On pyykinpesun aika – ministereitten ja yritysjohtajien

Osataanko meillä vetää johtopäätöksiä? Osataanko antaa kenkää epäpätevälle ministerille tai yritysjohtajalle – osataanko nimenomaan valtionyhtiöisssä?  Mitäpä tässä arvuuttelemaan kun vastaus on ilmiselvä: Ei osata. Ei osata panna pyykkikoneeseen ja katsoa, kenen kantti kestää.

Jyri Häkämies lausui aikanaan silloin paljon pahennusta herättäneen toteamuksen  ”Venäjä, Venäjä, Venäjä.” Fortum meni Siperiaan, Fortum tunki itsensä Saksaan ja sen kaasumarkkinoille, joita yhdistää iso putki itänaapuriimme ja väkisin ostettu Uniper.  Häkämies on oikeassa, ei ole ymmärretty riskejä, jotka nyt ovat jo toteutuneet tai toteutumassa. Fortum palkitsi toimitusjohtajansa lähes puolen miljoonan euron bonuksella. Kelpaa nyt pyyhkiä kyyneleitä ja ajatella, että miljardithan ne vaan siellä miinusmerkkisinä pyörivät. Jos eduskuntaan tuodaan budjettiesityksessä 8 miljoonan euron kyseenalainen menoerä, siitä keskustellaan ja tarvittaessa äänestetäään. Mutta kun Fortum pistää euroja likoon tuhatkertaisen määrän, 8 miljardia, niin omistajaohjausministeri kertoo, että mainitsivathan ne siitä, mutta kun päätös kuului frman hallitukselle …

Se siis ensiksi touhuhuista Venäjällä tai siitä riippuen. Saksakin on Uniperin kautta mukana. Oli Saksa silloinkin, kun valtionyhtiö Sonera pisti omat miljardinsa televerkko-ostoksiin samasta maasta, osti ilmaa kuten ilmi sitten kävi. Ja ilma olisi ollut käytettävissä muutoinkin.

Ilman sijasta nyt on vaan kyseessä venäläinen maakaasu Uniperin kautta. Venäjä ja Saksa. Eivät ole yritysjohtajat osanneet arvioida riskejä, eivät muistaneet Häkämiehen aforismia,  eivätkä ministerit ymmärtäneet niistä mitään. ”Tietäisitpä, poikani, kuinka vähällä  järjellä maailmaa hallitaan.” Axel Oxenstjernan sanat vaan muistuivat mieleeni puuhailuista lukiessani. Mutta jotkut tulevat tietämään: Veronmaksajat ja äänestäjät.

Ministereistä me emme pääse eroon, kansakunnan muisti on lyhyt. Mutta näiltä ministereiltä voisi odottaa ryhtiä ja panna pyykkikone käyntiin, kun kyseessä ovat käsittämättömiä tappioita tekevät yritysjohtajat, miehet ja nainen. Kaikkein oleellisinta olisi muuttaa koko valtionyhtiöitten yrityspuitteet ja -kulttuuri. Pysykööt kotimaassa –  kun kuuseen ovat kurkottaneet niin katajaan on kapsahdettu. Lakiin tästä sopiva pykälä, jossa poikkeuksena olkoon vain Finnair. Ja esitys tästä eduskuntaan mahdollisimman pian. Ellei hallitus toimi, niin oppositiolla olisi erinomainen välikysymyksen paikka!

 

+34
raimoilaskivi

Ylipormestari Raimo Ilaskivi (s. 1928) on tehnyt pitkän uran kansainvälisenä ja kansallisena vaikuttajana. Valmistuttuaan hän toimi 1950-1970-luvuilla erilaisissa pankkimaailman johtotehtävissä, mm. Suomen Pankkiyhdistyksen, Suomen Teollisuuspankki Oy:n ja Helsingin Arvopaperipörssin toimitusjohtajana. Ilaskivi on ollut kansanedustajana sekä ryhmän puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja vv.1962-75, Euroopan parlamentin jäsen 1996–1999, Helsingin kaupunginjohtaja 1979–1991 ja kokoomuksen presidenttiehdokas vuonna 1994. Ilaskivellä on ollut useita eri suuryritysten hallitusten tai hallintoneuvostojen jäsenyyksiä.
Ilaskivi väitteli tohtoriksi vuonna 1958. Väitöskirjan aiheena oli Valtiontalouden automaattinen vastavaikutus suhdanteiden vaihtelussa ja seuraava tieteellinen teos käsitteli Suomen Pankin rahapolitiikkaa. Hän toimi kansantaloustieteen dosenttina Helsingin Yliopistossa kahdenkymmenen vuoden ajan. Eläkkeelle siirryttyään han on ollut kansainvälisen, Afrikan Paavin ja Alexandrian patriarkan suojeleman Konstantinus Suuren Ritarikunnan (Ordo Sancti Constantini Magni) kansleri ja viimeksi varasuurmestari vuoteen 2022 saakka.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu