”Menikö siinä kokoomukselta pressapaikka?”

Itse en otsikkoa keksinyt, se välähti e-mailiini puolueen puheenjohtaja Petteri Orpon vielä pitäessä tiedotustilaisuutta pitkäksi venyneen puoluehallituksen kokouksen jälkeen. Omasta puolestani olin odottanuet diktatooriselta näyttävän päätöksen sijasta puolueen turvautumista jäsenäänestykseen. Sillähän olisi mitattu kaikkein tärkeimmän kannattajajoukon mielialat ja toimittu sitten niitä noudattaen. Näin siksikin, että jo neljä Kokoomuspiiriä oli asettunut puolustusministeri Antti Häkkäsen tueksi, kuten myös puolueelle tulevaisuutta kasvattava Nuorten liitto.

Puheenjohtajan sana siis painoi. Kaukana Italiassa viihtyvä Alexander Stubb sai puoluehallitukselta vihreää valoa ylimääräiseen puoluekokoukseen, joka lopullisen päätöksen tekee. Yksimielisestikö senkin – saa nähdä!? Vaiko äänestäen sen osanottajajoukon ehdotuksesta, joka nyt tuntee itsensä syrjityksi. Orpohan nimittäin mitä selvimmin hajoitti puoluekentän kun ei jäsenäänestystä halunnut. Sehän olisi kertonut todellisesta puoluedemokratiasta, jolle nyt vitattiin kintaalla.

Mielenkiintoista onkin nyt tunnustella, mitä kentältä todella kuuluu. Onko Orpo osannut tulkita mielialoja oikein vaiko kenties erehtynyt. Paljonko kentän mielestä painavat kotimaassa kansalaisten turvallisuudeen puolesta työtä tekevän Häkkäsen ansiot ja paljonko Stubbin, joka on jo jättänyt Suomen ja viihtyy Italiassa, ja joka ehdokkaaksi suostumiselleen on median mukaan Orpolle asettanut, ettei jäsenäänestystä toimeenpanna. Ja joka lisäksi olisi vaatinut, että hänelle taataan EU-komissaarin paikka, mikäli tie presidenttiyteen ei avaudu.

raimoilaskivi
Kokoomus Helsinki

Ylipormestari, dosentti emeritus Raimo Ilaskivi (s. 1928) on tehnyt pitkän uran kansainvälisenä ja kansallisena vaikuttajana. Valmistuttuaan hän toimi 1950-1970-luvuilla erilaisissa pankkimaailman johtotehtävissä, mm. Suomen Pankkiyhdistyksen, Suomen Teollisuuspankki Oy:n (nyk. Nordean kiinnitysluottopankki) ja Helsingin Arvopaperipörssin toimitusjohtajana. Ilaskivi on ollut kansanedustajana sekä ryhmän puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja vv.1962-75, Euroopan parlamentin jäsen 1996–1999, Helsingin kaupunginjohtaja 1979–1991 ja kokoomuksen presidenttiehdokas vuonna 1994.
Ilaskivi väitteli tohtoriksi vuonna 1958. Aiheena oli Valtiontalouden automaattinen vastavaikutus suhdanteiden vaihtelussa. Seuraava tieteellinen ns dosenttipätevyysteos käsitteli Suomen Pankin rahapolitiikkaa. Hän toimikin kansantaloustieteen dosenttina Helsingin Yliopistossa kahdenkymmenen vuoden ajan. Eläkkeelle siirryttyään han on ollut kansainvälisen, ekumeenisen, Afrikan Paavin ja Alexandrian patriarkan suojeleman Konstantinus Suuren Ritarikunnan (Ordo Sancti Constantini Magni) kansleri ja viimeksi varasuurmestari vuoteen 2022 saakka.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu