Ottaisikohan uusi Helsinki järjen käteensä?

Maanantaina alkaa uusi viikko ja Helsinki valmistautuu uuden, kunnallisvaalien perusteella saamansa hallinnon käytäntöönottoon. Uudet päättäjät, mutta muuttuuko politiikka vai jatketaanko vanhalla – ja tarkoitan nyt nimenomaan Malmin lentokentän kohtaloa.

Miksi? Käräjäoikeus teki vuodenvaihteessa päätöksen Malmin lentokenttää koskevassa maa-asiassa eli lyhyesti sanoen kentän käytön lopettamisesta ja koneitten häätämisestä pois kentältä. Vaikka yhdistys haki valituslupaa Hovioikeudelta, Käräjäoikeuden päätös pantiin heti toimeen ja koneet häädettiin pois Malmilta. Kaupungilla näytti olevan asiassa tulenpalava kiire asian keskeneräisyydestä, valitusluvan käsittelyn kohtalosta huolimatta.

Nyt tilanne on muuttunut..  Hovioikeus on antanut yhdistykselle sen pyytämän valitusluvan. Yhdistys jatkaa täten valituksen valmistelua joten myös ennenaikainen koneitten häätö ja kentän toiminnan lopettaminen ovat  laittomia, koska lainvoimaa käräjäoikeuden kannanotolla ei ole.   Eikä tässä  kaikki. Maanantaina Kaupungille  luovutetaan yli 32 000 hengen allekirjoittama kuntalaisaloite kansanäänestyksen toimeenpanosta lentokenttäasiassa. Nyt Helsingin päättäjät joutuvat täten tutkimaan menneitten tekojensa laillisuutta sekä ottamaan kantaa siihen, antavatko helsinkiläisile demokratiaan kuuluvan mahdollisuuden antaa äänensä kuuluviin kansanäänestyksessä.

Malmia tarvitaan muka asuntotuotantoon. Miksi ei tarvita peltoja, golfkenttiä, muita rakentamattomia alueita? Miksi ei Sipoosta hankittua maata, joka nimenomaan ryöstettiin asuntotuotannon elvityksiä parantamaan? Itsekin tein aikanaan Valtioneuvoston toimeksiannosta selvityksen asuntotuotantoon kelpaavista maa-alueista kaupungin alueilla. Kaivakapa sekin nyt esiin – ei siinä Malmia mainita koska kohteita löytyi muualta riittämiin.

Vanha sanonta kuuluu, että riideltäessä viisaampi ottaa lusikan kauiiseen käteen ja lopettaa kinastelun. Kumpia uudessa kaupunginhallituksessa ja -valtuustossa nyt on? Riidanhaluisia vaiko rauhaa kaipaavia Malmin lentokenttäasiassa? Se kiinnostaa helsinkiläisiä yhä enemmän. Ensimmäinen rauhantahdon ele olisi yksinkertainen: Laittomasti kaupunki – kenen päätöksellä muutoin – on muuttanut kentän nimen kuulumaan ”Malmin entinen lentokenttä”. Laillinen meno edellyttää sanan entinen pikaista poistamista tästä uudesta nimikäytännöstä. Eli lyhyesti: Ottaisikohan uusi Helsinki järjen käteensä!

+27
raimoilaskivi

Ylipormestari Raimo Ilaskivi (s. 1928) on tehnyt pitkän uran kansainvälisenä ja kansallisena vaikuttajana. Valmistuttuaan hän toimi 1950-1970-luvuilla erilaisissa pankkimaailman johtotehtävissä, mm. Suomen Pankkiyhdistyksen, Suomen Teollisuuspankki Oy:n ja Helsingin Arvopaperipörssin toimitusjohtajana. Ilaskivi on ollut kansanedustajana sekä ryhmän puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja vv.1962-75, Euroopan parlamentin jäsen 1996–1999, Helsingin kaupunginjohtaja 1979–1991 ja kokoomuksen presidenttiehdokas vuonna 1994. Monien virkojen, toimien ja luottamustehtävien ohella Ilaskivellä on ollut useita eri suuryritysten hallitusten tai hallintoneuvostojen jäsenyyksiä.
Ilaskivi väitteli tohtoriksi vuonna 1958. Väitöskirjan aiheena oli Valtiontalouden automaattinen vastavaikutus suhdanteiden vaihtelussa ja seuraava tieteellinen taos käsitteli Suomen Pankin rahapolitiikkaa. Hän toimi myös kansantaloustieteen dosenttina Helsingin Yliopistossa kahdenkymmenen vuoden ajan. Eläkkeelle siirryttyään han on ollut kansainvälisen, Afrikan Paavin ja Alexandrian patriarkan suojeleman Konstantinus Suuren Ritarikunnan (Ordo Sancti Constantini Magni) kansleri ja viimeksi varasuurmestari-

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu