Oikeudenmukaisuutta – vaiko kateutta?
Otsikon sanat ovat toistuneet kerran toisensa jälkeen viime aikojen poliittisessa keskustelussa – ja tuossa järjestyksessä. Kun puhutaan ”rikkaista” ja heille asetettavista uusista velvotteista, kerrotaan sen oleva oikeudenmukaista. Kun ”köyhiltä” riisutaan tukia, se vasta epäoikeudenmukaista onkin. Mielenkiintoista vain olisi tietää, mihin nuo kannanotot lopulta perustuvat.
Ja hieman taustaa, rapakon toiselta puolelta. Muistuivat mieleeni muutamat sodan jälkeiset käynnit USA:n Connecticutissa, pienessä Norwichin kaupungissa, jossa ennen ensimmäistä maailmansotaa Amerikkaan muuttanut Arvin sukulaisperhe asui. Hän kierrätti minua ja vaimoani Airia lähinaapurustossa, varsin komeissa taloissa, joiden suomalaisasukkaat sitten tarjosivat kaukaa tulleille vierailleen kuka kahvit, kuka isot viskipaukut. Usein jouduin Arville toteamaan, että hyvin näyttää ystävilläsi menevän. Ja vastaus oli aina sama, ”Well, you know, he is a hard working man!” Hän on kovaa työtä tekevä mies. Oli helppo ymmärtää, että ihailua menestyvä naapuri herätti. Ja ihailin minä puolestani Arviakin, joka oli vieraassa maassa varsin hyvän elämän perheelleen ansainnut.
Ihailua menestyksestä ja hyvinvoinnista, kovalla työllä hankitusta. Niin siis siellä. Entä meillä? Miten kommentoi moni naapuri toista? Kateudella. Kun hän – miksi en minäkin? Mitä oikeudenmukaisuutta siinä on, että toisella on enemmän kuin toisella, kysyy moni vasemmistopoliitikko. Tasataan, uusia rasitteita sille toiselle jotta toiselle voitaisiin antaa. Tähdätään yhdenvertaisuuteen, ei työhön kannustaen vaan kovaa työtä tekevältä ottaen ja sitten toisille antaen. Oikeudenmukaiseksi mielellään mutta väärin kutsuttuun.
Tietty tasavertaisuus ja oikea oikeudenmukaisuus toki kohtuullisia tavoitteita ovatkin, jos ovat nimenomaan kohtuullisia. Ja mikä on se keino, jolla eteenpäin päästäisiin? Kaikessa yksinkertaisuudessaan jo vuosikymmenet eri maissa sovellettu progressiivinen tulovero. Kun tulot nousevat, nousee myös niistä perittävä veroprosentti. Sen kautta parempituloisilta otettavia verotuloja on sitten mahdollista käyttää heikommassa asemassa olevien tulontasaukseen, erilaisten tukien rahoittamiseen. Ja niitähän riittää: Työttömyystuki, asumistuki, toimeentulotuki jne jne, muutamat tärkeistä mainiten.
Mutta missä raja? Kuinka pitkälle tässä tulontasaukseen voidaan ja on syytä mennä, jotta hyvinvointieroja voitaisiin oikeudenmukaisessti tasata ilman että aiheutettaisiin samalla myös haittoja? Ettei rangaistaisi yritteliäisyyttä, työnteon halua jne – pari keskeisintä esimerkkiä mainiten. Paljonkohan näitä haittavaikutuksia on ajateltu, kun meillä aikanaan säädettiin esimerkiksi hieman paremmin ansaitseville palkansaajille ja eläkeläisille progression päälle tilapäinen, ns. solidaariseksi kutsuttu lisävero?
Sieltä Norwichista ja sen lukuisilta naapurikyläkäynneiltä jäi mieleeni pohdintaa: Miksiköhän hyvinvoinnin taso USA:ssa on Suomea selvästi korkeampi? Paljonkohan on vaikutusta sillä, että naapurin kovaa työtä ja sen avulla saatua hyvinvointia ihaillaan – he is a hard working man – sen sijaan että meillä vallalla on kateus, työtä ja yrittämistä hillitsevä, joka lisäksi usein peitetään oikeudenmukaisuuden kaapuun, sitä väärin käyttäen ja tulkiten.
Ja pari konkreettista ehdotusta: Ensiksi SDP:n uudelle puheenjohtajalle: Tukekaa progression selvää lieventämistä ja tuloveroasteikkojen alun nostamista korkeammalle – näin palkittaisiin työntekoa ja yrittämistä! Ja toiseksi pääministerille: Kun nyt on saatu aikaan mittava rasisminvastainen ohjelma, poistakaa lopultakin vain eläkkeensaajille jätetty ja täten mitä selkeimmin tulorasistiseksi muokkautunut solidaarisuusvero! Tasa-arvoahan pitäisi olla palkansaajien ja eläkkeensä ansaitten tuloverotuksenkin kesken!
Oikeutenmukanen tasapäistäminen oli jo tiedossa 70 vuotta sitten, kun toiset vaan on tasa-arvoisempia, kuin toiset. (Orwell)
Oikeutenmukaset eivät koskaan metelöi eivätkä lakkoile ay-johtajien ökyliksojen ja etuisuuksien takia verovapaudesta puhumattakaan.
Suhteellista, näettehän.
Ilmoita asiaton viesti
Jeps ja kulutusverot ovat jo ihka tapissa maassamme. Pitää verottaa ostovoimaa ja estää rahan kierto. Sellaisen joka tuottaa uutta rahaa. Ei se itsestään sieltä synny. Hölmön hommaa sanoisinko.
Ilmoita asiaton viesti
…kun toiset vaan on kateellisempia kuin toiset.
Ilmoita asiaton viesti
Meillä tämäkin on onnistuttu muuttamaan, että ainut ominaisuus mitä kadehditaan on raha. Kuka tän näin yksipuoliseksi on kääntänyt?
En ymmärrä miten tällä voi perustella sen, että Suomen hyvätuloisille annetaan mikä heikko-osaisilta leikataan.
Varsinkin kun tiedän, ettei he tee sillä rahalla mitään, niinku sen jo täällä blogissani kerroin.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä hyvätuloisille a n n e t a a n ? Ei tarvitse olla kovinkaan hyvätuloinen kun verot vievät jo 40-50 prosenttia eikä annettavaa löydy mistään!
Ilmoita asiaton viesti
Verotusta kevennetään ja tukia leikataan.
200 euroa/kk köyhälle on paljon, mutta rikkaalle ei mitään.
Tämä on outologiikka, joka aukeaa, kun perhepiiriin tulee oikeasti rikas.
Ilmoita asiaton viesti
”Verotusta kevennetään ja tukia leikataan.”
Onko se mielestäsi antamista,jos joku saakin itse tienaamistaan rahoista pitää hiukan enemmän????
Entäs,jos hän lopettaa tekemisen kokonaan,niin viekö hän joltain jotain pois????
Ilmoita asiaton viesti
Tiedäthän, että rikkaiden on mahdotonta päästä taivasten valtakuntaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä minä uskaltaisin kutsua >7500e/kk tienaavia jo ihan kovin hyvätuloiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Outo logiikka – en ymmärrä.
Ilmoita asiaton viesti
Annalla on vaikeuksia suiomenkielen kanssa. Anna nimittää hyvätuloisilta ottamista ”antamiseksi”.
Sen huomaa vasemistolaisten puheissa usein.
Ilmoita asiaton viesti
Onko mahdollista, että rikas saisi jotain muita teitä 100 €/kk lisää. Jos ei, miksi hän ylipäätään on rikas?
Ilmoita asiaton viesti
Ei ne suuret tulot vaan ne pienet menot. Suurituloiset ovat tarkemnpia rahojensa kanssa kun ne on vaivalla itse ansaittu, kun taas köyhät :”Se mikä laulaen tulee niin viheältäen menee. Tai ”Ei kannettu vesi kaivossa pysy”.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo suomalaisia korkeampi hyvinvoinnin taso koskee vai osan USA:n kansalaisia. Millä tahansa mittareilla mitattuna pohjoismainen yhteiskuntamalli nostaa pohjoismaat, Suomi mukana maailman kärkimaiden harvaan joukkoon.
Ilmoita asiaton viesti
Se on kallis malli ja se on saanut aikaan myös sen, että on vähän liikaa totuttu lypsämään järjestelmää.
Asenne he’s a hard working man kertoo yrittämisen ja onnistumisen kulttuurista, jossa kateus ja tasapäistämisen vaatimukset eivät ole päällimmäisiä.
Olemme erilaisia lähtökohdiltamme ja ominaisuuksiltamme ja siksi tulee aina olemaan rikkaampia ja köyhempiä.
Keskiluokan veroprogressio ja tukien ulkopuolella oleminen on aika tapissaan.
Nyt onkin tarvetta uudistaa sosiaaliturvaa ja työelämää, jotta voitaisiin paremmin auttaa heikommassa asemassa olevia ja työnteko sekä yrittäminen olisi motivoivaa.
Ilmoita asiaton viesti
”Miksiköhän hyvinvoinnin taso USA:ssa on Suomea selvästi korkeampi?”
Aivan mieletön väite!
Yleisin syy henkilökohtaiseen konkurssiin Yhdysvalloissa ovat sairaalalaskut.
”17% of adults with health care debt had to declare bankruptcy or lose their home because of it as of 2022.”
https://www.retireguide.com/retirement-planning/risks/medical-bankruptcy-statistics/
Asunnottomuus on valtava ongelma.
”Roughly 421,400 people were homeless in the U.S. last year, and 127,750 of them were chronically homeless, meaning they didn’t have a place to stay for a year or more, according to National Alliance to End Homelessness data.”
https://www.google.com/amp/s/www.cbsnews.com/amp/news/federal-homelessness-statistics-us-2023-data/
Aseväkivallasta johtuva turvattomuus: ainakin 470 joukkoampumista per 27.8.2023.
https://www.google.com/amp/s/www.bbc.com/news/world-us-canada-41488081.amp
Ilmoita asiaton viesti
Vaikka USA-fani olenkin ja sinne reilusti yli 20 matkaa tehnyt, niin komppaan Maxia. Palasin pari viikkoa sitten viimeisimmältä Yhdysvaltain matkaltani ja täytyy todeta, että hyvinvoinnin taso ei kaikilla ole siellä todellakaan korkeampi kuin Suomessa. Asunnottomia asuu pilvin pimein teltoissa kaikkien suurten kaupunkien kaduilla. Eräässä majoittumisessamme (vuoristohuvila) ei ollut riittävästi petipaikkoja porukallemme ja olin ostanut meistä muutamille ilmatäyteisiä makuualustoja ja peittoja. Vein ne erääseen kodittomien yömajaan, jossa ne otettiin kiitollisuudella vastaan. Eräs meistä sai flunssan, joka ei ottanut parantuakseen ja hän sai lääkäriasemalta antibioottikuurin. Suomen terveyskeskuskäyntiä vastaava lääkärissäkäynti maksoi 992 dollaria ja siinä ei vielä ollut lääkkeet mukana! Onneksi matkavakuutus korvasi.
Tuossa pari seikkaa, miksi maksan mielelläni veroja Suomessa …
Ilmoita asiaton viesti
”Onneksi matkavakuutus korvasi.”
Amerikkalaisille itselle korvaa heidän itse ottamansa sairausvakuutus.
Suomessa suomalaiselle puolestaan yleinen sairausvakuutus. Miksi luulet, että se tulisi suomalaiselle edullisemmaksi? Kela ei sitä paitsi korvaa kuin osan yksityisestä terveydenhoidosta, jos siihen joutuu turvautumaan. (Niin kuin enenevässä määrin on asian laita)
Ilmoita asiaton viesti
Yksityinen sairausvakuutus ei Amerikassa korvaa kaikkea, esim. synnytyksissä on tuhansien dollarien omavastuu. USA:ssa sairausvakuutus on yleensä työnantajan maksama, eikä työttömillä ole varaa ottaa sellaista.
Ilmoita asiaton viesti
Omavastuu riippuu minkälaisen vakuutuksen on ostanut,
– tai työnantaja on ostanut.
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä. Katselin tuossa amerikkalaisten sairausvakuutusten hintoja, ja ei ole halpaa lystiä. 4-henkisen perheen vakuutuksen hinta oli viime vuonna keskimäärin 1152$/kk. Työnantajien maksamista hinnoista en tiedä.
Sairaalahoito on jenkeissä poskettoman kallista, esim. synnytys maksoi vuonna 2016 28 000 taalaa:
https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000006045286.html
Ilmoita asiaton viesti
Tavallisten amerikkalaisten tuloista menee huomattava osa sairausvakuutuksen maksamiseen ja lasten korkeakoulutukseen säästämiseen. Kun nämä kulut lisätään veroihin (jotka ovat toki selvästi alhaisemmat kuin Suomessa), niin ollaan melko lailla samoissa prosenteissa kuin Suomessa.
Usein sairausvakuutus kuuluu työetuihin, mutta hanttihommissa ei. Vähävaraiset mutta lahjakkaat voivat saada stipendejä koulutuksensa maksuun, mutta yleisesti ottaen systeemi suosii niitä joilla jo ennestään menee kohtalaisen hyvin.
Ilmoita asiaton viesti
Totta.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa tuollainen peruskäynti yksityiselläkin lääkäriasemalla on 100-200 euron luokkaa.
Ilmoita asiaton viesti
Katsoin YouTubesta videon jossa amerikkalainen nainen kertoi että oli käynyt tyräleikkauksessa ja näytti laskun jonka loppusumma oli lähes 86000$. Kun vakuutusyhtiö oli operaation jälkeen ilmoittanut että ei korvaa centtiäkään, sairaala tiputti laskusta kymppitonnin pois.
Ihanan kallista.
Ilmoita asiaton viesti
Jaa’a, yritäpä saada jokin ”pre-existing condition” korvattavaksi kun haet vakuutusta Yhdysvalloissa
”Yhden maksajan” järjestelmät eivät sulje pois jo olemassa olevia sairauksia. Edes sekajärjestelmät, kuten Sveitsi ja Australia eivät harjoita poissuljentaa.
Yhdysvalloissa sairaalat ovat yhtiöitä, joiden tarkoitus on tehdä voittoa, mahdollisimman paljon, sairailla ihmisillä. Nixonin, tuon yleisneron, perintönä tämäkin, kun vakuutusyhtiöt ja sairaalat naurettiin keskenään.
Ilmoita asiaton viesti
Potilaat sitten haastavat lääkäreitä oikeuteen, kun eivät muutakaan voi. Suomessa ei tarvitse, koska on potilasvakuutus. Minulla se on korkea, muistaakseni n. 1000 euroa vuodessa, koska olen toimenpidelääkäri. Yleensä psykiatreilla se on selvästi pienempi. Jenkkikollegojen on tätä mahdoton uskoa, koska heidän vastuuvakuutuksensa maksavat kymmeniä tuhansia vuodessa. USA on vakuutusyhtiöiden luvattu maa.
Ilmoita asiaton viesti
Blogi oli muuten ihan hyvä, mutta tästä olen samaa mieltä. Siis siitä, että väite Usan hyvinvoinnin selkeästi korkeammasta tasosta ei taida ihan pitää paikkaansa. Työnteko on toki siellä palkitsevampaa ja hyvä niin, mutta muuten on vähän niin ja näin. Joillakin menee hyvin ja joillakin menee todella huonosti. Esim. toiset saa terveydenhuollon palveluita ja toiset ei. Noh, vähän samaa on Suomessakin, mutta ei niin räikeästi.
Ilmoita asiaton viesti
Mutta nyt on rahat loppu ja sairaiden- ja vanhustenhoito sakkaa. Velkoja on maksettava takaisin koko nykyisen Arton sukupolven ajan. Vaikka Keskuspankki kuinka kierrättäisi velkarahaa.
Ilmoita asiaton viesti
Yhdysvalloissa terveydenhuolto on kalliimpaa ja huonompaa kuin Suomessa.
Ilmoita asiaton viesti
Jos kaksi ojankaivajaa kaivaa urakalla ojaa metripalkalla ja toinen kaivaa kaksi kertaa enemmän päivässä kuin toinen, niin tokihan siltä kaksi kertaa enemmän kaivajalta täytyy oikeudenmukaisuuden nimissä verottaa se toisen puolikkaan tienesti pois! Eikö niin? Sehän on tasavertaisuutta!
Ilmoita asiaton viesti
Missä näin tapahtuu?
Ilmoita asiaton viesti
Emme ole vielä päässeet aivan tuolle oikeudenmukaisuuden tasolle, mutta puolet sentään siitä lisäansiosta verotetaan. Eli laiska kaivaja ja ahkera kaivaja saavat 50 metrin matkalta X euroa per metri käteen ja se ahkera kaivaja sitten seuraavista 50 metristä X/2 euroa käteen.
Jokut kerettiläiset voisivat ajatella, että sen ahkeran tulisi päinvastoin ”ylitöistään” saada enemmän käteen niistä lisämetreistä.
Ilmoita asiaton viesti
Niin. Eli oikeastaan tuo esimerkkisi ei pitänyt lainkaan paikkaansa.
Oikeastaan halusit vain kertoa että verotuksessa on progressio?
Ilmoita asiaton viesti
Plus, että sen progression oikeudenmukaisuus riippuu pitkälti kunkin subjektiivisesta käsityksestä. Ei siis objektiivisuudesta.
Verolakeja nikkaroivat tahot ovat virkamiehiä, jotka tienaavat ansionsa istumalla palleillaan kahdeksan tuntia päivässä. Jos yksi pallillaan istuva saa X euroa kuussa bruttona ja toinen 2xX euroa kuussa, niin helposti tulee ajatus, että kyllä sen toisen pitää siitä lisäansiosta leijonanosa maksaa yhteiskunnalle. Esimerkkini ojankaivajista kyseenalaistaa tuon ajatuksen.
Kateus vie kalatkin järvestä – sanotaan. Ahkeruuteen pitää kannustaa, ei ”discourage”. (En ole koskaan löyänyt oikeaa suomalaista sanaa tuolle).
Ilmoita asiaton viesti
Progressiivinen verotus on käytössä useimmissa länsimaissa, ml. Yhdysvallat. Jostain syystä se on muotoutunut malliksi joka koetaan hyväksi. Mutta myös tasaveroprosenttimallissa enemmän tienaavat maksavat enemmän.
Ja tosiaan, virkamiehet valmistelevat asiat, joista poliitikot sitten päättävät. Miten sinä järjestäisit asian?
Esimerkkisi ojankaivajista ei kyseenalaista yhtään mitään, koska siinä esimerkissäsi on tilanne jossa jokainen saisi käteensä saman nettotulon riippumatta työpanoksesta eikä sellaista ole missään maailmassa.
Ilmoita asiaton viesti
Virossa on tasaveroprosentti käytössä ja aika hyvin on maa nousssut taloudellisesti Neukkulan kurimuksesta. Suomessa on kuitenkin maailman jyrkin tuloveroprogressio. (No, jonkun maanhan toki pitää sitä paalupaikkaa pitää hallusaan).
Myös tasaveroprosenttimallissa enemmän tienaavat maksavat enemmän, mutta juuri oikeudenmukaisessa suhteessa. Tuollaisessa enemmän maksamisessa ei ole mitään väärää.
En pysty järjestämään Suomeen tasaprosenttista tuloveroa, koska vaikutusvaltani on liian pieni. Mutta jos vielä joskus menisin mukaan politiikkaan, niin tämä tulisi olemaan yksi agendoistani.
Mitä tulee viimeisimpään kappaleeseesi kommentissasi, niin olen selventänyt viestiäni jo edellä suhteeessa siihen ensimmäiseen kärjistettyyn versioon.
Ilmoita asiaton viesti
Eivät Virossa kaikki palkansaajat maksa bruttopalkastaan veroa 20%:ia tai nyttemmin näyttäisi olevan 21,3%.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo 21,3% on kuitenkin se virallinen veroprosentti. Voi olla, että siellä justeerataan jonkin verran tasoa erilaisin tavoin, mutta ei mennä lillukan varsiin.
Ilmoita asiaton viesti
Mennään, koska kyseessä on verokatto, ei yleinen veroprosentti, jota sovelletaan kaikkiin tulokuokkiin. Alemmissa tuloluokissa verotus on paljon alhaisempi yleisvähennysten takia.
Ilmoita asiaton viesti
On selvää, että Virossakin on jokin verovapaa tulomäärä vuotta kohden ja vähennysten kautta varmaan tuota maksimiveroa voi alentaa. Mutta progressio on kohtuullinen ja maksimiveromääräkin on kohtuullinen. Esittämässäni ojankaivuuesimerkissä se ahkerampi kaivaja olisi todennäköisesti saanut siitä ylimääräisestä 50 metristä saman verran käteen kuin ensimmäisestäkin.
Viron tuloverotaso olisi ihan ok ja jos joku pelkää verokertymän riittävyyttä, niin pitää muistaa, että koko valtion keräämä ansiotulovero on vain noin 10% valtion tuloista.
Ilmoita asiaton viesti
Vaikka olet täällä Viroa aikaisemmin joissain kommenteissa vähätellytkin, Viro todella kehittyy nopeasti ja ajaa Suomesta ohi 5-10:n vuoden sisällä hyvinvointivaltiona.
Keskipalkka alkaa lähennellä paria tonnia, terveydenhoito pelaa eikä valtiolla ole velkaa.
Verolakeja joudutaan siellä rukkaamaan jatkuvasti, juuri tulotason nopean nousun vuoksi. Jopa autoveroa kaavaillaan.
Yhdysvaltain ihannemaassa veroilla saa militärisoidun poliisin, palokunnan, kirjastot ja valtavan armeijan. Ei muuta. Ojat kaivavat laittomasti maahantulleet meksikolaiset, noin Ilaskivellekin tiedoksi. Keskiveroaste on n. 27%, miljonääreillä toki alhaisempi.
Ilmoita asiaton viesti
Verotuksen järjestäminen on joka tapauksessa subjektiivinen käsitys mm. oikeudenmukaisuudesta, nousi veroprosentti tulojen noustessa tai ei. Suomessa noin teoriassa kunta- ja pääomaverot ovat tasaveroprosentteja vaikka niissäkin on toki sisäänleivottu progressio.
Tasaveroprosenttiin siirtyminen merkitsisi Suomessa joko huimaa veroprosentin nousua useimmille, tai sitten merkittäviä menoleikkauksia yhteiskunnan nyt tarjoamiin palveluihin. Tiedä sitten, miten oikeudenmukaisena siirtymää pidettäisiin.
Ilaskivi edellä väittää, etteivät hyvätuloiset saa mitään vastinetta veroilleen. Kuitenkin myös hyvätuloiset nauttivat infrastruktuurista, ilmaisesta koulutuksesta, kompensoidusta terveydenhoidosta, järjestyksenpidosta ja turvallisuudesta, maanpuolustuksesta, huokeista oopperakäynneistä jne jne. Merkittävä osa Ilaskiven koko hyväpalkkaisesta työurasta on kustannettu verovaroin. Tällaiset asiat vaan otetaan itsestään selvyyksinä samalla kun harmitellaan miten toiset saavat tukia.
Ilmoita asiaton viesti
Siis väitätkö, että tuollaista ei ole missään? Nimenomaan Suomessa menee noin. AY mafia on lakkoillut hommat niin, että saikuttelevalla ja laiskalla Peralla on ihan sama liksa, kuin ahkeralla, paljon enemmän aikaan saavalla Ripalla.
Ilmoita asiaton viesti
Progressio tarkoittaa, että metrin kaivajaltakin viedään puolet.
Ilmoita asiaton viesti
Ei se sitä tarkoita. Korkeintaan, jos toisesta metristä viedään 75%.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä se juuri on koko oikeudenmukaisuuden perus aksioma!
Jeesus kyllä väänsi sen jotenkin toisinpäin, mutta hän ei vielä tuntenut Sosialismin pyhää aatetta. Tietämätön kun oli.
Ilmoita asiaton viesti
”…Hän on kovaa työtä tekevä mies…”.
Kommentissani on upea mahdollisuus ymmärtää väärin, kun kysyn milloin ja mikä työnteko on kovaa. Ihan vaan pohdintana.
Joskus vielä nuorempana jotain 65 v. sitten olin rakennuksella apupoikana. Katsoin silloin ihmetellen muurarien apulaisia. Kantoivat tiilet ja laastit kerroksiin, sekoittivat lastit lapiolla jne. Siunailin mielessäni hyvää tuuriani päästyäni timpurin apupojaksi. Pääsin mielestäni helpommalla. Liksani oli varmaan likimain samaa tasoa, kuin muillakin apulaisilla (toki ikäni huomioon ottaen).
Vielä nuorempana kävin isäni kanssa metsätöitä ”tarkastamassa”. Siellä metsuri kahlasi lumessa työkalujensa kanssa. Ei näyttänyt helpolta sekään.
Ei, vaikka aivojen energiankulutus onkin n. 20% koko käyttämästämme kropan energiasta.
Milloin siis työteko on riittävän kovaa vaurastuttamaan tekijänsä ? Mikä on kultalusikan osuus ? Kompensoiko pitkä kymmenien vuosien työaika kovuutta ?
En siltikään tarkoita, että laiskottelulla pitäisi pärjätä paremmin tai edes yhtä hyvin, kuin kovalla työllä. Ei missään tapauksessa, mutta milloin panos ja tuotos ovat oikeassa suhteessa ?
Tämä pohdinta on seurausta päivän mediasta, missä kerrottiin, että ”Tunnin juna” etenee. Siinähän on odotettavissa taloudellista menestystä ilman liki mitään työntekoa.
Ilmoita asiaton viesti
Onko tämä n. 1400€ kokouspalkkio klo 16 jälkeen asiallinen? Ottaen huomioon ajankohdan kun valtion talouden velkaantumista kauhistellaan ja aivan aiheestakin ehkä. Hieman pelisilmää toivoisin.
En ole kateellinen mutta pohdiskelen vaan asiaa. Luuliis jo hyvän peruspalkan sisältävän sen ”riskin” että joutuu joskus jäämään klo 16 jälkeen.
https://www.is.fi/politiikka/art-2000009817377.html
Ilmoita asiaton viesti
Juu, huonoa pelisilmää. Julkiseen talouteen tuolla nyt ei ole käytännön merkitystä kuitenkaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ei tietenkään. Pirkanmaan hyvinvointialueelle on 47 ”ylempään johtoon” kuuluvaa henkilöä, 1/11000 kansalaista. Mitä työtä nuo kaikki 47 muka tekevät?
Ilmoita asiaton viesti
Usein jouduin Arville toteamaan, että hyvin näyttää ystävilläsi menevän. Ja vastaus oli aina sama, ”Well, you know, he is a hard working man!” Hän on kovaa työtä tekevä mies. Oli helppo ymmärtää, että ihailua menestyvä naapuri herätti. Ja ihailin minä puolestani Arviakin, joka oli vieraassa maassa varsin hyvän elämän perheelleen ansainnut.
————————————–
Tyypillistä kokoomuslaista propagandaa.
Annetaan ymmärtää, että rikastuminen on pelkästään itsestä kiinni. Kunhan vain ahkeroit niin tulet rikkaaksi.
Ihmisille ei pitäisi syöttää tällaistä skeidaa, jossa rikkaat syyllistävät köyhiä pilkkaamalla heitä laiskoiksi. Jo köyhyys itsessään on kyllin suuri taakka kannettavakseen ja jos siitä vielä syyllistetään, niin se menee jo kohtuuttomuuden puolelle.
Ilmoita asiaton viesti
”Annetaan ymmärtää, että rikastuminen on pelkästään itsestä kiinni. Kunhan vain ahkeroit niin tulet rikkaaksi.”
Ei tuossa toteamuksessa sellaista anneta ymmärtää, vaan annetaan ymmärtää, että menestymisestä ei pidä rangaista. On totta, että joissain maissa ahkeruus korreloi paremmin varakkuuden kanssa kuin toisissa maissa.
Ihminen saattaa ajautua taloudelliseen ahdinkoon monista syistä, myös sellaisista, jotka eivät ole riippuneet hänestä itsestään. Ja syyllistäminen laiskuudesta on silloin tietysti väärin. Mutta en ole havainnut sellaista laiskaksi syyllistämistä laajassa mitassa kuitenkaan. En myöskään tässä blogikirjoituksessa. Köyhyydestä irti pääseminen riippuu kuitenkin eniten yksilön omista arvoista ja motivaatiotasosta tavoitteidensa saavuttamiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
”Annetaan ymmärtää, että rikastuminen on pelkästään itsestä kiinni. Kunhan vain ahkeroit niin tulet rikkaaksi.”
Ei tuossa toteamuksessa sellaista anneta ymmärtää, vaan annetaan ymmärtää, että menestymisestä ei pidä rangaista.
—————————-
Tarkka lainaus:
……
”Usein jouduin Arville toteamaan, että hyvin näyttää ystävilläsi menevän. Ja vastaus oli aina sama, ”Well, you know, he is a hard working man!” Hän on kovaa työtä tekevä mies. Oli helppo ymmärtää, että ihailua menestyvä naapuri herätti.”
…….
Ilaskivi antaa ymmärtää, että rikastuminen on vain kovasta työn teosta kiinni. Ja mitäköhän köyhät mahtavat tuosta ajatella?
No, että he eivät laiskuutensa vuoksi ansaitse moista ihailua. Heidän pitäisi kadehtimisen sijaan ruveta vain ahkeroimaan.
Blogin otsikko ”Oikeudenmukaisuutta – vaiko kateutta?” tarkoittaa selkokielellä ”Onko oikein verottaa ahkeria (eli rikkaita) laiskojen (eli köyhien) kateuden takia. Se antaa jo hyvin osviittaa minkä mielikuvan Ilaskivi haluaa jutullaan luoda.
Ilmoita asiaton viesti
On selvää että toiset ovat elämässään onnekkaampia kuin toiset, mutta ahkeruus kovan onnenkin voittaa. Ja sitten kateellinen ja muutenkin negatiivinen ihminen ei hyvää työpaikkaa saa. Negatiivisuus tulee hyvin esille työpaikka haasttattelun aikana.
Ilmoita asiaton viesti
Tuota kateuskorttia Kokoomus on käyttänyt iki ajan, hautessaan poistaa tai alentaa progressiivistä verotusta, mutta verosuunnittelusta (veronkierrosta) ja löysästä pääomaverosta suhteessa palkkaveroon ollaan kyllä hiljaa.
Ilmoita asiaton viesti
Ilaskiven matkoista Yhdysvaltoihin on jo jonkin verran aikaa. Taitaa olla niin, että pelkkä kova työnteko ei enää sikäläisessäkään yhteiskunnassa takaa varmaa menestystä. Pikemminkin on tullut tietoja siitä, että kova työnteko on pakko, jos yrittää pitää itsensä leivänsyrjässä kiinni, koska minkäänlaista turvaverkkoa ei ole tarjolla jos se päivä koittaa ettei työhön kykene.
Mitä kateuteen tulee, niin eikö sekin voi olla voima, joka saa ponnistelemaan ahkerasti oman elintason eteen? Sanotaanhan vitsissäkin, että yrittämisestä ja innovoinnista tunnetussa maakunnassa Etelä-Pohjanmaalla hommataan itselle jokainen värkki minkä tuvan ikkunasta nähdään naapuriin kannettavan.
Ilmoita asiaton viesti
Elintasoilaskivi on näitä suuria muinaisia joiden mielestä jokainen on oman onnensa seppä. Jotkut vain syntyvät sellaiseen maailmankolkkaan jossa on vähänlaisesti työtarpeita sen lajin sepille. Näitä suuret muinaiset nimittelevät elintasopakolaisiksi.
Ilmoita asiaton viesti
Vähän ohi, mutta näinhän se pitkälti on, että ahkeruus ja yritteliäisyys hyvin usein kantaa ihan jokaisen omien resurssien ja tavoitteiden mukaan. Yhteiskunnalla on tässä oma roolinsa sen kannustamisessa.
Ilaskivi on ”vanhan liiton mies”, mutta en lähtisi aliarvioimaan hänen elämänkokemustaan ja osaamistaan. Vasemmistolainen tietty aina ottaa ne rikkaat silmätikukseen, sehän on juuri sitä kateellisuutta ja työn orjat sorron yöstä nouskaa – mentaliteettia.
Kun elintasopakolaiset tekevät meillä töitä eivätkä elä sosiaalituilla sekä vielä toimivat yhteiskuntamme sääntöjen mukaisesti, niin tervetuloa.
Jos tukia muuten maksettaisiin vähemmän, niin nekin voitaisiin ohjata vanhusten, nuorten, sairaiden, köyhien, päihdetyön ja mielenterveyden tarpeisiin.
Vastuu on liiaksi siirtynyt yksilöltä yhteiskunnalle, joka on tehnyt ihmisistä ”laiskempia” ja monesti hingutaan vaan erilaisten tukien perään. Tämä näkyy siinäkin, ettei huolehdita läheisistä niin kuin ennen vaan työnnetään yhteiskunnan hoidettavaksi – tästä Sauli Niinistökin on monta kertaa puhunut.
Onkohan hän elintasoniinistö, entäpä ex-ulkoministeri tai ex-vihreiden pj vaikka sijoitusasuntoineen puhumattakaan pääoma-Tuomiojasta…
Ilmoita asiaton viesti
Jos tukia muuten maksettaisiin vähemmän, niin nekin voitaisiin ohjata vanhusten, nuorten, sairaiden, köyhien, päihdetyön ja mielenterveyden tarpeisiin.
——————————————-
Juuri edellä mainituille ne tuet menevät. Eihän niitä tukia nyt rikkaille anneta.
Ilmoita asiaton viesti
Siis enemmän noille ryhmille, tarkoitin.
Ilmoita asiaton viesti
Ne työttömät ovat juuri niitä köyhiä, päihteiden liikakäyttäjiä, mielenterveys ongelmaisia ja eri tavoin sairaita.
Ilmoita asiaton viesti
Mikaa taitaa hieman harmittaa kun ei ole ollut paljoakaan onnea elämässään.
Noita ihmisiä on nykyisen sosialistisen ajattelun aikana runsaasti. Ei kannata itseään rasitaa turhalla yrittämisellä kun Valtio pitää kuitenkin .huolen kansalaisistaan. Mieluummin jäädään maahan makaamaan ja odotellaan.
Ilmoita asiaton viesti
Komulainen taitaa olla näitä kokoomuksen oikean laidan suunsoittajia, joilla on mielipide kaikesta mutta ei tietoa mistään. Pöljimmät niistä ovat jo pudonneet laidan yli persjorpakkoon kuten kokoomuksen entinen lapsinero Rydman.
Ilmoita asiaton viesti
Ministerismies persjorpakossa (suom. huom: valtioneuvosto tai hallitus).
Ilmoita asiaton viesti
Riikka tosiaan näytti Petterille keskisormea nostamalla kokoomuksesta pois potkitun pellen Naantalin natsin tilalle.
Ilmoita asiaton viesti
Millä lailla Rydman on pelle? Oletko sinä suvaitsevainen turkulainen joka ei hauku toisia kanssaihmisiä..? Aika vihaista tekstiä kumpuaa ideologioiden yöstä ja epäkristillistä vielä!
Ilmoita asiaton viesti
Oli ihan oikein. Orpon ja Mykkäsen kuvio oli persiistä.
Ilmoita asiaton viesti
Mieluummin jäädään maahan makaamaan ja odotellaan.
————————
Jos satojen työhakemustenkaan jälkeen työtön ei saa töitä niin on kohtuutonta haukkua häntä ”maassa makaajaksi”.
Markkinatalouden rakenteeseen kuuluu, että se ei kykene tarjoamaan kaikille töitä. Kokoomuslaiset tietävät kyllä tämän mutta eivät suostu myöntämään sitä.
Jos kerran kaikille on olemassa töitä sellaisella palkalla millä voi elää ilman tukia, miksi niitä ei ole tarjolla?
Ilmoita asiaton viesti
Eli Suomen kannattaa siis mielestäsi haalia tänne lisää ja lisää elintasopakolaisia makoilemaan veronmaksajien piikkiin?
Ilmoita asiaton viesti
On yksi tuote, jonka verotusta saisi alentaa. Kyseessä on välttämättömyys. Tarkoitan tietenkin sähköä.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä, ihmiselle välttämättömät tarpeet pitäisi olla verottomia tai vähän verotettuja.
Mutta plogin aiheeseen, jos n.s. sodidaarisuusvero ei ole kateutta niin mikä sitten ?
Kateus on ainakin Suomessa luonnonvara, sitä hyvin voisi yrittää vähentää esimerkiksi informaatiolla siitä miten erilaisia ihmiset ovat.
Ajatellaanpa esimerkiksi että on tehnyt töitä pienellä tuloksella 30 vuotta ja sitten vuosi pari onkin parempi no, sen viekin sitten yhteiskunta se ei saa mitään joka sen sen on aikaan saanut ?
En ihannoi USA:tai mutta kyllä verotus on Suomessa niin tapissaan että jos verotusta aiotaan lisätä se on tehtävä tavaroihin jotka ei ole välttämättömiä ja niitähän kyllä riittää kun koko talous perustuu tuhlaamiseen .
Ilmoita asiaton viesti
Asuin Indonesiassa ja sähköä oli niukasti saatavissa. Talpomme pääsulake oli niinkin suuri kui 1x16A. Naapureilla yleisesti 1x10A.
Keitimme nestekaasulla. Ulkolämpötila oli tasaisesti 28 C astetta. LED lamput eivåt paljoa kuluta eikä TV. Porakaivon vesi oli noin 18 C asteista, ekä sitä yleensä lämmitetty peseytymistä varten kuin syli vauvoille. Pyykinpesukoneissa ei ollut vedenlämmitystä myöskään. 10A liittymällä ei paljon vesiä pysty lämmittämään. Minä rakensin huvin vuoksi Aurinkokeräimen vettä lämmittämään, mutta suurin osa indonesialaisista piti sellaista tarpeettomana.
Joten aika vähällä sähköllä tulee toimeen.
Ilmoita asiaton viesti
Tila jos blogisti puhuu, on varmasti vallinnut ajoittaisesti monellakin seudulla.
Mitä paraikaisesti mennään, tai pitemmän ajan puitteissa,.. tuskin kannattaa jäädä johonkin tilannekuvaan, joka on osa mahdollisista vaiheista.
Pysähdyksellisyys on tätä, ts vastataan tilanteeseen, jota ei välttämättä ole.
Ihannetilanne jos on jokin, ja tämä koetaan arvokkaaksi… parempi olla selvillä siitä, millä tavalla ollaan kulloinkin, tällaiseen nähden.
Ilmoita asiaton viesti
”Muistuivat mieleeni muutamat sodan jälkeiset käynnit USA:n Connecticutissa, pienessä Norwichin kaupungissa”
Yhdysvalloissa oli taloudellinen nousukausi käynnissä tuolloin, joka romahti suunnilleen öljykriisin, onko siis kokemuksesi toisen maailmansodan jäljiltä ihan ajantasainen?
Toinen hedelmällisempi näkökulma on edelleen tämä, kuinka on hyväksyttyä elää pääomatuloilla korkoa korolle tekemättä työtä, mutta työtön joka ei saa töitä tulee rangaistuksi vielä sen ainoan perustuslaillisen turvaverkon jälkeen, kyykytetään ja pompotetaan kaikenkarvaisiin tyhjänpäiväisiin kursseihin tai ”töihin” nälkäpalkalla.
Ja kolmas asiakohta:”Usein jouduin Arville toteamaan, että hyvin näyttää ystävilläsi menevän. Ja vastaus oli aina sama, ”Well, you know, he is a hard working man!”
Mikä on yhteiskunnan perimmäinen syy, miksi ihmiset tekivät ”ihmisliittoumia?” Eikö tarkoitus ollut jakaa taakkaa, jotta kenenkään ei tarvitsisi raataa itseään hengiltä tai kuolla nälkään?
Eli onko ”sossupummien” syyllistämisen todellinen syy siinä, että toiset ”joutuu tekemään enemmän töitä”, koska ”toiset loisii meijän kustannuksella?”
Ja sitten se oleellinen asia, kuka tai mikä on mahdollistaja – niin ”hyvässä kuin pahassa”, jos ei valtio?
Nähdäkseni ihmiskunnan keksinnöt nostivat tietyllä tapaa mahdollisuuksia, mutta siinä samassa periaate, joka oli metsästäjä-keräilijällä ”säästää voimia” muuttuikin ”hussataan energiaa”-periaatteeksi.
Pitääkö työtä tehdä vain anekaupan periaatteilla, vai pitäisikö työtä tehdä TARPEESEEN?
Ilmoita asiaton viesti
Meillä naapurikateudessa kyseessä on ilmiö, jossa kansalaisille syötetään (lue vihervasemmistoeliitti) tietoa, että nyt rikkaat rikastuvat ja köyhät köyhtyvät. Yle on kiihkeänä mukana jakamassa tätä pravdaa. Jos tämä eliitti olisi kiinnostunut tasa-arvosta tai edes oikeudenmukaisuudesta, he puuttuisivat räikeimpiin epäkohtiin eli korruptioon. Heidän sanomansa rikkaista ja köyhistä uppoaa vaivattomasti niihin kansalaisiin, jotka eivät koskaan ole ajatelleet asioita omilla aivoillaan. Näiden onnettomien avulla tämä vv-eliitti pääsee erittäin hyväpalkkaisiin julkisiin virkoihin, joiden hoitamisessa ei työtä ole juuri nimeksikään. Yksityiselle puolelle heitä tuskin palkattaisi.
Eliitin vieraantumisesta äänestäjistään otan esimerkiksi SDP:n suuren nimen, Krista Kiurun. Hänen tehtävänään oli jakaa ruokajonoille valtion tätä varten budjetoitua rahaa 2 milj. €. Jako piti suorittaa tammikuussa. Yltäkylläisyydessä pyöriskelevä vasemmiston ja ”työväestön asianaja” Kiuru oli unohtanut asian ja rahat olivat jakamatta vielä marraskuussa. Kiuru haalii itselleen kaikki tehtävät, mutta ei saa niistä yhtäkään vietyä onnistuneesti loppuun. Asia tuli esille, kun perussuomalainen kansanedustaja ihmetteli asiaa. Kiuru kohautteli vain olkapäitään. Hän oli valmis luettelemaan tuhat ja sata tärkeämpää asiaa, joita hänen oli hoidettava. Hän oli lähes tärkein hlö Suomessa.
Ei kansa toisiltaan niinkään mitään kadehdi. Poliittinen eliitti kadehtii.
Ilmoita asiaton viesti
Taloudellinen kilpailu johtaa menestyjiin, minkä seurauksena muilla on vähemmän. Eletään samaa taloutta, ja sen osuuksia kokonaisuudesta.
Toiselle puolelle eivät jää vain hävinneet, vaan myös he, joiden ei toiminnasta ei menestystekijöitä ilmene, samassa määrin, vaikka toimet muuten tarpeellisia. Osa on näiden rintamien suhteen ”agnostikkoja”, tavallisempia ihmisiä.
Palkat, ansiot ja menestystekijät… ovat poliittisia ja arvostukseen ja välttämättömyyteen liittyviä, ja arvotoimia on eri tavoin hankittavissa, eri lähtökohdista käsin.
Perusongelma on, että kriittisen alojen toimijat, voivat nostaa joissain tapauksissa työnsä ja asemansa arvoa, kuten markkinoiden tapauksessa mahdollista, lisättynä julkisempaan arvonkohotukseen.
Kun eletään vahvasti tuottavista alueista, ja osa pihalla… edellytykset perustalouteen aivan toiset, ja tämä paljon arvonannollista, ei tärkeyttä tai toimeliaisuutta ja ahkeruutta, ellei kanava sopiva.
Jos kaikki peruselämään kuuluva tehtäisiin tosi arvokkaaksi, lähtien yhteydestä toisiin ihmisiin, vanhemmuuteen… kävisi paremmin selväksi se menettely, joka käytössä. Tilanne vaatisi omanlaisensa järjestäytymisen, ja siinä kun tällaisia voidaan rakentaa, ne näille alueille tehdään.
Kyse on poissulkemisen taloudesta. Tämä tarkoittaa isoa lähtökohtaeroa, kun otettu toiminnan käytännön rakenteeksi. Muu seuraa näitä mukana, myös politiikka, ja osa sitä on mainitsemasi eliitti. Sopeutujakirjoa on, monenlaisena, eri ryhmien tapauksessa. Näin tuleekin olla.
Ilmoita asiaton viesti
Jos kovalla työllä rikastuu, Afrikassa on valtavasti perheenäitejä jotka ihmettelevät minne rahansa kaataisivat.
Ilmoita asiaton viesti
Rahat menevät nuorten miesten älypuhelimiin ja Euroopanmatkoihin,
Ilmoita asiaton viesti
Kaikkia se Räihäkin kadehtii.
Ilmoita asiaton viesti
Miten se Afrikka tähän blogiin kuuluu..?
Kehitysyhteistyörahoja on toimitettu ja mm. hankittu satamaan puhkiruostuneita kalastusaluksia ja monet järjestöt keräävät sinne rahaa, jonne minäkin ole vähäisistä roposista antanut. Iso siivu menee ilmeisesti korruptioon ja sissipäälliköille, mutta voihan sitä antamistaan kuitenkin hyvesignaloida.
Syntyvyyden säännöstely kepillä ja porkkanalla olisi number one, siitä kiittäisi myös Vihreiden Vihreä Siirtymä tulevaisuudessa.
Ilmoita asiaton viesti
Näin nämä asiat koetaan 🤣
Ilmoita asiaton viesti
Hmm, en ymmärrä mutta don’t mind 😉
Ilmoita asiaton viesti
Se nyt ei ole yllätys. Slunga-Poutsalo kiteytti joskus persuuden syvimmän olemuksen lausahtamalla ”totta tai ei, näin nämä asiat koetaan”.
Ilmoita asiaton viesti
Muu Suomi saa ottaa oppia Etelä-Pohjanmaan yrittäjämyönteisyydestä, ja varsinkin Seinäjoen vetovoimasta yrityksiin.
Ahkerat yrittäjät tuovat hyvinvointia alueelle, ja ansaitsevat suuremman tulotason kun riskit on melkoiset ja oma omaisuus on yleensä panttina.
Mutta nämä vihervasemmistolaiset työtä vieroksuvat polvien notkuttelijat, joita on yleensä kauppojen edustalla häiritsee mummojen ostoksille menoa, vaatii tasausta yrittäjien rahoille. Eli kädet kyynerpäätä myöden yrittäjän taskussa. Työn tuotto yrittäjyydellä ei voi sisältää palkkion suhteen tasa-arvoa, kuitenkin Suomi pyörii yrittäjien vetotuloilla.
Ilmoita asiaton viesti
Kun 1000 euroa ansaitseva maksaa 20 % on se 200 euroa, 10 000 ansaitseva maksaa 20 % on se 2000 euroa.
Eli enemmän ansaitseva maksaa enemmän, ei siinä mitään progressioita tarvita.
Tarvitaan vain selvät raja-arvot että molemmat toimii lakien ja asetusten mukaan.
Älkää tehkö yksinkertaisista asioista monimutkaisia.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kirjoitus. Demarien ja vasemmistoliiton politiikka perustuu vähintään puoliksi kateuteen. Heille sopiva veroprossa lienee 100%. Siis muiden taskuista otettuna. Kaikki voisivat myös olla julkisella töissä siirtämässä papereita pöydästä A pöytään B. Tai pesemässä toistensa paitoja. Ainut vaan, että sosialismi ei toiminut naapurissa, ei Venezuelassa, ei missään…eikä tietenkään voi koskaan toimiakaan.
Hyvin menee, kunnes kaikilta loppuu toisten rahat…Suomessahan ne onkin loppuneet jo ainakin 15v sitten. Milloin oikeasti tehdään jotain järkyttävän pöhöttyneelle julkiselle sektorille etuineen?? Myös veroprogressio on aivan tapissa, rankaisee jo keskituloista. Suunta pitää olla jatkossa alaspäin.
Ilmoita asiaton viesti
On olemassa valtava ero Yhdysvaltojen ja Suomen välillä.
Yhdysvallat on ”kansallinen etumme” talousimperialistinen valtio olemukseltaan – myös sosäisesti niin orjien tuonnissa kuin intiaanien maidenkin viemisessä.
Suomi on pelkkä vientivetoinen valtio – joka tosin on pääkaupunkiseutu- ja kasvukeskuskolonialistisena samanlainen kuin Yhdysvallat intiaanien suhteen.
Ei ihme että ”kansallisen edun” amerikkalaiset ovat niin rikkaita.
Ilmoita asiaton viesti
Rikkaat rikastuu, koska rakenteellinen korruptio, hyväveliverkosto ja Kokoomus. Köyhät tienaa, koska ovat sen verran fiksuja, että älyävät äänestää SDP:tä.
Ilmoita asiaton viesti
Hmm hmm. Eskimot ja pygmit tasaavat tuloja. Heillä on jopa tapa, jossa menestyvää metsästäjä ivaillaan ja moititaan, sitten häneltä otetaan melkein koko saalis pois. Kateus, vaikka se kuulostaa negatiiviselta tunteelta, auttaa selviytymään ankarissa oloissa (Kanadan pohjoisosat, Grönlanti, Kalahari, Suomi ennen 1800 -luvun alkua), joissa kokmaisen kyläyteisön nälkäkuolema on ainainen uhka. Kateus luo hyvinvointivaltioita Suomen kaltaisissa maissa, joita ei ole välillä pahasti alistettu (ruotsalaiset joutuivat keskeyttämään 1500-1700 -lukjen kartanovedätyksensä nälänhätien ja siitä seuranneen tuottamattomuuden takia. Venäläiset eivät ihan ehtineet saada aktiaan kasaan). Hyvinvointi perustuu keskinäiseen kateuteeen, keskinäiseen kilpailuun ja yksilötason omimiseen, ja näiden kolmen tasapainoon.
Uskon, että kateus kuuluu pysyvästi näille leveysasteille, on pohjantähdenalisen maailmanjärjestyksen osa.USA:n ja muutaman muun maan liberatismi ja laissez-faire kuuluu lauhkeammille leveysasteille, jossa laiskojen kuuluukin kärsiä ja kuolla. Suomessa tarvitaan köyhien ja kunnottomien elättämistä, sillä aina välillä kaikkia käsiä tarvitaan…
Ilmoita asiaton viesti
Meillä kateus on kansantaloutta ajava voima, USA:ssa se on ahneus.
Ilmoita asiaton viesti