Miksi Nordea ei kertonut vakavaraisuuttaan?
Päivän uutiset kansainvälisiltä rahoitusmarkkinoilta ovat jo aiheuttaneet kysymyksiä – ennen muuta USA:ssa. Kun yhden pankin kurssi laskee päivässä 70 %, mieleen palaavat aiempien kriisien aikaiset tapahtumat ja samalla kysymys, entä nyt? Kuinka vakaalla pohjalla pankkijärjestelmä Atlantin tuolla puolella on, ja entä Euroopassa? Kun menneinä viikkoina uutisissa ovat näkyneet sellaisetkin nimet kuin Credit Suisse ja Deutsche Bank, kysymyksiä nousee.
Helsingin Sanomat julkaisi kuluvan vuoden tammikuun 5 päivänämitä mielenkiintoisimman vertailun suomalaispankkien tilasta. Jo otsikko oli puhuva: ”Kestävätkö pankit, kun taantuma alkaa takoa iskujaan?”. Vertailu oli helppolukuinen, suomalaispankkeja vertailtiin pylväskuvioin, jotka osoittivat sekä kunkin pankin vakavaraisuusssuhteen että maksuvalmiuden. Toisilla hyvä – ellei suorstaan erinomaainen – toisilla huonompi mutta silti tyydyttävä. Mutta, itse asiassa isoin kirjaimin: Miksi vakavaraisuuskuvioista puuttui Nordean pylväs? Kun pankit – Nordea eräänä innokkaista – kyselevät asiakkailtaan milloin mitäkin, erityisesti nettipankkitunnuksia myöntäessään tai evätessään, niin sopiiko asiakkaan nyt kysyä Nordealta: Miksi se ei vertailupylväin tahtonut antaa tietoa vakavaraisuudestaan?
Puuttuva Nordean pylväs pani ilmeisesti jopa HS toimituksen kirjaamaan artikeeliinsa väliotsikon: ”Riittävätkö rahat äkillisessä kriisissä?”. Toki meillä on valtion talletussuoja. Toki suoranaisia kriisin merkkejä ei ole ainakaan vielä näkyvissä. Mutta viime päivät ovat olleet täynnä uutisia korkotason nousun vaikutuksista erityisesti asuntolaina-asiakkaisiin ja sitä kautta kunkin pankin tilaan. Pankkien johdon mielipiteet ovat nyt alkanut kiinnosta jopa sähköistä uutismediaa kuten Mika Tiivolan ja Matti Virkkusen lausunnot silloin ennen muinoin!
Nyt ei ole pimentoon menon aika, nyt on luotava luottamusta avoimmuudella. ”Seli-seli-seli” ei riitä, jos todellinen avoimmuus puuttuu. Tilanteella kun voi olla oma vaikutuksensa myös jopa pankkien keskeiseen kilpailuun uusista asiakkaista – tai vanhojen etsiytymisestä johonkin toiseen. Ja tällaisen rallin syntyminen ei ole minkään pankin, puhumattakaan finanssivalvonnan etu. Kun olen yli seitsemän vuosikymmentä ollut SYP-Merita-Nordean asiakas, tilanne kiinnostaa suuren asiakaskunnan joukossa minuakin, jolle informaatiokatkokset eivät ihan jokapäiväisiä uutisia ole aikanaan olleet.
Nordean vuositulos 2022 on julkaistu hieman runsas kuukausi sitten, eli aika tuoretta tietoa on tarjolla.
https://www.nordea.com/en/doc/interim-report-fourth-quarter-2022.pdf
Edit:
https://www.statista.com/statistics/1113602/common-equity-tier-one-capital-ratios-of-the-largest-banks-in-europe/
Nordean Tier 1 Capital ratio on 18,7 eli samalla tasolla kuin parhailla eurooppalaispankeilla.
Ilmoita asiaton viesti
Olen tutustunut – mutta kysymykseni koski tammikuun tilannetta ja miksi silloin ei vstattu HS artikkeliin kuten muut pankit.
Ilmoita asiaton viesti
SYP- Unitas-venkoilu – Merita – Nordea.
Ilmoita asiaton viesti
Nordea on todellinen harvinaisuus Euroopassa: pankki jonka markkina-arvo on suurempi kuin tasearvo. Jos markkinoiden luottamus on tämä, ei tarvitse selitellä.
Price to book (b/p) eli markkina-arvo/varallisuus
JP Morgan Chase (USA) 1,4
Nordea 1,3
SEB 1,2
Handelsbanken 1,0
Aktia 0,93
Wells Fargo (USA) 0,92
Bank of America 0,92
Danske Bank 0,76
Citigroup (USA) 0,49
Barclays (UK) 0,42
Deutsche Bank 0,35
Credit Suisse 0,19
Ilmoita asiaton viesti
”Ei tarvitse selitellä”. Ja kun ei selitelty, ei ilmestynyt pylväskuviota, syntyi kysymyksiä. Kommentin tilastot ovat 31.12.2022 ja HS artikkeli tammikuulta eli myöhäisempi. Mitä siis oli tapahtunut tammikuun alussa? Se jää ihmetyttämään.
Ilmoita asiaton viesti