Oli siinäkin poliisiratsia!

Aika: vuosikymmeniä sitten
Paikka: Moottoritie Sveitsissä Davos-Zürich
Henkilöt: minä, vaimoni Airi ja 3 sveitsiläiatä maantiepoliisia

Ja asiaan: Hiihtoloma oli takana ja suomalaisystävän loman ajaksi käyttöömme antamalla autolla ajeltiin Davosista kohti Zürichin lentokenttää. Päivä oli aurinkoinen, muutama aste pakkasta ilmaa viilentämässä. Mukana mieluisat muistot Davosin rinteiltä kotiin tuliaisina vietäviksi.

Ainahan se silloin tällöin sattuu, poliisipartio viittilöi pysähdyspaikalle tien sivuun. Mitäpä siinä, kuljettajan puoleinen ikkunani alas, ystävällinen poliisi pyysi ajokorttia nähdäkseen – kuten oletinkin. Oikea käsi vasempaan rintataskuun ja kortti sieltä polliisille tarkastettavaksi.

Hieman aloin ihmetellä: mies katseli korttia, vilkaisi minua, katseli uudelleen ja hymy levisi konstaapelin kasvoille. Sitten kääntyi kohti takanamme seisovaa poliisiautoa ja viittasi siellä istuvat kaksi kolleegaa luokseen. Kortti kiersi kädestä käteen, vilkaisut minua kohti, koettivat kätkeä hymynsä ja naurun purskahdukset. Sitten kortti takaisin rintataskuuni ja ystävällinen hymy viittauksen kera: Fahren Sie weiter – ajelkaapa eteenpäin.

Kentällä sitten siirtelin rintataskusta papereita suurempaan povitaskulompakkoon ja tietenkin samalla vilkaisin poliisille näyttämääni punapohjaista, läpinäkyvässä kotelossa olevaa, päällisin puolin ajokortilta näyttävää dokumenttia – ja hätkähdin. Eihän se ajokortti ollut. Se oli Lauri Helveen, silloisen Kauppalehdden päätoimittajan kavereilleen ihan huviksi laatimansa ”HULLUN PAPERIT – PAPIERE DES IDIOTEN”- kortti, ajokortilta näyttävää. Ja hienoa tekstiä Wienissä muka tehdystä ja professori Günther Apfelin suorittamasta tarkastuksesta.

Hyvin se meni läpi poliiseilta, lienevätkö saaneet naurun aihetta pitemmänkin yksitoikkoisen työpäivänsä ratoksi, sekä muisteltavaksi myöhemmin niistä suomalaisista, jotka hullun papereilla seilasivat pitkin sveitsiläistä valtatietä.

Aikaa on kulunut, mutta muistot elävät. Ja laatikosta löytyi tämä ”ajokorttikin”, ilon aiheeksi jälkeenpäin. Lukekaa, lukijani, jos huvittaa – ja olettehan te jo lukeneet jos tähän olette ehtineet!

raimoilaskivi
Kokoomus Helsinki

Ylipormestari, dosentti emeritus Raimo Ilaskivi (s. 1928) on tehnyt pitkän uran kansainvälisenä ja kansallisena vaikuttajana. Valmistuttuaan hän toimi 1950-1970-luvuilla erilaisissa pankkimaailman johtotehtävissä, mm. Suomen Pankkiyhdistyksen, Suomen Teollisuuspankki Oy:n (nyk. Nordean kiinnitysluottopankki) ja Helsingin Arvopaperipörssin toimitusjohtajana. Ilaskivi on ollut kansanedustajana sekä ryhmän puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja vv.1962-75, Euroopan parlamentin jäsen 1996–1999, Helsingin kaupunginjohtaja 1979–1991 ja kokoomuksen presidenttiehdokas vuonna 1994.
Ilaskivi väitteli tohtoriksi vuonna 1958. Aiheena oli Valtiontalouden automaattinen vastavaikutus suhdanteiden vaihtelussa. Seuraava tieteellinen ns dosenttipätevyysteos käsitteli Suomen Pankin rahapolitiikkaa. Hän toimikin kansantaloustieteen dosenttina Helsingin Yliopistossa kahdenkymmenen vuoden ajan. Eläkkeelle siirryttyään han on ollut kansainvälisen, ekumeenisen, Afrikan Paavin ja Alexandrian patriarkan suojeleman Konstantinus Suuren Ritarikunnan (Ordo Sancti Constantini Magni) kansleri ja viimeksi varasuurmestari vuoteen 2022 saakka.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu