Raippaveron synty – tässä salattu totuus!

Tiukasti se on pidetty salassa , tieto raippaveroksi kutsutun
solidaarisuusveron synnystä. Valtiontalous on tarvinnut rahaa, ja siksipä ministeriön ”pojat” aikanaan sellaista lisäveroa ehdottivat, progressiivisen tuloveron lisäksi niin hyvätuloisille palkansaajille kuin eläkeläisillekin.

Ensimmäisen kerran sitä ryhtyi ajamaan Jyrki Kataisen hallitus, jossa Jutta Urpilainen oli valtiovarainministerinä. Vastustus oli kova mm. Kokoomuksen piirissä ja niinpä hallitus sitten kertoi, että verosta tulisi tilapäinen, ainutkertainen. Kun kritiikki jatkui, asiaan puuttui pitkään Kokoomuksen puheenjohtajana toiminut ministeri Ilkka Suominen. Ja kuinka? Suuresti arvostamani senioritoimittaja Risto Uimonen jatkoi seinälläni Facebookissa 15.9. aloittamaani keskustelua kertoen: ”Raippaveroa ehdotti Kataiselle Ilkka Suominen. Hän perusteli sitä sillä, että sen kohteeksi joutuvat kyllä huutavat, mutta äänestävät silti Kokoomusta ja juuri niin on käynyt”. Ja mikä oli puolestaan ensimmäisen kommentoijan Saku Almin kommentti tähän veroratkaisuus? ”Kokoomus on Kataisen ajoista alkaen toiminut omia äänestäjiään vastaan mitä törkeimmällä tavalla”.

Yllätyksenä Uimosen kommentti minulle tuli, joten pyysin häneltä lisätietoa. Ja hän vastasi: ”Suominen kertoi sen itse Finlandia-talossa kauan sitten minulle ja parille muulle henkilölle.” Voiko vastaus selvempi olla?

Jo pitkään jatkunut solidaarisuusvero on nyt siis taas kerran käännekohdassa. Nyt sille esittää jatkoa puolestaan pääministeri Petteri Orpo finanssiministerinsä Riikka Purran tukemana. Siltä varalta, että pääministeri saattaisi epäröidä veron hyväksyttävyyttä, ilmeisesti valtiovarainministeriön ”pojat” ovat nyt ehdottaneet veron alarajan palkoista niin korkeaksi, etteivät hyvätuloiset ministerit ilmeisesti joudu sitä maksamaan, ”parempiosaiset” ja vain puolet ansaitsevat eläkkeellä olevat puoluetoverinsa kyllä. Ja asiallisesti pysyvää vaikka aina tilaperäiseksi kerrottua raippaveroa siis ajataan eduskunnan hyväksyttäväksi tälläkin karralla.

Lopuksi kaksi pointtia. Hallitus on puuhastellut viikkotolkulla rasismikysymysten piirissä. Eivätpä ole havainneet itse nyt ajavansa palkansaajiin ja eläkeläisiin eri tavoin kohdistuvaa solidaarisuusveroa verorasistisena – taikka eläkerasismia sisältävänä elementtinä eteenpäin. Mitä sanoo Perustuslain 6 pykälä yhdenvertaisuudesta? Ja mitä taas sanoo saman Perustuslain 60 pykälä valtioneusvoton jäsenten eli ministereitten kelpoisuudesta? Heidän ”täytyy olla rehellisiksi ja taitaviksi tunnettuja Suomen kansalaisia.” Taitavuudesta en lukijaltani kysy, mutta mielipide rehellisyydestä on mielenkiintoinen koska tilapäiseksi väitetystä verosta ollaan ajamassa pysyvää siinä jo vuodet toistensa jälkeen onnistuen.

raimoilaskivi
Kokoomus Helsinki

Ylipormestari, dosentti emeritus Raimo Ilaskivi (s. 1928) on tehnyt pitkän uran kansainvälisenä ja kansallisena vaikuttajana. Valmistuttuaan hän toimi 1950-1970-luvuilla erilaisissa pankkimaailman johtotehtävissä, mm. Suomen Pankkiyhdistyksen, Suomen Teollisuuspankki Oy:n (nyk. Nordean kiinnitysluottopankki) ja Helsingin Arvopaperipörssin toimitusjohtajana. Ilaskivi on ollut kansanedustajana sekä ryhmän puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja vv.1962-75, Euroopan parlamentin jäsen 1996–1999, Helsingin kaupunginjohtaja 1979–1991 ja kokoomuksen presidenttiehdokas vuonna 1994.
Ilaskivi väitteli tohtoriksi vuonna 1958. Aiheena oli Valtiontalouden automaattinen vastavaikutus suhdanteiden vaihtelussa. Seuraava tieteellinen ns dosenttipätevyysteos teos käsitteli Suomen Pankin rahapolitiikkaa. Hän toimikin kansantaloustieteen dosenttina Helsingin Yliopistossa kahdenkymmenen vuoden ajan. Eläkkeelle siirryttyään han on ollut kansainvälisen, ekumeenisen, Afrikan Paavin ja Alexandrian patriarkan suojeleman Konstantinus Suuren Ritarikunnan (Ordo Sancti Constantini Magni) kansleri ja viimeksi varasuurmestari vuoteen 2022 saakka.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu