan sen onnistuvan ennen kuin kansainväliset luottoluokittajat puuttuvat peliin vaikeuttaen lainansaantiamme, jota sitäkin vielä tarvitaan.

Nyt puhutaan ennen muuta menojen leikkauksista, huolettomasti lisättyjen tukien pois raivaamisesta, on tuotu esiin sekin vanha ja turmiollinen ajatus, että turvauduttaisiin ”juustohöylään”, samalla prosentilla kaikista menoista. Se nyt vielä puuttuisi. Eivätkö vanhat kokemukset varoita? Eikö vieläkään ymmärretä, että menotarpeilla on erilaiset tärkeysjärjestyksensä? Peruskorjausta epäonnistuneen ja kalliiksi tulevan soteuudistuksen jälkeen vaatii ensimmäisenä terveydenhuoltojärjestelmämme, koko kansaa koskeva, kun sen sijaan vaikkapa tunnin junaprojektista hyötyvät vain muutamat sadat tai tuhannet. Palaisimmeko Pisa-asetelmassa takaisin kansainvälisen oppimisen huipulle, jos siihen, esimerkiksi opettajien palkkoihin, käytettäisiin euroja sen sijaan että asuntotukea jaetaan nyt jo omistusasuntoihinkin, yhden veroja toisen omaisuuden kasvattamiseen?

Eivätkä vain menot vaan myös tulopuoli kaipaa kriittistä harkintaa. Maslowin vanha ja kuuluisa tarvehierarkiateoria on sovellettavissa tällekin budjettipuolelle, kulloiseenkin suhdannetilaan sovitettuna. Loistava esimerkki on jälleen pinnalle nostettu iänikuinen ajatus eläkkeittenkin leikkaamisesta. Eivätkö ne ole osanneet tehdä eroa työeläkkeitten, työeläkeyhtiöiden maksamien ja siis valtiontaloutta rasittamattomien sekä valtion maksamien eläkkeitten välillä? Jos työeläkkeisiin kosketaan, kaventaa tämä samalla verotettavien eläketulojen sekä julkisen vallan saamien verojen määrää, joita pitäisi päinvastoin saada lisää? Näinhän helpotettaisiin heikoimassa asemassa olevien, pienten valtioneläkkeitten saajien tilannetta eli oltaisiin solidaarisia. Päättäjien joukossako siis tymyys tiivistyy? Vai onko peliiin nousemassa jälleen vanha ”kalat vedestäkin vievä kateus”? Ei anneta sen häiritä raskasta ja vaikeaa talouspolitiikan nykyiatä päätöksentekoa!

Kukapa nyt hallituksen riveissä haluaisi saneeraustoimista päättää, se vaatii taitoa ja vaatii rohkeutta. Ei tilannetta helpota sekään, että osa ammattiyhdistysjohtoa näyttää käyttäytyvän kuten kapinapäälliköt: Eduskuntavaalien jälkeinen hallituspohja ei tyydytä, kansan ilmaisemaan tahtoon ei alistuta vaan pannaan ne vähiten harkintakykyä omaavat massat kaduille ja toreille protestoimaan ikäänkuin eivät ymmärtäisi vaalituloksen merkitystä ja antamaa oikeutusta demokraattiselle päätöksenteolle valtiontalouttakin koskevissa asioissa.

raimoilaskivi
Kokoomus Helsinki

Ylipormestari, dosentti emeritus Raimo Ilaskivi (s. 1928) on tehnyt pitkän uran kansainvälisenä ja kansallisena vaikuttajana. Valmistuttuaan hän toimi 1950-1970-luvuilla erilaisissa pankkimaailman johtotehtävissä, mm. Suomen Pankkiyhdistyksen, Suomen Teollisuuspankki Oy:n (nyk. Nordean kiinnitysluottopankki) ja Helsingin Arvopaperipörssin toimitusjohtajana. Ilaskivi on ollut kansanedustajana sekä ryhmän puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja vv.1962-75, Euroopan parlamentin jäsen 1996–1999, Helsingin kaupunginjohtaja 1979–1991 ja kokoomuksen presidenttiehdokas vuonna 1994.
Ilaskivi väitteli tohtoriksi vuonna 1958. Aiheena oli Valtiontalouden automaattinen vastavaikutus suhdanteiden vaihtelussa. Seuraava tieteellinen ns dosenttipätevyysteos käsitteli Suomen Pankin rahapolitiikkaa. Hän toimikin kansantaloustieteen dosenttina Helsingin Yliopistossa kahdenkymmenen vuoden ajan. Eläkkeelle siirryttyään han on ollut kansainvälisen, ekumeenisen, Afrikan Paavin ja Alexandrian patriarkan suojeleman Konstantinus Suuren Ritarikunnan (Ordo Sancti Constantini Magni) kansleri ja viimeksi varasuurmestari vuoteen 2022 saakka.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu