Ovatko tuloveron alennukset progression kiristyksiä?
Kun Kokoomuksen talouspoliittisissa linjauksissa on korostettu tuloveron merkittäviä alennuksia mm laman torjuntapolitiikan välineinä, ovat eräät hallitustahot liittyneet keskusteluun samansuuntaisin vaatimuksin. Suoraan tai epäsuorasti on kuitenkin annettu ymmärtää, että alennukset tulisi kohdistaa nimenomaan tai vain alempiin ja keskituloisiin palkansaaja- ja eläkeläisluokkiin. Valtiovarainministeri Annika Saarikkokin antoi päivän HS:ssa ymmärtää, että ”on tarkkaan harkittava, mihin ja millä tavoin kevennykset kohdistettaisiin, sillä ne leikkaavat isoja lovia valtion kassaan.” Luetun ymmärtämistä nyt siis, please!
Alennusvaatimukset sinänsä ovat ymmärrettäviä ja tervetulleita. Mutta ennen niitten toimeenpanoa on kuitenkin katsottava, mihin ne erimuotoisina eniten vaikuttavat. Kaikkiin tuloluokkiin tasapuolisesti kohdistuvat alennukset tuovat eniten ostovoimaa markkinoille ja torjuvat parhaiten lamaa. Entä sitten nämä hallitustahojen ensisijaisesti tai ainoastaan pien- ja keskituloisille annettavat alennukset?
Itsekunkin kannattaisi havainnollistaa tätä ihan kynän ja paperin avulla, piirtämällä olemassa olevan asteikon viereen toinen, joka kertoo pien- ja keskituloisia suosivasta asteikosta. Ja kas: ero on mielenkiintoinen. Se uusi asteikko näyttää ja on jyrkempi kuin vanha. Sen progressio leikkaa täten ylempää entistä enemmän kuin alempaa. Ja jos sitten vielä onnistuu selvittämään ihan numeroin, niin lisätuloista otetaan julkiselle vallalle korkeampaa prosenttia kuin ennen.
Meillä on korostettu erilaisia tuloloukkuja, katsottu jo nykyisten veroasteikkojen vähentävän työnteon halua ja yrittämistä. Pieni lainaus VKL:n laskelmista: ”Kun 40 000 euroa vuodessa ansaitsevan tulot nousevat 100 euroa, hänen veronsa nousevat 48,1 euroa ja nettotulot 51,9 euroa. Hänen marginaaliveroprosenttinsa on täten 48,1.” 53 000 euron vuositulon kohdalla lisätulosta menee sitten jo puolet verottajalle; puolet työntekijälle ja puolet sille toiselle, joka vaatii ja saa mitä erilaisimpia tukia, korvauksia, etuja jne jne.
Tästä näkökulmasta ei veropolitiikan, ennen muuta veronkorotusten tai -alennusten kohtaantoa ole juuri käsitelty – vaikka juuri tästä pitäisi, jos talousvaikutukset haluttaisiin ottaa huomioon. On paljon helpompaa vedota kateusnäkökohtiin, sillä niihin kouluttamaton ja osaamaton kansanosa huomionsa kohdistaa. Mutta pitääkö poliittisen päättäjänkin? Kun tämä katsoo, ettei esim. polttoaineveroa tule kohtuullisttaa, koska se helpottaisi ensisijaisetsi suurituloisia autonomistajia, mihin unohtuvat tehtaitten parkkipaikkoja täyttävät, kaukaa omakotialueilta omilla autoillaan tulevat työntekijät? Kun kiinteistöveroissa katsotaan olevan korotusvaraa – ovathan omistajat parempiosaisia – niin mihin unohdetaan vuokralaiset?
Hyvinvointiyhteiskuntaa ei ylläpidetä kateuteen perustuvalla talouspolitiikalla. Se tukahduttaa, se vie yrittämisen ja työnteon halun. Ja juuri näitähän tarvitaan kun luodaan kasvua ja kestävää hyvinvointia – ei jatkuvaan lainarahaan turvautuvaa, jossa pää on jo tullut vetävän käteen.
No nyt on kiva kerrankin olla samaa mieltä Ilaskiven kanssa. Tuloverotuksen progressio on jo nyt niin jyrkkä, että sitä ei pidä kyllä enää yhtään jyrkentää. Sen sijaan meillä olisi mahdollisuus kiristää omaisuusveroja. Esimerkiksi osinko- ja perintöverotuksessa olisi selvästi korottamisen varaa.
Mutta työnteko pitää saada kannattavammaksi kaikilla tulotasoilla.
Ilmoita asiaton viesti
Entä eläkeläisten verotus, kun se on tällä hetkellä tiukempaa kuin palkansaajien. Kyllä köyhien eläkeläisten auttamiseksi pitäisi eläketulosta tehtävät vähennykset nostaa 15000 euroon kunnallisverotuksessa.
Ilmoita asiaton viesti
Yksi vaihtoehto on sellainen että muiden verolajien rasitusta nostetaan.
Erityisesti kiinteistöveron nosto on sosialistien sydäntä lähellä. Kiinteistöveron nostossa erityisen ongelmallista on se, että vastaavia tuloja joilla veroja maksettaisiin, ei usein ole.
Uskon, että porkkanana tullaan käyttämään oikeutta rakentaa joku pikku mökki pihalle ilman rakennuslupaa ja sen varjolla hilataan kiinteistövero uusiin korkeuksiin.
Ilmoita asiaton viesti
Luulin olevani yksin mielipiteineni tässä maailmassa, mutta näköjään löytyi toinenkin.
Tuloverotuksen suurin ongelma Suomessa on maailman jyrkin progressio. Kansantalouden kannalta parasta olisi keskituloisten marginaaliveron alentaminen. Se motivoi työntekoa ja lisäansioita.
Keskituloisten marginaaliveron alentaminen tarkoittaa, ikävä kyllä, suurituloisten tuloveroprosenttien alentamista. Sille ei voi mitään.
Mutta suurituloisten veroprosenttien alentaminen ei ole ongelma, koska suurituloisia on vähän, jolloin matemaattisestikln laskien vaikutus verokertymään on minimaalinen. Ja tämäkin matemaattisesti laskettava vaikutus kumoutuu sillä lisäverokertymällä, joka keskituloisten työhalujen kautta generoituu.
Nyt vallitseva inflaatio on kustannusvetoinen, ei kysyntävetoinen. Siksi on turha pelätä inflaation merkittävää kasvua veroalennusten seurauksena. Päinvastoin, palkankorotusvaatimuksien paineeseen se tuo vain helpotusta.
Ilmoita asiaton viesti
Tuloveron progressio on Suomessa kamala. Itse ’solidaarisuus’veroon yltävänä saan lisäeurosta 40c itselleni. Mutta enemmän on syytä suomalaisten firmojen palkkapolitiikassa; osaajille ei Suomessa haluta maksaa. Kaksi esimerkkiä:
Kerran keskustelin suomalaisen insinöörin kanssa, joka oli valmistumisensa jälkeen työllistynyt Saksaan kehitysinsinööriksi. Häntä kiinnosti kotimaan palkkataso. Saksassa palkan ilmaiseminen on lailla kielletty, joten keskustelumme oli hieman varjonyrkkeilyä. Keskustelumme päätteeksi minulle jäi mielikuva, että tämä pari vuotta töissä ollut keh.ins. tienasi Saksassa saman verran kuin suomalainen saman alan myyntipäällikkö.
Amerikkalaisen kollegan (oikeasti hän oli pykälän alemmalla tasolla) nettopalkka verojen, vakuutusten ja collegefundien jälkeen oli about sama kuin oma bruttopalkkani. Niinpä jenkin ostovoima tavaroiden ja palveluiden hinnat huomioiden oli tuplat itseeni verrattuna.
Nyt sitten kun oma työnantajani tarjoaa ’haasteellisempia’ tehtäviä, niin lisääntyneen stressin, pidempien työpäivien, viikonlopputöiden ja lentokentillä hikoilun korvaukseksi saisin ehken 11 €/työpäivä. Ei oikein kuullosta ’solidaariselta’?
Ilmoita asiaton viesti
Niin, vastoin yleistä käsitystä USA:ssa on edelleen laaja hyvin toimeentuleva keskiluokka, vaikka useat ajattelevat maan olevan täysin polarisoitunut upporikkaisiin ja rutiköyhiin.
Totuuden nimissä täytyy kuitenkin todeta, että USA:ssa on suuremmista käteen jäävistä tuloista syytä säästää enemmän pahan päivän varalle sekä maksaa suuria vakuutusmaksuja sairauksien tai onnettomuuksien varalta. Muuten riski köyhyyteen putoamiseen keskiluokasta on äärimmäisen suuri.
Ilmoita asiaton viesti
USA:ssa riski liittyy siihen, että onko sinulla huomenna työpaikkaa. Työsuhteen mukana koulutettu tai ammattiliittoon kuuluva hlö saa mittavat edut.
Mm autoteollisuudessa ay-liike oli noheva ja sai ’neuvoteltua’ työntekijän aviopuolisollekin sosiaaliturvan ja jopa eläkkeen, minkä seurauksena autotehtaat palkkasivat nämä puolisot sitten työsuhteeseen. Erittäin luovaa ajattelua.
Ilmoita asiaton viesti