Presidentti ylipäällikkönä Natokokouksiin!

Ei vielä olla edes jäseniä, mutta keskustelu alkaa jo vilkkaana. Kuka edustamaan Suomea Naton huippukokouksissa? Puheenvuoroja – asiaa vakavissaan pohtineita – ovat käyttäneet jo muutamat arvostamani asiantuntijatkin. Presidentti vaiko pääministeri.

Suomessa presidentti on myös puolustusvoimain ylipäällikkö. Nato on sotilasliitto, meidän kannaltamme ennen muuta puolustusliitto. Luulisi olevan itsestään selvää, että presidentin, ylipäällikön, sinne Naton huippukokouksiin sitten aikanaan, kun olemme jäsen, tulee matkustaa. Eivät näytä kaikki keskustelijat presidentin kokonaisroolia muistaneen, elleivät sitten halunneet kaventaa presidentin tehtäväkenttää pääministerin hyväksi. Ja se puolestaan edellyttäisi perustuslain muuttamista.

Lopetetaan siis tyhjänpäiväinen keskustelu ajoissa, muutoin meille alkavat nauraa aidanseipäätkin. Presidentille Suomen edustaminen Natossa kuuluu, ja sillä selvä.

,

 

raimoilaskivi

Ylipormestari, dosentti emeritus Raimo Ilaskivi (s. 1928) on tehnyt pitkän uran kansainvälisenä ja kansallisena vaikuttajana. Valmistuttuaan hän toimi 1950-1970-luvuilla erilaisissa pankkimaailman johtotehtävissä, mm. Suomen Pankkiyhdistyksen, Suomen Teollisuuspankki Oy:n ja Helsingin Arvopaperipörssin toimitusjohtajana. Ilaskivi on ollut kansanedustajana sekä ryhmän puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja vv.1962-75, Euroopan parlamentin jäsen 1996–1999, Helsingin kaupunginjohtaja 1979–1991 ja kokoomuksen presidenttiehdokas vuonna 1994. Ilaskivellä on ollut useita eri suuryritysten hallitusten tai hallintoneuvostojen jäsenyyksiä.
Ilaskivi väitteli tohtoriksi vuonna 1958. Väitöskirjan aiheena oli Valtiontalouden automaattinen vastavaikutus suhdanteiden vaihtelussa ja seuraava tieteellinen teos käsitteli Suomen Pankin rahapolitiikkaa. Hän toimi kansantaloustieteen dosenttina Helsingin Yliopistossa kahdenkymmenen vuoden ajan. Eläkkeelle siirryttyään han on ollut kansainvälisen, Afrikan Paavin ja Alexandrian patriarkan suojeleman Konstantinus Suuren Ritarikunnan (Ordo Sancti Constantini Magni) kansleri ja viimeksi varasuurmestari vuoteen 2022 saakka.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu