”Miks ei niille pimuille apu kelpaa?”

Otsikko ei ole omani. Se on lainaus kahden nuoren miehen keskustelusta, otsikonkin kertoman mukaan hieman epäkohteliaasta mutta myös vähättelevästä, jonka kuulin paikallisessa K-marketissa päivittäisellä ostoskierroksellani. He valikoivat koriinsa omenia, minä siirryin juustohyllyjen kautta  eteenpäin. Ei tainnut miehillä eilisiltana menestystä olla, tuumiskelin; ei apukaan tytöille ollut ilmeisesti kelvannut.

Hetkeä myöhemmin olin mehuhyllykön kohdalla, miehet takanani ja taas  kuuloetäisyydellä. Olisivat pyytäneet virka-apua, keskustelu jatkui. Silloin minulla välähti. Taitavatkin keskustella valtakunnan tason aiheista, viidestä naisministeristä, johtoviisikosta, joka päivittäin pohtii television kertomana  asioita, viime aikoina koronakriisin ohessa tilannetta Puolan ja Valkovenäjän rajalla. Sinnehän presidentti Lukashenka on synnyttänyt moniulotteisen kriisin, vähitellen koko Eurooppaa koskevan. Turkin osalta vastaavantyyppinen ratkaistiin rahalla. Nyt tuntuvat keinot olevan vähissä. Entä jos kriisi koettelee kohta Suomeakin, ministerit pohdiskelevat.

Tajusin nuorten miesten ajatuskulun yhden ainoan kuulemani  sanan perusteella. Virka-apu. Rajavartiolaitos kuuluu meillä sisäasiainministeriön alaisuuteen, ministerinä Maria Ohisalo. Mutta entä jos kyse on suuremmasta maahanpyrkijöitten invaasiosta, tärkein  virka-avun antaja sille on puolustusvoimat. Ja kuka puolustusministerinä? Antti Kaikkonen, reservin kapteeni! Miksi armeijaa, inttiä  käymätön naisviisikko ei kelpuuta häntä mukaan näihin julkisiin keskusteluihin, saisi ensi käden tietoa ja antaisi omaansa, kokemustakin, joka naisviisikolta puuttuu. Vahvistaisi myös kansalaisten luottamusta siihen, että kaikki tieto ja taito on nyt yhdistettävissä, jos hankala paikka tulee.

Sitten jälkikirjoitus, vuosikymmenten taakse nojaava, kun Helsinki-Vantaan lentoasemalle laskeutui kaapattu lentokone aiheuttaen mittavan poliittisen ja jopa sotilaallisen kriisin. Entä jos nyt  Valkovenäjän presidentin tilailema ”turistilento” haluaisi samalla tavalla maahamme, mukanaan parisataa pakolaista tai turvapaikanhakijaa – millä nimityksellä heitä nyt sitten kutsuttaisiinkaan. Koneen radiosanoma lennonjohdolle toistaisi mayday, mayday, mayday ja tutkaruudulle ilmestyisi konekaappauksesta kertova nelinumeroiden koodi.

Riittäisikö kentän normaali henkilökunta ottamaan kiinni sadat matkustajat, jotka Espanjassa tapahtuneen tapaan ryntäisivät koneesta ulos eri suuntiin päämääränä kuvittelemansa turvapaikka ja vapaus? Vai olisiko hyvä että naisviisikon  mukana olisi  nykytilanteessa myös  puolustusministeri, virka-avusta hallitustasolla vastaava?

 

 

 

+27
raimoilaskivi

Ylipormestari Raimo Ilaskivi (s. 1928) on tehnyt pitkän uran kansainvälisenä ja kansallisena vaikuttajana. Valmistuttuaan hän toimi 1950-1970-luvuilla erilaisissa pankkimaailman johtotehtävissä, mm. Suomen Pankkiyhdistyksen, Suomen Teollisuuspankki Oy:n ja Helsingin Arvopaperipörssin toimitusjohtajana. Ilaskivi on ollut kansanedustajana sekä ryhmän puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja vv.1962-75, Euroopan parlamentin jäsen 1996–1999, Helsingin kaupunginjohtaja 1979–1991 ja kokoomuksen presidenttiehdokas vuonna 1994. Ilaskivellä on ollut useita eri suuryritysten hallitusten tai hallintoneuvostojen jäsenyyksiä.
Ilaskivi väitteli tohtoriksi vuonna 1958. Väitöskirjan aiheena oli Valtiontalouden automaattinen vastavaikutus suhdanteiden vaihtelussa ja seuraava tieteellinen teos käsitteli Suomen Pankin rahapolitiikkaa. Hän toimi kansantaloustieteen dosenttina Helsingin Yliopistossa kahdenkymmenen vuoden ajan. Eläkkeelle siirryttyään han on ollut kansainvälisen, Afrikan Paavin ja Alexandrian patriarkan suojeleman Konstantinus Suuren Ritarikunnan (Ordo Sancti Constantini Magni) kansleri ja viimeksi varasuurmestari vuoteen 2021 saakka.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu