On pyykinpesun aika – ministereitten ja yritysjohtajien
Osataanko meillä vetää johtopäätöksiä? Osataanko antaa kenkää epäpätevälle ministerille tai yritysjohtajalle – osataanko nimenomaan valtionyhtiöisssä? Mitäpä tässä arvuuttelemaan kun vastaus on ilmiselvä: Ei osata. Ei osata panna pyykkikoneeseen ja katsoa, kenen kantti kestää.
Jyri Häkämies lausui aikanaan silloin paljon pahennusta herättäneen toteamuksen ”Venäjä, Venäjä, Venäjä.” Fortum meni Siperiaan, Fortum tunki itsensä Saksaan ja sen kaasumarkkinoille, joita yhdistää iso putki itänaapuriimme ja väkisin ostettu Uniper. Häkämies on oikeassa, ei ole ymmärretty riskejä, jotka nyt ovat jo toteutuneet tai toteutumassa. Fortum palkitsi toimitusjohtajansa lähes puolen miljoonan euron bonuksella. Kelpaa nyt pyyhkiä kyyneleitä ja ajatella, että miljardithan ne vaan siellä miinusmerkkisinä pyörivät. Jos eduskuntaan tuodaan budjettiesityksessä 8 miljoonan euron kyseenalainen menoerä, siitä keskustellaan ja tarvittaessa äänestetäään. Mutta kun Fortum pistää euroja likoon tuhatkertaisen määrän, 8 miljardia, niin omistajaohjausministeri kertoo, että mainitsivathan ne siitä, mutta kun päätös kuului frman hallitukselle …
Se siis ensiksi touhuhuista Venäjällä tai siitä riippuen. Saksakin on Uniperin kautta mukana. Oli Saksa silloinkin, kun valtionyhtiö Sonera pisti omat miljardinsa televerkko-ostoksiin samasta maasta, osti ilmaa kuten ilmi sitten kävi. Ja ilma olisi ollut käytettävissä muutoinkin.
Ilman sijasta nyt on vaan kyseessä venäläinen maakaasu Uniperin kautta. Venäjä ja Saksa. Eivät ole yritysjohtajat osanneet arvioida riskejä, eivät muistaneet Häkämiehen aforismia, eivätkä ministerit ymmärtäneet niistä mitään. ”Tietäisitpä, poikani, kuinka vähällä järjellä maailmaa hallitaan.” Axel Oxenstjernan sanat vaan muistuivat mieleeni puuhailuista lukiessani. Mutta jotkut tulevat tietämään: Veronmaksajat ja äänestäjät.
Ministereistä me emme pääse eroon, kansakunnan muisti on lyhyt. Mutta näiltä ministereiltä voisi odottaa ryhtiä ja panna pyykkikone käyntiin, kun kyseessä ovat käsittämättömiä tappioita tekevät yritysjohtajat, miehet ja nainen. Kaikkein oleellisinta olisi muuttaa koko valtionyhtiöitten yrityspuitteet ja -kulttuuri. Pysykööt kotimaassa – kun kuuseen ovat kurkottaneet niin katajaan on kapsahdettu. Lakiin tästä sopiva pykälä, jossa poikkeuksena olkoon vain Finnair. Ja esitys tästä eduskuntaan mahdollisimman pian. Ellei hallitus toimi, niin oppositiolla olisi erinomainen välikysymyksen paikka!
Raimo Ilaskivi on yksi suurimmista politiikoista joita Suomessa on ollut! Talouspolitiikan ykkönen ja hyvän hallintotavan tuntija! Hallintotehtävissä olevien on syytä ottaa oppia hänen sanomisistaan! TOIVOTAAN, että näin käy?
Ilmoita asiaton viesti
Eipä ole Häkämies ollut yhtään muita viisaampi. Lieköhän pitäisi päätellä, että on ollut jopa muita tyhmempi. Hänen Venäjä-viisastelunsa on nimittäin vuodelta 2007.
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000313962.html
Vuonna 2008 hän on puolestaan todennut näin:
”Eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ssä mainitussa tarkoituksessa Te, Herra puhemies, olette toimittanut asianomaisen ministerin vastattavaksi kansanedustaja Erkki Pulliaisen /vihr näin kuuluvan kirjallisen kysymyksen KK 882/2008 vp:
Aikooko hallitus käyttää omistajaohjausvaltaansa, että Fortum Oyj siirtää
investointiensa painopistettä bio- ja tuulienergiaan kotimaassa ja vähentää riskisijoituksia Venäjälle?
Vastauksena kysymykseen esitän seuraavaa:
Vastaaja pitää kysymyksessä esitettyä näkemystä tärkeänä, mutta samalla toteaa, että valtion omistajapolitiikalta odotetaan avoimuutta,
ennakoitavuutta ja johdonmukaisuutta. Näitä odotuksia valtio-omistaja pyrkii täyttämään, kun se toimii omien julkisten periaatepäätöstensä
mukaisesti. Valtion omistajapolitiikkaa koskevassa valtioneuvoston periaatepäätöksessä 7.6.2007 mainitaan 3. luvun kohdassa Omistajaohjauksen lähtökohdat, että markkinaehtoisesti
toimivien yhtiöiden omistajaohjauksessa lähtökohtana on omistajien keskinäinen yhdenvertaisuus: valtio ei edellytä eikä ota itselleen erivapauksia, eikä puutu yhtiön hallituksen ja toimivan johdon päätöksentekoon.”
https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Kysymys/Documents/kk_882+2008.pdf
X
Ilmoita asiaton viesti
Axel oli viisas mies, oheinen linkki kiinnostaa Hanoita enemmän kuin Palacea.
https://www.youtube.com/watch?v=GCHzb2U5k2E&feature=youtu.be
Ilmoita asiaton viesti
Herra Ilaskivellä hyvä kirjoitus ja kyllä se kysymyksiä herättää tuo 8000 miljoonan summan hyväksyminen.
Axel Oxenstjernan kuuluisa lause on lause ennen muuta pojalleen kuin arvio hallitsijoiden tilasta. Hän halusi vain rohkaista poikaansa joka oli menossa 30-vuotisen sodan rauhanneuvotteluihin vuonna 1648. Eli tavallisia ihmisiä ovat kaikki osallistujat pohjimmiltaan.
Valtionyhtiöiden historia arvopaperipörssissä on kyllä aika masentava. Samaa mieltä että pysyköön kotimaassa ja Fortumkin voisi tehdä kansalaisten vaatimukset nimellä Imatran Voima. Pörssissä yhtiöllä on kuin sisäänrakennettuna markkinatalouden kasvuvaatimukset ja omistaja-arvon kasvattaminen. Sinänsä en pidä sitä pahana mutta helposti tuntuu valvomattomana lähtevän kuin mopo entisen miehen käsistä. Riskiä otetaan ilman kunnollista riskianalyysia ja toisten rahoilla on helpompi tavoitella kurssinousua ja optoiden lunastusta.
Totuuden nimissä on sanottava että nykyinen tilanne on erittäin poikkeuksellinen. Kaasun hinta ainakin 7-kertaistui melko lyhyessä ajassa ja johdannaiset eivät riittäneet enää suojamaan. Olisiko joku voinut aavistaa tämän esim. joulukuussa 2021 ? Olisi voinut valtioneuvos Axel Oxenstjernaltakin mennä sormi suuhun.
Yleisesti ottaen keskustelu Fortumin tiimoilta käy kuumana ja varmaan lähiviikkoina rikotaan kaikki lämpöennätykset siinä! Kovin harvassa tuntuvat olleen Uniperin ostoksen kritisoijat oppositiossa muutama vuosi sitten. Ainoa vastustelija taisi olla Uniper itse.
Veikko Huovinen on jaotellut viisautta teoksissaan alalajeihin. Yksi niistä on jälkiviisaus:
”Kaikista paras ja imelin viisauven laji on jälkiviisaus, sillä alalla saahaan eniten aikaan. Siinä on tapaus mennyttä aikakautta, mutta se kuvitellaan esiintulevaksi ja sakilla setvitään, miten olisi paras käyttäytyä. Tässä lajissa on ihminen viisaimmillaan… Jälkiviisaan silmä on somassa paikassa, se kahtoo taaksepäin…”
Ilmoita asiaton viesti
Fortumin ei olisi saanut antaa lapioida miljardeja Venäjälle, eikä miljardeja Uniperiin.
Niillä rahoilla olisi kannattanut rakentaa Suomeen Loviisa 3 ja Vaasa 1 ydinvoimalat.
Ilmoita asiaton viesti
Ja sisävesiliikenneverkko niin että koko rannikko ja Etelä-Suomi saa turvetta ja haketta poltettavaksi kriisi aikana ympärivuotisesti Järvi Suomen alueelta, kun tuontikaasu ja öljy ovat liian kalliita kuluttaa niin lämpöön kuin rekka liikenteeseen.,….www.sisavesiliitto.fi
Ilmoita asiaton viesti
Ei kuulu Fortumin tehtäviin rakentaa sisävesiliikenneverkkoa, vaan tuottaa sähköä suurella toimintavarmuudella, kohtuulliseen hintaan.
Sähkö on nykyisin välttämättömyyshyödyke, kuten hengitysilma.
Ilmoita asiaton viesti
Ei tietenkään, mutta niiden samojen poliitikkojen jotka päättävät niin fortumin rahoituksista kuin meidän öljyn, bioenergian, hiilen kaasun ja sähkön saatavuuden ja jakelun infroista tulee pitää mielessä niin Venäjän riskit kuin kotimaan mahdollisuudet.
Kotimaan mahdollisuuksien käyttöön Fortumin edeltäjä Neste Oy vaikutti kovastikin siihen, minkälaiseksi maamme liikenneinfraa kehitettiin 90 luvulta lähtien niin, että se vastasi Neste Oyn tavoitteita muttei valtakunnan tason liikenteen kestävää kehittämistä.
Vaikuttaminen on ollut tosi vahvaa ja suurelta yleisöltä pimennossa pidettyä median avulla. https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/bionavigaattori/uolevi-raade-ja-saimaan-kanava/
Ilmoita asiaton viesti
Suomen valtion ei ole tarvinnut pumpata rahaa Fortumiin, vaan Fortum on tuottanut rahaa kassan pullolleen voitollisella liiketoiminnalla ja tulouttanut rahaa valtion kassaan miljardeja.
Fortum on kuitenkin käyttänyt väärin niitä voittovarojaan. Poliitikkojemme olisi pitänyt kantaa huolta Suomen sähköhuoltovarmuudesta ja pistää Fortum rakentamaan Suomeen ydinvoimaa, ydinvoimaa ja ydinvoimaa.
Ilmoita asiaton viesti
Taisi Putkinen olla kokoomusministeri,joka kenkkäsi sähköverkkomme Carunalle.
Ilmoita asiaton viesti
Yksikään kokoomusministeri ei ole omistanut Suomen sähköverkkoja, joten hän ei ole niitä mitenkään voinut myydä kenellekään.
Ilmoita asiaton viesti
No tapa se on tuokin tekelehtiä typeräksi. Eikö silloinen pääministerimme Katainen ollut kovin hanevana myynnin puolesta?
Ilmoita asiaton viesti
BlackRock ilmoitti selkeästi 2020 Fortumin yhtiökokouksessa, että Uniper osto oli huono päätös.
Huvittunutta teksitiä olen lukenut siitä, että yhtiö rahoitti Uniper-ostoa myymällä sähköverkkoa. Tuli kuluttajalle kalliiksi sähköverkon osalta. Myydään mitä tarvitaan, ostetaan mitä ei tarvita ja uhotaan yli 25%:n tuotoilla sijoittajille.
Ihmettelen että Uniper-ostojen tekoaikana Fortumin hallituksesta löytyi yhteistä tekijää Sanomien seikkailuiden ja etenkin Soneran seikkailuiden kanssa.
BlackRock on sen verran iso tekijä sijoitusmaailmassa, että kun kivet huutavat tai jopa musta kallio, niin siihen on jotenkin vastattava (Luuk. 19:40 Ja hän vastaten sanoi heille: minä sanon teille: jos nämät vaikenevat, niin kivet pitää huutaman). Muuten voi tulla musta pitkä hetki.
Surkeeta.
https://www.finnishnews.fi/business-finance/blackrock-voted-against-discharging-liability-for-fortums-board/
Ilmoita asiaton viesti
Turpeinen tiivisti sen oleellisen: kotimaan voitot lapioitiin ulkomaille. Yksityisten suomalaisten kansainvälistyminen on ollut erittäin tappista, ja vain muutama onnistuja löytyy kuten Kone. UPM on sen tehnyt, mutta Enso joutui naapurin apuriksi.
Oleellinen johtopäätös on, että valtioenemmistöiset yhtiöt eivät saa kansainvälistyä, vaan pitäkööt liiketoimintansa oleellisesti kotimaisena. Siihen voidaan kehittää tarvittava yksinkertainen säännöstö. Jos yhtiö on väkisten menossa ulkomaille, niin valtio rahastakoot omistuksensa pois tai pilkkokoot yhtiön kahtia ja antakoot yksityisille sijoittajille ne ulkomaan toiminnot. Katsotaan sitten, mihin menohalut riittävät ja onko rahkeita. On vain tainnut maito jo ehtinyt kaatua, että onko enää mitään korjattavaa, mutta ainakin Fortum voidaan rajata kotimaahan.
Ilmoita asiaton viesti
Eiköhän näistäkin virheistä joku saanut ihan hyvät voitelurahat. Sehän yleensä on näennäisesti järjenvastaisten ja jopa vahingollisten päätösten taustalla. Tai sitten kiristys.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä on paljon jälkiviisautta mukana. Fortumilla ja Uniperilla meni ihan hyvin siihen asti, kun maailma oli entisellään. Sota muutti kaiken. Ei ne Fortumin päätökset olleet järjenvastaisia, vaan ns. maariskin omaavia. Kyse oli riskinarvioinnista ja siihen ei löydy matemaattista kaavaa, milloin riskiä ei pitäisi ottaa.
Fortumin kohdalla ratkaisevaa on, että riski muodostui liian suureksi, kun kyse on suomalaisten maksamilla rahoilla tehdystä liiketoiminnasta ja joka on liian kaukana siitä, mikä on ollut Fortumin pelikenttä.
Kuten Soneran tapauksessa kuviteltiin, että kun olemme näin hyviä Suomessa, niin Euroopan valloitus onnistuu myös. Se on omistajien paikka panna suitset suuhun. Hevosta ohjataan etupäästä ja yritystä strategian avulla. Ministerien selitys siitä, että se on yrityksen asia, miten ja missä se rahansa sijoittaa, ei pidä paikkaansa. Se on nimenomaan omistajien asia hyväksyä strategia. Kun tätä ei ymmärrä, niin on ministeri väärässä roolissa.
Ilmoita asiaton viesti
Lisään vielä pari sanaa yritysten strategiasta. Monilla on se käsitys, että se on vain ylimmän yritysjohdon jokavuotinen pelitapahtuma, jossa konsultin avulla tuotetaan mapillinen tavaraa ja joka on vain yritysjohdon asia. Se on nimenomaan se oleellinen asia, joka yritysjohdon pitää myydä omistajille, että näin tätä yritystä kehitetään ja miten laajennutaan vaikkapa ulkomaille. Jos omistajat eivät sitä osta, niin sitä muutetaan. Voi kuvitella, että omistajavastuuministeri on tuskin lukenut valtiomisteisten yritysten strategiayhteenvetoa, koska hän ei ole ymmärtänyt vastuutaan.
Jos ulkomaille meno on epäonnistunut, niin ministerin on turha tulla selittämään, että valtio ei omistajana voi puuttua yritysten toimintaan. Strategia on omistajien vastuulla (=yrityksen hallitus) ja sen toteutus yritysjohdon vastuulla. Siinä on iso ero. Jos jollakin omistajalla on määräenemmistö hallituksessa, niin sillä on päävastuu strategiasta ja se voi halutessaan jopa sanella strategian.
Ilmoita asiaton viesti
Vihonviimeinen kommentti.
Media on antanut suurelle yleisölle sellaisen kuvan, että Uniperin kautta piikki on auki Saksassa ja suomalaiset joutuvat maksamaan saksalaisten energialaskut hamaan maailman tappiin. Osakeyhtiöllä on rajoitettu vastuu ja se voi menettää korkeintaan pääomansa. Jos se on syöty, jopa konkurssi raukeaa.
Saksa ei voi päästää Uniperia konkurssiin ja joku ratkaisu löytynee.
Ministeri Tuppuraista ei voi syyttää Fortumin strategiavirheistä, vaan ne on tehty vuosia sitten. Nyt Tuppurainen vain yrittää pelastaa sen, mikä pelastettavissa on. Marin ei halua puuttua näin kovaan peliin, koska siitä ei maine ja kunnia kasva.
EU:n komission puheenjohtaja von der Layden ilmoitti, että Venäjä kiristää kaasulla. Saman päivänä kaasu alkoi jälleen virrata Nordstream 1:ssä. Muistaakseni se oli EU, joka aloitti pakotteet eli kiristämisen. Kuinka EU on siinä onnistunut? Täysin epäonnistunut ja aiheuttanut pahan talouslaman ja energiapulan ja jne. Ei olisi paljon huonommin voinut mennä.
Tietyllä taholla tämä tietysti tulkitaan, että siinä on taas yksi putinisti puolustamassa Venäjää. En puolustanut Venäjää ja kritisoin ankarasti EU:ta, että se on epäonnistunut pahasti. Kaikki on mennyt läpi Ukrainan sodan johdosta, että kaikki keinot, joilla Venäjää kuritetaan tai kuvitellaan kuritettavan ovat ok ja onnistuneita. Mielestäni eivät ole, koska tähän mennessä tehdyt pakotetoimenpiteet ovat aiheuttaneet enemmän hallaa EU:lle kuin Venäjälle. Ja loppua ei ole näkyvissä eikä edes lopun alkua.
Ilmoita asiaton viesti
Ollilalla oli oikea näkökulma tarkastella jälkiviisastelun mestareita.
Politiikka luo puitteet. Yritys soveltaa niitä joko mahdollisuutena tai rajoituksena liiketoiminnalleen.
Valtio-omisteisten yritysten onnistuminen taputetaan hiljaisuuteen politiikassa, epäonnistumiset aplodeerataan oppositiopolitiikassa ja jälkiviisastelussa.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä historiaa, Veikko Huuskan blogi 3.2.2016
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/veikkohuuska/211163-fortumin-sahkoverkkojen-myynti-alaston-totuus-eduskunnan-poytakirjan-sivuilta/
Ilmoita asiaton viesti
Mielestäni ainoa tietämäni mies Suomessa, joka pystyisi aukikirjoittamaan ymmärrettävällä tavalla tämän Fortum
Uniper sotkun on Ari Pesonen.
Toivottavasti hänellä on kiinnostusta ja aikaa tähän.
Ilmoita asiaton viesti
Pauli Vahteralla on siihen kyvyt. https://www.vahtera.blog/blog
Ilmoita asiaton viesti
Ongelmana on se, että maa on pieni ja kaikki ”silmää tekevät” tuntevat toinen toisensa. He eivät halua itselleen ”pahaa nimeä” ja leimautua persona non grataksi toisten silmissä. Ollaan melkein valmiita vaikka mihinkä hullutuksiin valtion/veronmaksajien kustannuksella.
1990-luvun pankkikriisissä päätekijät olisi pitänyt pistää todelliseen taloudelliseen edesvastuuseen tekemisistään. Tämä jätettiin tekemättä ja ”hurlumhei”-meininki pääsi jatkumaan. Siitä tuli ”maan tapa.” Ei tarvinnut pelätä mitään todellista vastuuta tekemisistään.
Yhtiökokouksissa hyväuskoiset hölmöt (”idiootit”) antoivat vastuuvapauden yhtiön hallitukselle ja toimivalle johdolle. Nyt ei ole sen suhteen enää mitään tehtävissä. ”Hillot ovat purkissa” hilloa saaneilla ja kannet pysyvät tiiviisti kiinni. Hölmöys riskinotollakaan ei ole rikos.
Kävin kesällä 2017 Hietaniemen sankarihautausmaalla. Siellä pisti silmään kaksi hautaa, joihin eversti ja sotamies on haudattu rinnakkain. Se kertoo konkreettisesti niistä uhrauksista, joita jouduttiin tekemään yhteiskunnallisesta asemasta tai sotilasarvosta riippumatta Isänmaan hyväksi. Tuskinpa kumpikaan näistä sankarivainajista hyväksyisi nykyisin vallalla olevaa ”saalistusta.”
Ilmoita asiaton viesti
Häkämiestä ei olisi kannattanut mainita. Jyri on niitä päättäjiä, jotka näkevät mm. suomalaisten luonnonrikkaudet ulkomaisten sijoittajien käsissä paremmaksi vaihtoehdoksi kuin suomalaisten hallinnassa.
Tasapuolisuuden nimissä on mainittava, että myöskään korruptoitunut Mika Lintilä (kepu) ei meidän luonnonrikkauksiamme kunnioita. Nimitti tyhjänpäälle joutuneen kaverinsa ja puoluetoverinsa Kimmo Tiilikaisen GTK:n pääjohtajan tuolille.
Ilmoita asiaton viesti
”Hallitus ei ole keskustellut (kauppaan) puuttumisesta eikä se myöskään aio puuttua siihen.” (Elinkeinoministeri Mika Lintilä Fortumin Uniper-kaupoista. Reuters 10.10.2017.)
”Tähän kauppaan ei liity ulko- ja turvallisuuspoliittisia ulottuvuuksia.” (Pääministeri Juha Sipilä Fortumin Uniper-kaupoista. MTV 14.10.2017.)
”Viiden vuoden jälkeen on helppo hakea virheitä siitä ratkaisusta.” (Elinkeinoministeri Mika Lintilä Fortumin Uniper-kaupoista. Yle 14.7.2022.)
Ilmoita asiaton viesti
Pyykinpesusta tuli mieleen vanha pesuainemainos:
”Vesi ja visko, vitivalkoista vaivatta.”
Näin se käy tässäkin pyykinpesussa. Puhdasta tulee vaivatta = kukaan ei joudu edesvastuuseen tekemisistään. Sen takaa Fortumin johdolle myönnetty vastuuvapaus yhtiökokouksissa. Tuskinpa monikaan osakkeenomistaja edes tietää saatikka sitten ymmärtää, mitä tarkoittaa sana vastuuvapaus.
Ilmoita asiaton viesti
Asiaa ja jos nyt lähimain oikein muistan niin eikö lähes kaikki valtonytiöt ole sössitty pahemman kerran huonoilla poliittisesti valituilla johtajilla ja hallituksillamme lienee pääosa.
Ilmoita asiaton viesti
Olen aikaisemmin kommentoinut muutamaa kertaan, että yritysjohtajien, jotka alkavat käydä idänkauppaa, pitäisi lukea pari kirjaa. Toinen on Nobel-kirjailija Aleksandr Solzhenitsynin ”Gulag. Vankileirien saaristo” ja toinen on Edvard Radzinskin ”Stalin.” Niitä voi pitää ”oppikirjoina” myös Putinin ja tämän lähipiirin vallankäyttöön. Mikään ei ole muuttunut juuri entisestä. Venäjä on palannut juurilleen.
Tässä on yksi esimerkki siitä mielivallasta, joka oli vallalla Stalinin aikaan:
Solzhenitsyn kirjoittaa: ”Myyjä otti tavaroita vastaan ja kirjoitti muistiin sanomalehtipaperiin, koska muuta paperia ei ollut. Saippuanpalojen määrä osui toveri Stalinin otsaan. 58. pykälä – 10 vuotta” (osa III sivu 228).
Tuntuuko uskomattomalta? Kirjan luettuaan voi vastata, että ei tunnu. Näitä erikoisia ”episodeja” löytyy kirjasta enemmänkin. Kirja ilmestyi Sofi Oksasen uudelleen kustantamana vuonna 2012.
Arvaamaton mielivalta on olemassa aina taustalla itänaapurissa. Se tekee riskit yrityksille ennalta arvaamattomiksi. Itänaapurissa kaikki on mahdollista. Siellä on sanonta: ”Se mikä on mahdotonta, voidaan hoitaa puhelimitse.”
On uskomatonta, että Fortumissa oltiin sinisilmäisiä itänaapurin suhteen. Pari kirjaa lukemalla oltaisi voitu välttää tilanne, johon on nyt jouduttu. On jouduttu ”miljardisavottaan.”
Vuonna 2014 Venäjän duumassa hyväksyttiin mm. ns. Rotenbergin laki, joka antaa mahdollisuuden takavarikoida länsiomaisuutta. Se olisi viimeistään pitänyt toimia ”herättäjänä” itänaapurin todellisuuteen.
Ilmoita asiaton viesti
Enpä saanut mistään kulmasta kiinni.
– kuka
– mitä
– missä
– milloin
Ainoastaan Häkämies mainittu! Mikä on hänen saavutuksenaan? Muuta, kuin lausua Yhdysvalloissa Venäjä, Venäjä, Venäjä?
Myydä Kemira norjalaisille ja hokea kymmenen vuotta mantraa paikallinen sopiminen.
Ilmoita asiaton viesti
”Konsultille 1,5 miljoonaa
Suomen lannoitemarkkinat menivät uusiksi vuonna 2007. Valtio myi 30 prosentin osuuden Kemiran lannoiteliiketoiminnasta eli Kemira GrowHow:sta toukokuussa 2007 norjalaiselle Yara International ”
Se pyykinpesu olisi pitänyt nimenomaan jyri Häkämiehen tekemisistä aloittaa jo.
Siinä oli malliesimerkki typeryydestä joka Suomessa kylläkin palkittiin toki.
Niin ehkä olis umts ja uniper sekopäisyydetkin estynyt..
Ilmoita asiaton viesti
Kannattaa huomata, että Yara maksaa noin 10 miljoonaa euroa yhteisöveroa Suomeen.
Ilmoita asiaton viesti
Poliitikot ei ymmärrä bisneksiä, eli kommunismi ei toimi. Valtion pitäisi myydä omistuksensa yhtiöissä, niin ministereillä olisi vähemmän mahdollisuuksia hölmöillä.
Ilmoita asiaton viesti