Tarvitsemme lakeja noudattavan pääministerin
Vaalikeskustelujen seuraaminen on ajoittain ollut jopa tuskallista. Näin varsinkin silloin, kun kolmen suuren puheenjohtajat ovat olleet saman pöydän ääressä. Keskustelun sijaan on kuultu koviakin väittelyitä, nousevine äänenpainoineen ja toisen päälle puhumisineen. Kovin paljoa ei ole tyydytty kulloisessa asiassakaan pysymmiseen, on soudeltu pikin ja poikin ajatusten laajaa merta.
Nyt on jouduttu panemaan merkille myös itsekunkin puheenjohtajan mieltymykset eri asioihin sekä ilmiselvä halu mahdollisena tulevana pääministerinä vaikuttaa. Vaikuttaa paitsi perustuslain rajoisssa valtioneuvostoon, hallituksen johtamiseen sekä säännösten mukaisen työnjaon puitteissa politiikan eri haaroihin, sisä- ja ulkopoitikan painopistealueisiin. Pääministeri erityisesti on joutunut selvittelemään sekä paneeleissa että julkisuudessa yleisimminkin ulottuvuuttaan ulko- ja puolustuspoliittisiin kysymyksiin. Hornettejako Ukrainaan? Sieltä sitten neuvottelupyyntö! Presidentti ja puolustusministeri olivat vailla tietoja pääministerin puuhailuista vaikka kyse oli nimenomaan ulko- ja puolustuspolitiikasta. Jo Marinin vierailun ajankohta Ukrainaan oli sekä statuksensa että aihepiirinsä osalta mielenkiintoinen, presidentti Niinistö oli kaukana USA:ssa.
Entä hallitusvaihtoehdot? Ihan nykytavalla ei viime aikoina ole etukäteen haluttu määrittää hallituspohjaa sulkemalla siitä pois joku puolue, Perussuomalaiset esimerkkinä. Näin vaikka vaalitulos on vasta hahmoittumassa eikä kansalaismielipide hallituskelpoisuuksista ole selvillä. Mieleen palaavaat ajat kaukana takanapäin, presidentti Urho Kekkosen valtakausilla. Silloin Kokoomus oli kelvoton, oli ”yleisiä syitä”, jotka löytyivät idästä päin. Nyt on sitten ”minulle ei kelpaa”-syitä, yhden jos toisenkin mutta erityisesti pääministerin korostamia.
Tullaankin näitten vaalien ehkäpä mielenkiintoitimpaan kysymykseen, valitettavasti taka-alalle toistaiseksi jääneeseen. Se on parlamentaarinen ja perustuslaillinen demokratia. Tuolta etelämpänä on lähes päivittäin löydettävissä esimerkkejä siitä, kuinka vallasta sokaistunut ja sitä estottomasti käyttävä johtaja voi sekoittaa paitsi oman maansa asioita vaikuttaa myös muihin – Nato taikka EU esimerkkeinä. Muut sitten koettavat korostaa perustuslaillisia arvoja taikka demokratian toimintavajeita – milloin minkäkinlaisin tuloksin. Ja ne muut saattavat kärsiä – tai joutuvat olemaan hiljaa – jos oman maankin hieman erilailla muotoiltu etu kysymyksessä.
Siksi on vaaliuurnilla tarkkaan harkittava sitäkin, että henkilövalinnat eivät tuo demokratiamme ylimpään koneistoon ja sen suostumukseen henkilöitä, jotka eivät valmistelun ja vallankäytön rakenteita hyväksy. Tämä tie johtaa helposti diktatuurin kaltaiseen olotilaan, josta demokraattinen käytäntö jää yhä kauemmaksi ja kauemmaksi.
Pääministeri Sanna Marinin herättämä keskustelu Horneteista Ukrainalle on tästä loistava esimerkki. Selittelyjen jälkeen hän toteaa, että keskustellaanhan asiasta EU:ssakin, emme me voi silmiä sulkea. Ehdotus luovutuksista Ukrainalle oli siis tarkoitushakuinen. Presidentti ei tiennyt etukäteen. Puolustusministeri joutui kertomaan, ettei maan omaa puolustusta sovi heikentää. Kerrottu on sekin, että uudet tulevat vuosien päästä, jolloin vanhat ovat jo loppuun kulutetut. Taistelulentäjien koulutus on jäänyt taka-alalle, vaikkeivät sotakoneet ilman sotapilotteja lennä.
Inttiä käymätön naispääministeri voi tässä kysymyksessä mielestään touhuta, mitä sylki suuhun tuo. Entä jos omaksuu saman linjan muuallakin? Entä jos valta siihen houkuttaa ja antaa tilaisuuden. Tällaistako kvasidemokratiaa me toivomme seuraavaan Suomen eduskuntaan – ja hallitukseen? Vastaus riippuu äänestäjistä. Kun sen vain ymmärtäisivät. Kysymyshän on viime kädessä isänmaamme turvallisuudesta ja puolustuskyvystä, jos jotakin tapahtuisi.
”Inttiä käymätön naispääministeri…”
Kumpi on raskauttavampi: ettei ole käynyt inttiä vai että on nainen?
Ilmoita asiaton viesti
Kumpi on asiassa olennaisempaa, sekö vai tämä:
– Erikoista, että pääministeri pitää Hornetien luovuttamista realistisena, kun se ei asiantuntijoiden mukaan sitä selvästikään ole, (Ulkopoliittisen instituutin tutkija) Vanhanen sanoo.
Vanhanen muistuttaa, että edes teoriassa Horneteja voitaisiin antaa Ukrainaan vasta muutaman vuoden päästä.
– Ukraina tarvitsee apua nyt. Olisi sopivampaa, että aseavun laatu keskittyisi siihen, mitä tällä hetkellä tarvitaan.
https://www.is.fi/politiikka/art-2000009472063.html
Ilmoita asiaton viesti
Kai tuossa on olennaista sekin, että Marin ei ole sanonut hornetteja luovutettavan heti. Tai ylipäätään.
Mutta kiinnitti vain huomiota tuo Ilaskiven ”Inttiä käymätön nainen”.
Ilmoita asiaton viesti
Pitäisi kai tietää sekin mitä Marin on vaalikentillä Horneteista puhunut, mutta kun ei tiedä.
Ilmoita asiaton viesti
Tietää kyllä mutta ei halua uskoa kuulemaansa.
Ilmoita asiaton viesti
Pääministerin toimintaa voi toki moittiakin, mutta eihän tässä mitään lakeja ole rikottu.
Ilmoita asiaton viesti
Valtiosäännön mukaan olisi pitänyt vähintään informoida presidenttiä. Ei informoinut vaan toimi salaa.
Ilmoita asiaton viesti
Missä kohtaa valtiosäännössä sanotaan, ettei pääministeri saa osallistua puolustuspoliittiseen tai ulkopoliittiseen keskusteluun?
Presidentti Niinistökin vetosi omaan oikeuteensa puuttuessaan koronakeskusteluun ja ohjeistaessaan valtioneuvostoa koronan hoidossa. Niinistö on myöhemmin puuttunut talouspolitiikkaan ja terveydenhoitoon, jotka eivät presidentin toimivaltaan kuulu millään tavoin.
Minusta presidentti on kaikella tavoin turhake. Kiva, että on olemassa, mutta valtaa ei kyseiselle instituutiolle pidä antaa.
Ilmoita asiaton viesti
Keksit kummia kysymyksiä, joihin vaadit vastauksia. Tätä näkee täällä aika usein.
Et siis ymmärrä mitä valtiosäännössä todettu johtaminen ”yhteistyössä” tarkoittaa! En usko, että ymmärtäisit vaikka selittäisin miksi Sannan toiminta ei ollut yhteistyössä toimimista. 😀
Ilmoita asiaton viesti
Hirveesti ne on ukrainalaiset kertoneet ainakin Zelenskyin suulla tarvitsevansa kipeästi myös niitä hävittäjiä. Luulisi niiden itsekin jotain tietävän, kun ovat kerran siellä ihan paikan päällä. 🥴
Ilmoita asiaton viesti
Kovin on tiukassa Valtioneuvoston Kanslialle pyydettyjen lainmääräämien avoimien asiakirjojen luovutus toimittajille Marinin aikana, varsinkin jos ovat kyseenalaisia Marinin toimiin liittyen. Ikävät asiat salataan ja propaganda-aineistoa Marinin hyväksi tuputetaan liikaakin.
Putinin meininkiä Suomessa.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen ilmavoimat on saanut sangen kyseenalaista mainetta julkisuudessa.
Vaikuttaa siltä, että maamme ilmatilaa puolustetaan museokoneilla.
Toivottavasti Venäjällä ei seurata tätä keskustelua.
Maanpetoksesta ei liene kyse mutta Hornet-keskustelun myötä maamme ulkoista turvallisuutta on vaarannettu useammalta eri taholta kertomalla puolustuksemme heikosta kohdasta.
Ilmoita asiaton viesti
Jos nyt sentään pysyttäisiin faktoissa, Suomen Hornetit eivät ole vielä ennen uusien hävittäjien tuloa tiensä päässä.
Sen sijaan:
Putin siirtää tankkeja museosta rintamalle
https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/9f1412cf-d7ac-4fd9-92db-b40b169edd5d
Ilmoita asiaton viesti
Sellaista faktaa en onneksi ainakaan itse ole julkisuudessa nähnyt kuinka monta yksilöä kaikkiaan 62 Hornet-hävittäjästämme on jo taistelukelvottomia lentotuntiensa ja metallin ja rakenteiden väsymisen vuoksi.
Välitön museoituminen kohtaa kuitenkin jokaista Hornet-hävittäjää lähivuosina 2026-2030 heti kun korvaava kone saadaan tilalle mikäli nyt asiantuntijoita on uskominen.
Ilmoita asiaton viesti
Seurataanhan niitä: ”Joka vuosi on tarkennettu sitä, mikä koneyksilö on missäkin vaiheessa ja milloin se poistetaan”, (insinööriprikaatikenraali) Ylitalo kertoo.
Ensimmäinen Hornet poistuu käytöstä vuonna 2025 ja viimeinen näillä näkymin vuonna 2031. Jokaisesta koneyksilöstä on olemassa konekohtainen tarkka suunnitelma viimeiseen käyttöpäivään asti.
– Ja tuskin niitä parhaasta päästä poistetaan.
https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000009383104.html
Ilmoita asiaton viesti
Seurataanhan niitä mutta itse en ole nähnyt tilastoa, jossa Hornet-hävittäjät olisi taisteluarvonsa mukaisesti luokiteltu.
Epäilen vahvasti, että osa Horneteista on jo nyt taisteluarvonsa menettäneitä.
Ilmoita asiaton viesti
Se, että sinä et jotain ole nähnyt ei kelpaa argumentiksi.
Ilmoita asiaton viesti
Eihän Suomen ilmavoimat sentään sotasalaisuuksia ala julkisuudessa paljastamaan paitsi soveltuvin osin nyt pääministeri Sanna Marinin (sd.) toheloinnin pakottamana.
Ilmoita asiaton viesti
Kokoomus haluaa alla mainitusta pellestä 🇫🇮 pääministerin, eikä puolue näe siinä mitään riskiä.
@PetteriOrpo
”Venäjä pelaa vaarallista peliä iskemällä Puolaan. Tilanne arvioitava läpi huolellisesti. Suomen on joka tapauksessa jatkettava vahvaa aseapuaan Ukrainalle ja vaadittava tätä myös muilta liittolaisilta.”
11.32 ip. · 15. marrask. 2022
Ilmoita asiaton viesti
Täytyy sanoa että nämä ylipormestarin blogit tulee yleensä aina luettua jos satun Usarissa pyörähtään. Aina lukemisen arvoisia. 👌
Ilmoita asiaton viesti
Jostain syystä niillä on paljon ”tykkääjiä” myös?
Ilaskivi on vanhakonkaripoliitikko joka kyllä tietää ja tuntee politiikan pelin.
Ilmoita asiaton viesti
Marin ajastaan edellä mikä on tilanne maailmassa kun Hornetit jäävät pois käytöstä vuosien päästä.
Ilmoita asiaton viesti
Syytä ollakin hereillä. Suurin osa suomalaisesti lörpöttelee siinä uskossa, ettei mitään tule tapahtumaan, mikä voisi muuttaa kaiken. Marinilla on pääministerinä neljän vuoden kokemus siitä, että huomenna asiat voivat olla toisin ja tämän hetkiset puheet ja oletukset vuodesta 2025 ja 2030 edustaa paremminkin historiatietoa, kuin nykyisyyttä. Rautarouva suunnittelee tulevaisuutta vilkuilematta peräpeiliin.
Ilmoita asiaton viesti
Rautarouva?
Ilmoita asiaton viesti
Otsikolla ei, tietenkään, ole yhteyttä mihinkään tosimaailman ongelmaan. Perustuslaki tai mikään muukaan laki ei kiellä pääministeriä keskustelemasta yhtään mistään.
Ilmoita asiaton viesti
Katotaans kun valtioviisaat ja lakiviisaat alkavat pyörittelemään sitä, mitä tarkoittaa ”Suomen ulkopolitiikkaa johtaa tasavallan presidentti yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa.” Siitä tulee mielenkiintoinen keskustelu.
Tavalliselle kansalaiselle ja äänestäjällehän on monelle jo muodostunut melko selkeä kuva nykyisen pääministerin toimintatavoista. Ei pelkästään tästä Hornet-casesta, vaan monesta muustakin casesta tämän hallituskauden ajalta. Tämä Hornet-tapaus vain vahvisti jo aikaisemmin muodostunutta kuvaa hänestä.
Tokihan se vahvisti myös kuvaa SD -puolueen arvoista ja puolueen tulkintaan perustuslaista. Kaikkihan muistavat myös ns. Lindtmanin listat, joilla hän pyrki ohjaamaan eduskunnan puhemiehiä, näiden jakaessa kansanedustajien puheenvuoroja.
Ilmoita asiaton viesti
Mutta ei perustuslaki eikä mikään muukaan laki kiellä sen enempää presidenttiä, pääministeriä kuin puolustusministeriä antamasta lausuntoja. Takavuosina nousi kova poru silloisen puolustusministerin USA:ssa antamasta ”Venäjä. Venäjä. Venäjä.” -lausumasta, mutta ei häntä siitä sentään mihinkään valtakunnanoikeuteen vedetty.
Sinänsä pidän Marinin puheita näistä Horneteista vähän huonosti harkittuina.
Ilmoita asiaton viesti
Poliittinen keskustelu on tärkeätä, mutta on vähän säälittävää, jos siinä ei pärjää muuten kuin julistamalla epämieluisat mielipiteet lainvastaisiksi.
Martin Scheinin ei pidä Marinin lausumaa perustuslaillisesti ongelmallisena vaan huomauttaa, että se on esitetty tiedotustilaisuudessa suomalaiselle medialle ja vastauksena kysymyksiin.
”Marin ensin korostaa, että asia kuuluu puolustusministeriön valmistettaviin ja mahdollinen käsittely tulisi sisältämään TP-UTVAn ja tasavallan presidentin osallistumisen. Perustuslain 93 § suojaa parlamentarismia ja eduskunnan asemaa suhteessa tasavallan presidentin rooliin ulkopolitiikassa. Se ei tarkoita symmetriaa, esimerkiksi niin että pääministeri tai ulkoministeri eivät saisi tehdä ulkopoliittisia avauksia. He vastaavat toimistaan eduskunnalle, eivät tasavallan presidentille”, hän sanoo.
https://twitter.com/MartinScheininF/status/1634419643241701377
Scheininkin pitää hävittäjien luovuttamista huonona ideana.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri näin. Osa keskustelijoista tuntuu elävän vielä Kekkosen aikaa.
Ilmoita asiaton viesti
On se niin väärin kun Kekkonen ei hallitse eikä Kari piirrä. Kaikki ilo on kuollut maailmasta.
Ilmoita asiaton viesti
Tarvitsemme lakeja noudattavan pääministerin
——————————-
Ilaskivi on ottanut foorumin tyylin omakseen ja otsikoi bloginsa henkilöön menevällä väitteellä, mikä ei ole totta. Eikä edes yritä perustella sitä mitenkään. Vihjailee vain höttöisellä jargonilla otsikkoonsa.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä vikaa siinä on jos sanon että tarvitsemme lakeja noudattavan pääministerin? Lakeja noudattamatonko kelpaisi!
Ilmoita asiaton viesti
Ilaskivi tietää hyvin ettei pääministeri tässä mitään lakia ole rikkonut, vaikka onkin toiminut taitamattomasti.
Ilmoita asiaton viesti
Onko pääministeri toiminut perustuslain hengen mukaisesti. ? Siis nyt puhutaan Suomen pääministeristä, ei kansalainen Sanna Marinista.
Ilmoita asiaton viesti
Lue tuosta ylempää Martin Scheininin kanta asiaan. Tuntee perustuslain ja sen hengen tietääkseni hyvin.
Ilmoita asiaton viesti
Vain perustuslakia, koska ei toiminut presidentin kanssa yhteistyössä kuten laki edellyttää. Mutta mitäpä moisesta…
Ilmoita asiaton viesti
En ole niin väittänytkään.
Ilmoita asiaton viesti
OK, kirjoituksen otsikosta johtunut väärinkäsitys puoleltani.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä vikaa siinä on jos sanon että tarvitsemme lakeja noudattavan pääministerin?
——————————
Vika oli väitteessäsi, kun vihjailit, että Marin ei ole noudattanut lakia.
Ilmoita asiaton viesti
Lakia on rikottu. Scheinin ideologia paistaa läpi kun puhuu päättämisestä ja aloitteista. Perustuslaki puhuu johtamisesta. Se mitä Ukrainassa tapahtui oli johtamista tiettyyn suuntaan.
Ilmoita asiaton viesti
Lakia on rikottu
————————
Miksiköhän kukaan ei ole haastanut oikeuteen? Tai vaatinut edes viraltapanoa.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä kysymys!
Ilmoita asiaton viesti
Euroopan täytyy auttaa Ukrainaa enemmän, ei voi ainiaasti odotella, että USA tekee kaiken. Suomen täytyy antaa F-18 Hornet hävittäjiä Ukrainalle.
Jonkinlainen diili USAn kanssa on keksittävä. Niitä voi vaikka lainata Ukrainaan ja USA vuorostaan lainaa omiansa Suomelle — se mitä tarvitaan Suomen puolustukseen. Muitakin järjestelyjä löytyy jos halua on.
”Kaveria ei jätetä”!
Ilmoita asiaton viesti
Äärinäkemystä olisi, että Venäjä tarvitsee vastustavaa ja herätteellishakuista sotaa, sen itsensä takia.
Ei tarkoita, etteikö Länsi olisi (merkittäviltäkin osin) kunnostautunut huurupää, vaikkakin omalla, meille vaikeammin havaittavilla tavoilla.
Demokratiaa kun ottaa yhä toteutuneempana saavutuksen tilana… sitä mukaa ei ole toteutuakseen, ellei nimikepuhdistusta lasketa mukaan, josta asiaa voi toki tarkistaa (todistaa) yhä paremmin.
Reissussa rähjääntyy, ja etenkin arvokuljetuksiin ja säilytyksiin painokkaasti ryhtyessä.
Venäjän todennäköinen rikollistuminen aina Kremliä myöten, on perua sofistikoituneesta tarpeesta hengailla sen mukana, mikä on ihmisille tarpeellisen haettavaa, vaikkakin tavalla, jossa rimat alitetaan, tai ne suorastaan räjäytellään pois tieltä.
Täällä ollaan oikeasti effektiivisempiä, Venäjän sekoillessa kaiken lisäksi, myös ydinalueilla. Voi siinä silti olla jotain relevantiikkaa, koska elinvinkkelit tuntuvuuteen yltäen, on mitä on, kiitos kaikkien aikaansaannosten.
Eiköhän näissä ole vähän opittavaa, että mitenkä toimii.
Ilmoita asiaton viesti
Jonkun pitää johtaa Suomessa ja myös EU:ssa edestä eikä poteroista. Jos joku ei ole vielä huomannut, olemme Suomikin sodassa, mutta Ukrainan kannalta rajojen takana reservissä, tukikomppaniassa.
Marin on ollut rintaman tuntumassa jo parikin kertaa tunnustelijana ja herättelee korsuista tokkurasia ryhdistäytymään.
Suomessa on muitakin Eisabeth Rehnejä, jotka ovat rohkeita edelläkulkijoita. Emme elä YYA tai Kekkoslandisssa enää !
Jos laki ei toimi, se pitää muuttaa. Sen laatijat istuvat vain aina junan viimeisessä vaunussa.
Ilmoita asiaton viesti
Tarkoitatko, että perustuslaki pitäisi muuttaa, jotta Marin saa sooloilla oman toimivaltansa ylittäen?
Ilmoita asiaton viesti
Missä pääministeri on ylittänyt toimivaltansa keskustelun avauksien osalta ?
USA:n kongressi/ Pentagon:
”Käytettyjen hävittäjien luovuttamisen hyviä ja huonoja puolia pohdittiin näin.
”Käytettyjen hävittäjien toimittamisesta voisi olla hyötyä Ukrainan ilmavoimille, sillä se lievittäisi Neuvostoliiton aikaisen kaluston ylläpitoon liittyviä haasteita (kuten edellä on kuvattu) ja nostaisi Ukrainan ilmavoimille tarjolla olevien aseiden määrää, tyyppiä ja kehitysastetta”, taustapaperissa lukee.
”Tällä lähestymistavalla on tiettyjä etuja. Se olisi Yhdysvalloille (tai sen liittolaisille) kaikkein nopein tapa toimittaa lentokalustoa. Yhdysvalloissa ja jossakin Naton jäsenmaassa valmistettujen koneiden luovuttaminen parantaisi Ukrainan ilmavoimien suorituskykyä, muun muassa taistelussa ilmasta ilmaan ja ilmasta maahan ja sekä vaikuttamisessa ilmapuolustukseen.”
Taustapaperi mainitsee kolme konetyyppiä, jotka voisivat palvella Ukrainan ilmavoimia monitoimihävittäjinä. Ne ovat F-16, F-18 Hornet ja JAS 39 Gripen. Nämä koneet voivat käyttää pitkälle kehitettyjä asejärjestelmiä kuten Amraam-ohjuksia ja JDAM-täsmäpommeja.
Taustapaperin liitteessä on mainittu Suomi yhtenä F/A-18 C/D Hornet -kaluston käyttäjämaista. ”
Ilmoita asiaton viesti
Tämä taustapaperi on vain taustapaperi ja täysin merkityksetön, eikä Bidenin hallinnossa ole edes keskusteltu epäkelvosta asiasta. Romu on aina romua.
Suomen ilmavoimat tietää kertoa, ettei Horneteista enää ole mitään hyötyä Ukrainalle, niiden poistuttua käytöstä Suomessa. Halvemmaksi tulisi toimittaa Ukrainalle täysin uudet hävittäjät.
Nythän on niin, ettei Marin näköjään tarkentajut Ukrainalle Hornettien mahdollista luovutusajankohtaa Ukrainan tultua tiedustelemaan asiaa Kaikkoselta ja Haavistolta heti Marinin ukrainavierailun jälkeen. Niinistö ulkopolitiikan johtajana ei tiedä vieläkään asiasta yhtään mitään.
PS. Suomen Horneteilla lennetään tietyistä syistä paljon paljon enemmän lentotunteja, mitä monissa muissa maissa, joten vertailu on täysin hatusta vedettyä taustapaperia ajatellen.
Ilmoita asiaton viesti
Pentagonissa on keskusteltu nyt käytössä olevista Hornettien jne. luovutuksesta, ei vuosien päästä käytöstä poistuvista. Siis pikaista luovutusta suunnitellaan tavalla tai toisella ja mietitään, miten ne korvataan luovuttajille.
Ei kannata kiistellä koulutuksista jne.. Niistä emme tiedä mitään, keitä on jo pitkään koulutettu.
Ilmoita asiaton viesti
Eikö se ole jo selvää, ettei Suomella ole mahdollisuutta luovuttaa Hornetteja nyt eikä vuosiin tässä tilanteessa mihinkään, sekoilkoon Sanna Marin omin hörhöilyin vaalipöllyissään miten vain.
Ilmoita asiaton viesti
Ellei saa jostain tilalle. Tai Ruotsi jeesaa. Tai … Aika yksinkettaista matematiikkkaa.
Ilmoita asiaton viesti
”Ei kannata kiistellä koulutuksista jne.. Niistä emme tiedä mitään, keitä on jo pitkään koulutettu.” Emmme tiedä ketä koulutetaaan, mutta varmaa on, että sitä tapahtuu enemmän kuin tiedämme.
Kuka se nyt sormi suussa vartoo kuolemaansa.
Ilmoita asiaton viesti
Presidentti osallistui sisä- ja terveyspoliittiseen kysymykseen koronan osalta, sittemmin talouspolitiikkaan ja sosiaalihuollon järjestämiseen. Presidentti järjesteli valtionyhtiön hallituksessa Rosatomin ydinvoimalahanketta. Mikseivät nämä nousisi mieluummin pinnalle kuin kysymys siitä, saako pääministeri ehdottaa puolustustarvikkeiden luovuttamista sotaa käyvälle Ukrainalle.
Ukrainan avustaminen on ennenkaikkea EU:n yhteistä politiikkaa, ei siihen presidenttiä tarvita. Eikä Puolustusvoimien varustehankinnat ole presidentin toimivallassa muutoinkaan.
Ilmoita asiaton viesti
”Olemme Suomikin sodassa”. Milloin sota on alkanut?
Ilmoita asiaton viesti
Itselläkin tuli Kekkonen mieleen, mutta toisella tapaa. Presidentin valtaoikeuksia pitäisi lisätä, jotta presidentti voisi laittaa sooloilevat ministerit kuriin.
Ilmoita asiaton viesti
Presidentti on ylittänyt valtaoikeutensa moneen otteeseen kuluneilla kausilla. Hanhikiven ydinvoimalahankkeessa Niinistöllä ei ollut mitään oikeuksia puuttua ja ohjailla valtionyritystä Rosatomin hyväksi. Kyseinen hanke ei ollut valtioneuvoston eikä eduskunnan käsissä, vaan hanketta veti presidentti.
Presidentti on äärimmäisen huono yhden ihmisen instituutio ohjaamaan mitään toimintaa. Ulkopoliittisen vallan tulee olla parlamentaarisesti ohjattua, se ei voi olla yhden henkilön mielivallan tuote. Niinistö ohjasi Suomea Venäjän vasalliksi, kunnes – onneksi – jossain vaiheessa Venäjä osoitti, ettei siitä ole sivistysvaltion ohjaajaksi.
Ylipäätään ei ole mitään syytä antaa valtaa yhdelle henkilölle. Suoralla kansanvaalilla valittava presidentti voi pahimmassa tapauksessa olla vaikkapa Laura Huhtasaaren kaltainen populisti. Itse tosin pitäisin parhaana vaihtoehtona seuraavaksi presidentiksi Haavistoa tai Halla-ahoa. Kumpikaan ei varmasti tule saamaan eduskuntapuolueiden luottamusta eikä valtioneuvostonkaan enemmistön tukea toiminnalleen. Presidentin valtaoikeudet kapenevat itsestään eikä presidenttiä tarvita esimerkiksi Nato-kokouksiin.
Ilmoita asiaton viesti
On ilo seurata, kuinka kokenut ja viisas ylipormestari uskaltaa sanoa suoraan, miten pääministeri törttöilee. Vihervasemmistolaisten toimittajien hallitsemat valtamediat kohtelevat pääministeriä silkkihansikkain, ja aina tuntuu löytyvän myös Sannaan ihastuneita kommentoijia, joille kaikki töppäykset tuntuvat sopivan.
Ilmoita asiaton viesti
No, Iltiksen Haapala ei taida kuulua noihin ”Vihervasemmistolaisten toimittajien” ryhmään.
Ilmoita asiaton viesti
Ei, se on Iltalehden Mikan kanssa joutavin suunpieksäjä mitä politiikan toimittajista löytyy.
Ilmoita asiaton viesti
On jännä, kuinka vihervasemmistosta kehkeytyi riippumattoman median kriittisin ryhmä. Kauhea itku ja ulina siitä, kun politiikan toimituksista löytyy edes vähäistä kriittistä ääntä vihervasemmistohallitusta kohtaan.
Ilmoita asiaton viesti
Höpö höpö. Nämä iltalehtien senttarit nyt vain ovat huonoja toimittajia. En mitenkään toivo, että kukaan ajattelisi sillä tavalla kuin minä eri asioista. En pyri vaikuttamaan, esitän vain ajatukseni hyvin tietäen, että niistä on helppo olla eri mieltä, ja aivan samantekevää jos joku haluaa olla samaa mieltä, ei minulla ole sitäkään vastaan mitään
Ilmoita asiaton viesti
Ville Ranta saanee Tampereen yliopiston kunniatohtorin arvon.
Ilmoita asiaton viesti
Ukrainan tukemisen tulisi ohittaa kotimaan politikoinnin.
Tämä siten, että pääministerin vierailu siellä on kaikkien etu ja sitä kautta sen arvostelu on mielestäni turhaa.
Se, että vaalit on lähellä(käynnissä), ei tulisi olla syy tekemisiin ja tekemättä jättämisiin.
Ilmoita asiaton viesti
Sedät sodassa inttiä käymätöntä naispääministeriä vastaan.
Ylivoima on ainakin musertava! Ja komiikka Kekkoslandiasta.
Ilaskivikin hokasi, miten saada sydämiä Uuden Suomen blogeissa.
Ilmoita asiaton viesti
Tuskin kaiken kokenut ja nähnyt, jo kunniakkaassa iässä oleva, ylipormestari Raimo Ilaskivi enää mitään ”sydän” -merkkejä ja peukutuksia tarvitsee kirjoitustensa kommentteihin.
Hienoa, että meillä on blogisti, jolla on ”hieman” pitempi näkökulma poliittisiin ympäristöihin ja niiden lainalaisuuksiin.
Toivoa sopii että me nuoremmatkin malttaisimme kuunnella kokemuksen ääntä. Ja erityisesti ne poliittista karriääriään rakentavat ei boomerit voisivat edes joskus perehtyä Suomen ulko-, turvallisuus- ja puolustuspoliittiseen historiaan. Aineistoa siihen on kyllä, nyt YYA -aikakauden jälkeen, julkaistu mittavasti.
Ilmoita asiaton viesti
Oli se YYA sitten hienoa aikakautta 😂
Ilmoita asiaton viesti
Pekka Näränen eli kukoistavan nuoruutensa ja ankaran miehuutensa korkeimmat hetket YYA-sopimuksen (1948-1992) suojassa.
Vanhenevan mielen ja miehen nostalgia on suorastaan riipaisevaa.
Ilmoita asiaton viesti
Puhutko nyt Näräsestä vai elintasoilaskivestä?
Ilmoita asiaton viesti
No, jotkut meistä vanhenevat nopeammin kuin toiset.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, vieläkin muistelen kuinka ihanaa oli ettei tarvinnut vaivautua äänestämään vuoden 1974 presidentinvaaleissa. Sattuneesta syystä.
Ilaskivi oli yksi niistä, jotka lähtivät käymään Tamminiemessä …
Ilmoita asiaton viesti
Niin, kuka mitäkin noudattaa, lakejahan ne ovat poikkeuslaitkin.
Ilmoita asiaton viesti
Vuonna 1978 tuli jälleen mahdollisuus valita Urho Kekkonen Suomen tasavallan presidentiksi jo viidennen kerran, tuolla kerralla perinteisillä valitsijamiesvaaleilla (ja mahdollisesti Pekka Näräsenkin äänellä).
Olihan tuo ihmeellistä aikaa kun aina vaan vaalitavasta huolimatta valinta osui juuri Kekkoseen.
Ilmoita asiaton viesti
Olihan se vallan ihmeellistä että Kekkonen armollisesti suostui ehdokkaaksi presidentinvaaliin, ettei taas tarvinnut puolueiden lähteä hattu kourassa ruinaamaan häntä tulemaan presidentiksi poikkeuslailla. Osallistui jopa vaalitenttiin. Ei kuitenkaan saanut ääntäni.
Ilmoita asiaton viesti
Kyseessä oli valitsijamiesvaalit, joissa valitsijamiehet eivät olleet velvollisia äänestämään sitä ehdokasta, jonka takana he olivat.
Emme varmuudella tiedä yksittäisten valitsijamiesten äänestyskäyttäytymistä pelkästään annettujen äänien perusteella vaikka vaali ratkesikin jo ensimmäisellä kierroksella ennakoiduin lukemin.
Äänestäjän antama ääni saattoi mennä Kekkoselle vastoin alkuperäistä tarkoitusta.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan tuo mahdollista, onko sinulla arviota kuin moni valitsijamies olisi tehnyt noin vuoden 1978 presidentinvaalissa? En jaksa etsiä listaa valitusta valitsijamiehistä ja siitä kuinka monta ääntä kukin ehdokas sai vaalissa. Noiden vertailu kertoisi, onko joku hyppinyt aidan yli.
En viitsi valvoa öitäni tuon takia …
Ilmoita asiaton viesti
Vertailu ei välttämättä kerro yhtään mitään sillä on voinut tapahtua yhtä suuri määrä siirtymisiä vastakkaisiin suuntiin jolloin valitsijamiesten antama äänimäärä kullekin ehdokkaalle pysyy lopputuloksessa muuttumattomana eli ennusteen mukaisena.
Ilmoita asiaton viesti
Kaikki on maailmassa mahdollista 😀
Ilmoita asiaton viesti
Meillä on sellainen.
Ilmoita asiaton viesti
Ja pysyy.
Ilmoita asiaton viesti
Vielä muutaman viikon verran siinä on Marin. Sen jälkeen pääministeri vaihtuu. Toki seuraavakin noudattaa lakeja.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi Marin ylipäätään sai vierailukutsun Ukrainaan? Mitä tarkoittaa kolmin keskiset USA-Ukraina-Suomi neuvottelut hävittäjistä ? Kyse ei ole mistään keskustelujen avauksesta ja niiden laajentamisesta. Kyse on todellisesta Hornet-hävittäjien luovutuksesta. Maamme kokee mainehaitan, jos sellaisella jotakin merkitystä on. Varmaa on, että hävittäjiä ei luovuteta kenellekään.
Niin Sanna kuin hänen kannattajansakin pitävät Ukrainan johtoa jopa tyhmänä, ihan vain käydäkseen ja jatkaakseen toivotonta puolustustaistelua Sannan puolesta.
Ilmoita asiaton viesti
Luuletko oikeasti, ettei Ukraina saa hävittäjiä? Puola on jo aloittanut hävittäjien luovutusprosessin. Britannia antaa jossain vaiheessa omia hävittäjiään Ukrainalle. Hornetien osalta en pidä mitenkään varmana, etteikö jokunen Hornet Suomesta sinne livahda.
Ilmoita asiaton viesti
Marin meni edistämään vihreän siirtymän mukanaan tuomaa kaupallista yhteistyötä mukanaan ympäristöministeri.
Netissä leviää kuva, jossa kehotetaan lähettämään viisi Suomen hävittäjää Ukrainaan.
Helppo arvata ..
Ilmoita asiaton viesti
Presidentti Niinistö painosti valtionyhtiö Fortumin takuumieheksi Rosatomin voimalahankkeessa. Fennovoima syntyi Fortumin siirryttyä syrjään Hanhikivi-hankkeesta. Hanhikivi ei hyödyttänyt Fortumia millään tavoin, mutta presidentti kuvitteli sen olleen ulkopoliittisista syistä tarpeellinen.
Presidentti Niinistö käytti oikeuttaan osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun koronakriisin alkuvaiheessa. Onneksi pääministeri ymmärsi tyrmätä presidentin ”avuliaisuuden” ja pyrkimyksen vallan anastamiseen edeltäjäänsä paremmin.
Presidentti-instituutiolle ei pidä antaa valtaa. Suoralla kansanvaalilla valittu yhden ihmisen instituutio on hauras ja altis nimenomaan tuollaiseen Ilaskiven pelottelemaan malliin, jossa vallankäyttäjä voi sivuuttaa parlamentaarisen vallan ja kahmia käyttöön valtaa, joka ei hänelle valtiosäännön mukaan kuulu.
Ilmoita asiaton viesti
Huvittavaa lukea Raimo Ilaskiven erinomaiseen blogikirjoitukseen kirjoitettuja kommentteja.
Kirjoitukseen vastenmielisesti suhtautuvat puolustavat pääministeri Marinia ” henkeen ja vereen” ja Marinin toimintaan kriittisesti suhtautuvat kirjoitukseen myötämielisesti.
Sama tilanne toistuu muissakin Marinin toimintaa arvosteltavissa blogikirjoituksissa joita on huomattavasti enemmän kuin Marinin toimintaa puolustavissa kirjoituksissa.
Laiskuuttani en tullut laskeneeksi kumpia on enemmän. Kommenttien kirjoittajat ovat pääsääntöisesti henkilöitä, jotka kirjoittavat kommenttejaan innokkaasti ja vaikuttaa siltä, että vauhti vain kiihtyy mitä lähemmäksi vaalipäivä tulee.
Saapa nähdä, miten rajusti eläkeläispoliisia arvostellaan tai jopa uhataan ampumisella kuten eräs kommentoija kirjoitti eilen. Onneksi kommentti on poistettu.
Ilmoita asiaton viesti