Lukutaidotonta porukkaa – osa pyöräilijöistä. Eli ajokortti pyöräilijöille!

Olen saanut nauttia – sana myös lainausmerkeissä – kotikatuni uudelleenjärjestelyistä jo muutaman kuukauden, ja kahdella tavalla. Toinen autokaista vietiin pois ja korvattiin pyöräilykaistalla. Seurauksena ennen niin sujuvan autoliikenteen mittava ruuhkautuminen jäljelle jääneelle ajokaistalle pitkine jonoineen ja seisovista autoista ilmaan purkautuvine päästökaasuineen. Ennen varsin raikasta katuilmaa ei enää ole.

Mutta se pyöräilykaista. Varsin ahkerana kävelijänä ihmettelen, eikö mittava osa pyöräilijöistä ja skuuttaajista osaa lukea? Kaistathan on hyvin merkitty. Silti jalkakäytävillä ajelevat monet, ja aika vauhdikkaasti. Jalankulkija ohitetaan varsinkin takaa tullen aikamoisia törmäysvaaroja aiheuttaen eritoten jos tekee kävellessään sivuliikkeen. Takaraivossa kun silmiä ei ole. Ja moni pyöräilijä ajaa sitten ajotielläkin, vaikka pyöräkaistat on nimenomaan heitä varten rakennettu. Kadun ylittäminen suojatietä pitkin kävellen on ylivoimaista sekin. Jos kaikkeen tähän ei syynä ole tietoinen välinpitämättömyys taikka suorastaan häikäilemätön liikennesäännöistä piittaamattamus, niin selitykseksi jää ainoastaan lukutaidon puute. Ja jos sitä on, luetun ymmärtäminen on näille pyörien avulla liikkuville ylivoimaista.

On tähän tilanteeseen ratkaisukin. Ajokortti pyöräilijöille ja sähköisten välineitten käyttäjille. Ajokorttihan vaaditaan autolijoilltakin – nimenomaan liikennesääntöjen noudattamista silmällä pitäen. Ja tämän pyöräkortin testissä täytyisi sitten yhtenä vaatimuksena olla nimenomaan lukutaidon sekä luetun tekstin ymmärtämisen vaatimus. Jotta nähtäisiin, osaavatko näytettävät liikennemerkit lukea ja tuntea sekä niiden ohjeet jopa ymmärtää.

raimoilaskivi
Kokoomus Helsinki

Ylipormestari, dosentti emeritus Raimo Ilaskivi (s. 1928) on tehnyt pitkän uran kansainvälisenä ja kansallisena vaikuttajana. Valmistuttuaan hän toimi 1950-1970-luvuilla erilaisissa pankkimaailman johtotehtävissä, mm. Suomen Pankkiyhdistyksen, Suomen Teollisuuspankki Oy:n (nyk. Nordean kiinnitysluottopankki) ja Helsingin Arvopaperipörssin toimitusjohtajana. Ilaskivi on ollut kansanedustajana sekä ryhmän puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja vv.1962-75, Euroopan parlamentin jäsen 1996–1999, Helsingin kaupunginjohtaja 1979–1991 ja kokoomuksen presidenttiehdokas vuonna 1994.
Ilaskivi väitteli tohtoriksi vuonna 1958. Aiheena oli Valtiontalouden automaattinen vastavaikutus suhdanteiden vaihtelussa. Seuraava tieteellinen ns dosenttipätevyysteos teos käsitteli Suomen Pankin rahapolitiikkaa. Hän toimikin kansantaloustieteen dosenttina Helsingin Yliopistossa kahdenkymmenen vuoden ajan. Eläkkeelle siirryttyään han on ollut kansainvälisen, ekumeenisen, Afrikan Paavin ja Alexandrian patriarkan suojeleman Konstantinus Suuren Ritarikunnan (Ordo Sancti Constantini Magni) kansleri ja viimeksi varasuurmestari vuoteen 2022 saakka.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu