Saavutettu etu on toisen ansaitsema
Puhuvat ja menevät ”poliittiseen lakkoon.” Näin puolustavat muka saavutettuja etujaan. Palkka on ansaittu etu, ja sen puolesta sopiikin lakkoilla kun aihetta ja varaa on. Mutta entä saavutettu etu? Tänä vuonna se voi olla saavutettu, jos toisen tuloista otetaan riittävästä hänen ansaitsemiaan toiselle siirrettäväksi tai jo ne saavuukset rahoitetaan velkaa ottamalla. Kertaluonteista kumpikin eikä välttämättä pysyvää. Suhdanteet vaihtelevat ja saattavat vähentää veronmaksajien sekä verotulojen määrää – mistäs silloin otat? Taikka rahoitusmarkkinoitten ehdot voivat kiristyä niin, että rahan saatavuus heikkenee taikka hinta nousee kohtuuttoman korkeaksi. Ei ole kestävää rahoituspohjaa ”saavutuksille” silloinkaan puhumattakaantilanteesta, jossa kansainväliset luottoluokittajat puuttuvat peliin.
Katselin ammattiyhdistysjohtajien, näitten lakkokenraalien CV:itä. On tutkintoja kansantaloustieteessä, hallinto-opissa jne, kokemusta niin alalta jos toiseltakin. Tietopohjaa pitäisi riittää kosketeltujen tosiasioitten ymmärtämiseen – mutta miten lienee halun laita kun seuraa ”lakkokeskusteluja”? Juridiikkaa on opiskeltu vähemmän, siksi kai tämä poliittinen-sana lakon eteen. Mutta lakkohan on työntekijäpuolen taistelu työnantajaa vastaan. Tämä nkyinen poliittiseksi lakoksi nimetty, työntekijäpuolen taisto maan hallitusta vastaan, täyttää pikemminkin kapinan tunnusmerkit. Ennen vanhaan merillä kapinaan noususta laivan kapteenia vastaan seurauksena oli kapinoitsijan heitto syvyyksiin haitten ruoaksi yli reelingin, laivan laidan.
Jos nyt joku paheksuu käyttämääni kapina-sanaa, tarjoan toistakin vaihtoehtoa: Taistelu saavutettuja kansalaisetuja vastaan. Niitä, jotka halutaan maksaa toisilta verottamalla taikka lainanottoa lisäämällä. Mutta missä rajat, paljonko naapuri on valmis luovuttamaan ansioistaan sinulle omien elinmahdollisuuksiensa kustannuksella? Ja paljonko kehtaisit vaatia, jos hän tällaista sinulta suoraan kysyisi? Siksi ”poliittinen lakkoilija” mielellään kätkeytyykin massojen joukkoon, kaiken maailman ivakylttejä kantaen, kuten Senaatintorilla nähtiin.
Opposition oikeutena on hyökätä hallituksen kimppuun, ei ay-johtajien organioimien kansanjoukkojen, näiden kapinallisten. Siksi meillä joka neljäs vuosi – ja tarvittaessa useamminkin – pidetään eduskuntavaalit. Nämä ovat takana nytkin, takana perinteinen hallitus-ja oppositiopuolueitten ynnä hallituksen vastainen asetelma. Sille foorumille nämä poliittiset lakotkin kuuluvat ratkaistaviksi, sillä eduskunta saavuteista eduista sekä niitten kohtalosta päättää. Ellei tätä ymmärretä, otetaan ja sallitaan vakava askel demokraattisen kansanvaltamme romuuttamiseen johtavalla tiellä. Sillä toiselle annettavasta ”saavutetusta”, tuki-tuki-tukipolitiikan aikaansaannoksista voi vain eduskunta päättää, ei ay-liike.
Sopiikin kysyä rikotaanko ihmisoikeuksia, kun toisilta viedään työnsä tuloksista 40-50% vuodesta toiseen täysin työkykyisille kansalaisille.
Ilmoita asiaton viesti
Mutta missä rajat, paljonko naapuri on valmis luovuttamaan ansioistaan sinulle omien elinmahdollisuuksiensa kustannuksella?
———————————–
Nehän ovat sopimuksenvaraisia asioita koska jokaisen ihmisen saama tulo on yhteisesti tehdyn työn tulosta, teki hän sitten mitä tahansa. Mutta näyttää siltä, että mitä enemmän ihmisellä on varallisuutta, sitä vähemmän hän on valmis uhrautumaan niiden puolesta, jotka syystä tai toisesta eivät voi tulla omillaan toimeen. Taitaa blogistikin kuulua tuohon kuoroon.
Ilmoita asiaton viesti
Älä nyt Makkonen seli läpiä päähäsi. 9
Ilmoita asiaton viesti
Hämiksellä on paljon mielipiteitä mutta vähän perusteluja.
Ilmoita asiaton viesti
Ainahan Makkonen horisee läpiä päähänsä.
Ilmoita asiaton viesti
Hieno oivallus. ”jokaisen ihmisen saama tulo on yhteisesti tehdyn työn tulosta, teki hän sitten mitä tahansa.”
Turha noita työtunteja on laskea tai loma ja sairapäiviä. Kaikki rahat ovat yhteisen työn avulla ansaittuja ja jokaiselle siis kuuluu yhtä paljon rahaa.
Samalla varmaan voidaan lopettaa kaikki tuet, kun ei ole enää tarvetta. Jokainen kansalainen kun saa potista yhtäpaljon.
Loistava ja reilu, tasapuolinen järjestelmä.
Ilmoita asiaton viesti
Kaikki rahat ovat yhteisen työn avulla ansaittuja ja jokaiselle siis kuuluu yhtä paljon rahaa.
——————————
Missä minä näin olen väittänyt?
Tarkoitin vain sitä, että meidän kaikkien ihmisten hyvä elämänlaatu perustuu yhteistyöhön. Yksin kukaan ei pystyisi siihen. Se, kuinka paljon kukin tienaa on sattumien summaa, niin kuin elämä yleensäkin, eikä niinkään omaa ansiota.
Jotkut ihmiset eivät vain itsekkäistä syistä halua auttaa sellaisia ihmisiä jotka sairaudesta, työttömyydestä tai jostain muusta syystä eivät pärjää itse.
Ilmoita asiaton viesti
Voi Olen pahoillani! minä tapani mukaan käsitin väärin.
Nyt ymmärrän,, että ansaitsemme elantomme yhteistyönä. Jokainen tekee työtä kykyjensä ja jaksamisensa mukaan ja tulokset jaetaan sitten jokaiselle hänen tarpeittensa mukaan. Sairaista ja vaivaisista pidetään huolta.
Ilmoita asiaton viesti
Jokainen tekee työtä kykyjensä ja jaksamisensa mukaan ja tulokset jaetaan sitten jokaiselle hänen tarpeittensa mukaan.
———————————
Markkinataloudessa tämä ei oikein onnistu mutta periaate on sinänsä hyvä. Sosialistien sloganhan tuo on mutta siinä taas kenenkään tarpeet eivät tyydyttyneet. Mutta jos asiaa ajattelee ihan puhtaasti moraaliselta kannalta niin kyllähän yhteiskunnan moraalin mitta on se, miten se huolehtii heikoimmistaan.
Ilmoita asiaton viesti
Stora Ensokin kuulemma irtisanoo taas1000 työntekijää, etteivät saavutetut edut pienene.
Ilmoita asiaton viesti
Et lukenut Ilaskiven blogia tarkkaan. Hän sanoo, että ”palkka on ansaittu etu”. Se ei ole valituksen kohteena oleva saavutettu etu.
Ilmoita asiaton viesti
Onko niin ikävästi asiasi? Jäät nyt siiten työttömäksi päivärahojen varaan?
Ilmoita asiaton viesti
Olen syntynyt 1946 ja olen viimeinen ikäluokka, joka pääsi eläkkeelle tyäytettyään 60 v. Koska olin jo päättänyt muuttaa Indonesiaan pikimiten työnantajani antoi minulle Joululahjaksi Potkut. Potkut auttoivat minut välittömästi eläkeputkeen ja seuraavan vuoden Heinäkuussa perheeni muutti Indonesiaan. Indonesiassa 6 hengen perhe eli mukavasti 1000 eurolla kuukaudessa. Voisitko sinä harkita myös muuttoa maahan jossa ei tarvita talvivaatteita ja ruoka sekä bensa on halpaa?
Ilmoita asiaton viesti
Satuin syntymään tosiaan oikeaan aikaan.Kun valmistuin opistosta 1974 minulla oli melkoiset opintovelat, joista piti maksaa myös korkoa. Ostin kiireesti ensimmäisen ARAVA asunnon kokonaan velaksi. Mutta hyvä Hallitus päätti devalvoida peräti kaksi kertaa ja devalvatio puolitti rahan arvon ja samalla lainani. Pääsin kuin koira veräjästä velkojen maksusta.
Helppoa oli silloin elämä. Ei ollut isoja ongelmia edes Venäjän kanssa. Kekkonen hoiti Karjalaisen kanssa kaiken. Töitä riitti tekeville ja palkat nousivat tasaisesti. Ostin perheelle ensimmäisen auton Ford Escord 1100 cc moottorilla. Elämä hymyili.
Ilmoita asiaton viesti
Kaikki Ensolla, joilla töitä, jäävät töihin. Potkuja tulee niille, joita ei yritys tarvitse. Mikä tässä on niin vaikeaa tajuta. Pitäisikö saada jäädä palkkalistoille, vaikkei töitä olisi.
Ilmoita asiaton viesti
Firmat omistajineen jotka eivät kykene maksamaan työstä käypää palkkaa jolla voi tulla toimeen painukoon vaikka Venäjän roistokapitalistien onnelaan ja piste. Pitäisikin alkaa järjestämään vastavuoroisesti kyytejä itärajan suuntaan kaikkein pahimmalle roistoahneistolle 😜
Ilmoita asiaton viesti
Mistähän ne pienituliset, työttömät, sairaat ym. sitten saisivat leipänsä?
Varmaankin sossun luukulta.
Ja mistä sossu saisi rahaa?
No lainaisi tietenkin.
Ja sitä rataa….
Ilmoita asiaton viesti
Laina on pääomaa. Meikäläinenkin on kuulemma kinuskeille pystyssä vaikka en oo niiltä ikänä mitään pyytäny. Ja *itut maksan 😜
Ilmoita asiaton viesti
Niin, laina on VIERASTA pääomaa..
Ilmoita asiaton viesti
Pesosen palkka, bonuspalkkiot ja muut edut olivat v.2022, 6.488.000 euroa.
– Keskimääräinen työntekijän vuosipalkka…………………….. 52.000 euroa
HS
Ilmoita asiaton viesti
Ainoa työ mitä olen televiosta nähnyt paperimiesten tekevän on mittareihin tuijottaminen hyvältä istuimelta ja sitten aina ennen lakkoja kuvatun paperin leikkaamisen isosta rullasta mattoveitsen koukkuterällä. Ja aika moni heistä keplotteli itsensä suurelle eläkkeelle jo 55 vuotiaina ”työuupumisen” takia.
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä, ja sitten tulee taas lisää niitä sinun laiskureiksi nimittämiäsi työttömiä, joita sinä joudut maksamillasi 50% veroilla elättämään.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvinä aikoina huipputuloksia takovien suurten pörssiyhtiöiden bossit ovat julistaneet, että ainoastaan huonoja aikoja varten tilapäisiksi tarkoitetut yritystuet ovat ”saavutettuja etuja joihin ei enää kajota!”
( Kuten Sipilän kiky-miljardit, eli palkkojen sos.sivukulut jotka hän siirrätti yrityksiltä työntekijöiden maksettavaksi)
– Eikä ole minkään värinen hallitus pystynyt kajoamaan.Nykyinen ei moiseen pyhäinhäväistykseen ryhtyisikään!
Esim. UPM:n pitkä ”otatus” paperiliiton kanssa maksoi yhtiölle tuotannon ja tulojen menetyksinä 200-300 miljoonaa euroa, mutta oli kuulemma Pesosen ja ilm. Wahlroosinkin mielestä ”halpa hinta niin isänmaallisesta teosta” (!?!).
– Nyt EK ja yritysjohtajat kitisevät 360 miljoonan ”lakkotappioista” (?!)
(- Minusta se on vielä toistaiseksi pieni hinta niin valtavasta ”IKI-AGENDASTA”, jota NYT Orpo ja Purra yrittävät vuorollaan toimeksiantajilleen toteuttaa, mutta luultavasti hinta vielä kevään mittaan ja syksyn sopimusneuvottelujen aikoihin noin pikkusummasta nousee…?)
Sittemmin yli sadan paperimiehen hintainen Pesonen ja Sammon ja Nesteen eläkeläisbossit lähtivät veropakolaisiksi Sveitsiin, samaan tapaan kuin isänmaallinen Wahlroos aiemmin Ruotsiin (!?).
’ – Niini ”ISÄNMAALLISTA”, niin ”ISÄNMAALLISTA…. !”
Ilmoita asiaton viesti
Juu, 17 200 työntekijää joista 6 200 Suomessa. Ja liikevaihtoa 10 000 000 000. Tilikauden tuls 1,5 mrd.
132 000 omistajaa.
Pitäisikö nuokin tytöpaikat lopettaa täältä?
Kysymys myös Nealle.
Ilmoita asiaton viesti
Aivan sama 🙃
Ilmoita asiaton viesti
Vv-ministeriaikoinaan pian väistyvä presidenttikin sanoi Hesarissa, että ei kannata kadehtia suuria palkkoja ja bonuksia, sillä kyllä niistä näillä veroprosenteilla jää sentään jotain yhteiseenkin käyttöön.
…Sitten myöhemmin, ehkä jo pressa-aikoinaan: ”Eikö jo vähempikin riittäisi…?”
( Maitoiko olla normaalia ”tuulten haistelua…?)
Entä tuo, 200-300 MILJOONAA UPM:lle maksanut ”isänmaallinen otatus” Paperiliiton kanssa? – Oliko se ”halpa hinta niin isänmaallisesta teosta” ja kaataako poliittisten lakkojen hinta (tähän saakka) 360 MILJOONAA koko yhteiskunnan, kuten EK ja ko bossit ”kauhistelevat…?”
Ilmoita asiaton viesti
Tilikauden tulos 1,5 mrd. Siitä 360 milj. on enemmän kuin 20%.
Kuinka kauan sijoittajat joista suurin osa taitaa olla ulkomaisia, suostuu katselemaan kun Suomessa lakkoilemalla viedään heidän pääomansa tuotto?
Rahalle kyllä löytyy kysyntää.
Ja raha menee sinne missä se saa parhaan tuoton.
Ja meidän ongelmamme on juuri se että tänne ei sijoiteta riittävästi että saataisiin tyollisyys ylös.
Ilmoita asiaton viesti
…Aikamoiset valtuudet eräillä bosseilla tehdä myös tosi kalliita ”isänmaallisia” ja ideologisia tekoja-noin niin kuin viimeisinä ”palveluksinaan…?”
– Liittynee yrityksen ”arvoihin?”
(…Kun ”omatkaan” poliitikot ja hallitukset eivät kykene- ellei nyt sitten ”lopultakin” Orpo ja Purra…?!))
Ilmoita asiaton viesti