Turkin presidentti kyykyttää suurvaltoja – perustetaan siis uusi NATO
Turkin presidentti Erdoganin käyttäytyminen Suomen ja Ruotsin jäsenyyskysymyksen käsittelyn yhteydessä ei edusta niitä periaatteita, jotka Naton peruskirjaan on kirjattu. Yhteisön tulisi olla vahva läntisen elämänmuodon puolustaja itää vastaan, mikä käy ilmi siitäkin, että Naton vasapainoksi perustettiin aikanaan Varsovan liitto.
Naton voima on sen jäsenvaltioiden yhteenlasketuissa vahvuuksissa. Päivän kysymystä onkin mielenkiintoista pohtia tästä lähtökohdasta: Kunpi on voimakkaampi ja antaa parhaiten jäsemvaltioille turvan?
1) NATO, johon kuuluvat 30 nykyistä jäsentä ja joitten joukossa yksi, Turkki, kuuntelee mieluummin ohjeita Moskovasta ja jonka presidentti käyttää uusien jäsenhakemusten hylkäämistä hyväksi omissa valtapyrkimyksissään, vaiko
2) NykyNATO miinus Turkki plus Suomi ja Ruotsi eli 31 jäsenvaltiota?
30 jäsenen NykyNATOssa on yksi varteenotettava heikkous. Sen voimaa ja yhtenäisyyttä rasittavat Turkin sisäiset ongelmat, jotka ovat estäneet mm. USA:n uusimpien hävittäjien myymisen sille, sekä Turkin presidentin ja Venäjän presidentin lämpimät suhteet, jotka ovat taustalla Turkin suhtautumiselle Suomen ja Ruotsin jäsenyyshakemuksiinkin. ”Kenen joukoissa seisot, sen lauluja laulat” muistuu mieleen presidentti Erdoganin härskinpuoleisia kannanottoja ja vaatimuksia kuunnellessa.
Millainen jäsen Turkki siis NATOssa on? Kaikkea muuta kuin puolustusliittoon sopiva. Jäsen voi kyllä yhteisön säännöstön mukaan erota siitä pelkällä ilmoituksella. Voin olla väärässä, mutta en havainnut vastaavaa pykälää jäsenen erottamisesta. Mutta toki mahdollisuuksia siihenkin on, jos niitä halutaan käyttää ja jos nimenomaan liiton suurimmat jäsenmaat ryhtyvät toimenpiteisiin asian hoitamiseksi. Ja kuinka – esimerkiksi?
Kesäkuun lopun huippukoouksen esityslistalle tulisi ottaa pykälä uuden NATOn – sanotaan vaikkapa NATO kakkosen – perustamisesta. Siihen liittyvät yhteisen sopimuksen perusteella kaikki 29 vanhaa jäsentä – miinus Turkki, jonka kyykyttmispolitiikalle samalla saadaan loppu. Se ottaa tämän jälkeen hoitaakseen kaikki nykyiselle NATOlle kuuluvat velvollisuudet, tehtävät ja oikeudet sekä hyväksyy jäsenikseen myös Suomen ja Ruotsin. Samalla se lopettaa NATOn toiminnan. Turkki jää sinne minne kuuluukin. Siinä taitaville juristeille tehtävää esityslistan yksityiskohtien muotoiluun!
Ja kas: Edessä on uusi puolustusliitto NATOkakkonen, nykyiatä vahvempi, yksituumaisempi ja kyvykkäämpi täyttämmän sen tehtävän, joka varten NATO aikanaan perustettiin – lännen suojaksi itää vastaan. Suomen valtiojohto: Nyt vaan yhteydet NATOn suuriin jäsenmaihin, jotka lipunkantajina tulisi saada uudistuksen läpiviennin johtajiksi.
Turkki on ollut lähes perustamisesta, 1952 asti jäsen Natossa, eikä Natolla ole mitään keinoa sinänsä edes erottaa. Erdogan pelaa valtapeliä, ja jos Turkki nyt suljettaisiin Naton ulkopuolelle kun valtakin todnäk vaihtumassa, mitäs luulet että kävisi? Itse en näe hyviä vaihtoehtoja…
Ilmoita asiaton viesti
Tuossa taannoin joku oli tutkinut Naton sääntöjä ja sellainen mahdollisuus on olemassa, että Turkkia ei oteta mukaan minkään pöydän äären siellä Natossa. Eristetään se kokonaan. Siinä vaiheessa taitanee itse erota taikka panee suun suppuun.
Ilmoita asiaton viesti
Ei taida Lauren muistaa geopoliittista asemaa, ydinaseita, sekä Erdoganin halua ”saada haluamansa” basaaripolitiikallaan, ei auta kun odotella että valta vaihtuu. Aika selvältä näyttää että seuraavissa vaaleissa niin käy.
Ilmoita asiaton viesti
Edustaako vesikidutus NATOn periaatteita?
Ilmoita asiaton viesti
Sotarikokset pitää tuomita tekijästä huolimatta, valitettavasti näin ei aina ole – ainakaan tuoreeltaan. Venäjä on nyt ”erikoisoperaatiossaan” 11 000+ epäiltyä sotarikosta tehnyt (lisää jatkuvalla syötöllä), joten selvitetääs nekin, lapsien ja vanhusten raiskailua, siviilien pommitusta ja muuta mukavaa. Mutta NATO!
Ilmoita asiaton viesti
Raimolta hyvä ehdotus.
Turkki kaveeraa liian paljon imperialistisen roistovaltion Venäjän kanssa – on esimerkiksi ostanut Venäjältä S-400 pitkän matkan ilmatorjuntajärjestelmän.
Ilmoita asiaton viesti
Sen pitää nyt sitten vaan pärjäillä niillä koneilla, ei muu auta kun muita ei tule saamaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tätä Ranskan presidentti on vihjaillut jo pari vuotta, että NATO on aivokuollut. Syy oli alunperin juuri se sama, joka on lähdössä taas toteutumaan: Turkin hyökkäys kurdeja vastaan, joita muut NATO-maat ovat pitäneet liittolaisinaan. Sitä samaa on tulossa taas kohta.
Ilmoita asiaton viesti
Trump uhkaili Natosta eroamisella ja muuta shaibaa kun Macron tuon sanoi.
Ilmoita asiaton viesti
Macronin päämääriin kuului tuolloin myös USA:sta riippumaton eurooppalainen NATO.
Ilmoita asiaton viesti
Jos Trump tulee valtaan, toivottavasti sama toive.
Ilmoita asiaton viesti
Onko sinulla myös joku toive siitä, että tapahtuisi joku muutos NATOn kokoonpanossa, näiden toivottujen toiveiden seurauksena?
Ilmoita asiaton viesti
Toki toive on kuin Ilaskivellä, Turkki ulos, mutta se kun ei näytä realistista olevan ja toivon että palaavat aikaan ennen Erdocuntin islamistista diktatuuria, siksihän tuo kovilla pelaakin kun pelkää valtansa puolesta. USA ja UK on olleet ne jotka Ukrainaa eniten tukeneet, Puola toki myös hienosti mitä pystynyt, mutta EU:n sisällä muuteni aivan onnetonta ja ponnetonta.
Ilmoita asiaton viesti
Turkki ulos on kaikilla muilla mittapuilla hyvä idea, paitsi ne Bosporin salmet…
Siksi esim. Saudi-Arabia on USA:n liittolainen. Demokratia ei paina vaakakupissa, kun sotilaalliset intressit sanovat toisin.
Ilmoita asiaton viesti
Mikähän sinun vaakakupissa ”painaa”… Retorinen kysymys, ei tarvitse vastata.
Ilmoita asiaton viesti
Aina voi haaveilla kaikenlaista, realiteetit ovat sitten toinen juttu. Sekä se pieni ikävä juttu, että maailman vaikutusvaltaisimmat valtiot eivät aina ole maailman hyväntahtoisimpia, ei ainakaan kaikkia kansoja kohtaan.
Ilmoita asiaton viesti
Jaa, mitähän nyt tällä kertaa kuvittelet että haaveilen? 😀
Siis minähän nimenomaan yritin painottaa ettei Turkkia tuosta vain eroteta tai jotain Nato 2.0 perusteta, realismia painotin siis.
Ilmoita asiaton viesti
Eihän noista Bosborin salmista ole ollut mitään hyötyä Ukrainalle?
Ilmoita asiaton viesti
Ei lähde Bosporinsalmen portinvartija ulos NATOsta ja piste.
Ilmoita asiaton viesti
NATO: lla ilman USA:ta ei ole juuri sotilaallista painoarvoa. USA on NATO:n ydin ja sen tärkein valtio. Yritä vaan sopeutua siihen, Mittler
Ilmoita asiaton viesti
Niin, Brittien, Ranskan ydinaseet ei ole uhka. Johan ryssät pullisteli että sai ohjuksen kulkemaan 10 000kmh 😀
Ilmoita asiaton viesti
Kuinkahan paljon kurdien tukeminen auttaa Natoa Venäjää vastaan? Kurdeja on käytetty työkaluna öljyn varastamisessa, joka muuttui tässä välillä Naton pääpuuhaksi. Eli fokus Natolla on ollut hakusessa.
Kurdiongelma ja Syyrian pakolaiskriisit, joita Turkki on joutunut setvimään sen lähialueilla käytyjen sotien takia, ovat ajaneet Turkkia Venäjän syliin. Nyt Nato on palaamassa vanhaan tehtäväänsä eli Neuvostoliiton jatkeen (Venäjä) torjumiseen. Turkin kannalta tilanne ei ole mielekäs, kun samaan aikaan Natossa lähinnä Turkin uhkan takia oleva Kreikka lobbaa USAta, ettei Turkille myydä hävittäjiä (F16). Nämä muut jännitteet vaikuttavat Suomenkin jäsenyysneuvotteluissa.
Ilmoita asiaton viesti
Kurdien motto on ”ei ystäviä kuin vuoret”. Todellakin petetty kansa.
Ilmoita asiaton viesti
Kerro lisää tästä NATOn fokuksesta. Virallisen tiedon mukaan NATOn fokus on puhtaasti sotilaallinen ja puolustuksellinen.
Ilmoita asiaton viesti
”Tätä Ranskan presidentti on vihjaillut jo pari vuotta, että NATO on aivokuollut.”
Macron on aivokuollut. Todellisuustajuttomien puheita ei noteerata.
Ilmoita asiaton viesti
”…että NATO on aivokuollut…”
Ei Macron noin sanonut ja se on Ionille kerrottu linkillä Observeriin.
Mikä ei estä Ionia kirjoittamasta sitä uudelleen. Macronin huoli oli että Natosta oli Trumpin myötä tulossa aivokuollut, mikä on täysin eri asia.
Ilmoita asiaton viesti
Raimo Ilaskivi, ei mitään uutta Natoa ole tarve perustaa. Naton on nyt vaan itse hoidettava keskustelut järjestön sisällä, että mitä vaatimuksia kukin jäsenvaltio voi asettaa uusien kutsumisen ehdoiksi.
Kun Turkki Naton jäsenvaltiona vaatii esimerkiksi Suomelta ja Ruotsilta 33 ihmisen luovuttamista, niin Naton on selvitettävä, että onko Turkin vaatimus relevantti. Tämä on nyt Naton sisäinen asia, jonka perusteella näemme minkälaiset arvot Natolla oikeasti ovat.
Kun nyt näyttää, että monella täällä Puheenvuorossa ovat Nato-jäsenyysasiat hakusessa, niin laitan tähänkin linkin Ulkoministeriön sivuille, jossa on vastaukset useimpiin kysymyksiin sekä suomennettu Naton perussopimus eli Pohjois-Atlantin sopimus. https://um.fi/suomi-hakee-naton-jasenyytta
Ilmoita asiaton viesti
Ainoa keino, miten voitaisiin nykyinen Nato lakkauttaa olisi, että kaikki jäsenvaltiot eroaisivat siitä, jotta saataisiin yksi pois. Sitten perustettaisiin uusi Nato2, johon ei otettaisi tätä yhtä mukaan.
Näinhän tehdään esimerkiksi kunnallispolitiikassa, kun halutaan epämieluinen vastarannan kiiski saada pois.
Ikinä en usko, että Natossa olisi moista yksimielisyyttä, että yhden takia kaikki eroaisivat, joten pakko sanoa, että kuolleena syntynyt ajatus. Jos Turkki halutaan saada ”kuriin”, niin se on tehtävä Naton sisäisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Villimpää pohdintaa kuin Kremlinmaan korkkiruuvilta. 😀
Ilmoita asiaton viesti
Mikä tuossa on niin villiä, täyttä asiaa. Mielestäni omassa ensimmäisessä kommentissasi olit lähes samalla aaltopituudella kanssani ja hyvä etten jo peukuttanut, mutta tämän kommenttisi perusteella hyvä etten.
Voidaan vaikka lyödä vetoa mistä tahansa, ettei Nato ikinä tule lakkauttamaan itseään, jotta yksi jäsenvaltio saataisiin pois. Olen siis sitä mieltä, että Naton on itse hoidettava Turkin vaatimuslista Suomea ja Ruotsia kohtaan sisäisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Toiselle asiaa, toiselle jätän sanomatta.
Ilmoita asiaton viesti
Turkki tule taipumaan, turha huoli pois.
Ilmoita asiaton viesti
Ei tulekaan ainakaan lyhyellä aikavälillä.
Ilmoita asiaton viesti
Mitäs Iiro veikkaa aikatauluksi? Itse viikkoa ennen Naton kokousta.
Ilmoita asiaton viesti
Huvittuneena lähinnä seurannut Erdoganin irtopisteiden keruutehtävää, kuinka pontevasti julisti, ettei NATO:n sotilasliitossa ole asiaa sellaisille, jotka tukevat terroristeja. Erdoganilta puuttuu ilmeisen selvästi itsearviointikykyä, olisi hauskaa saada hänen kaltainen työhaastatteluun.
Ilmoita asiaton viesti
Blogisti ei ota huomioon sitä, että Turkki on USA:n näkövinkkelistä erittäin tärkeä Naton jäsenmaa. Esimerkiksi sopimukset Bosporin salmesta ovat USA:lle erittäin tärkeitä. Meidän on turha mennä paukuttelemaan henkseleitä Nato-maille ja sanoa, että Erdogan se vasta paha poika on.
Suomi ja Ruotsi joutuvat ihan tosissaan miettimään mikä rooli Turkilla ja Erdoganin käsityksillä Suomesta ja Ruotsista on meidän Nato-jäsenyyshankkeessamme.
Tietysti joku voisi heittää pyyhkeen kehään jo tässä alkuvaiheessa.
Ilmoita asiaton viesti
”Meidän on turha mennä paukuttelemaan henkseleitä Nato-maille ja sanoa, että Erdogan se vasta paha poika on.”
Erdogan on itsevaltainen diktaattori ja sen sanominen on oikein.
Ilmoita asiaton viesti
Pitää tuo toki paikkansa, että Turkilla on tietynlainen maantieteellinen sijainti, joka tarjoaa hyviä pidäkkeitä, mutta saat vain arvailla, miksi Yhdysvallat eivät lämpiä Turkin F-16 hankkeille. Turkki osti muutama vuosi sitten Venäjältä s-500 ohjusjärjestelmän, silläkin voi olla jotain tekemistä viileiden välien suhteen. Ja mitä tulee Euroopan unioniin ja Turkkiin… Voi olla, että NATO:n ei ihan helpolla liitytä, mutta jo pelkästään niillä eleillä, joita on tullut Eurooppalaisilta NATO-jäseniltä, voidaan havaita jonkin asteinen tuki Euroopan puolelta. Oikeastaan on ihan sama, kestääkö jäsenyyshakemus vuoden tai kymmenen, tämä ei muuta Euroopan unionin ymmärrystä pidäkkeiden lisäämisestä ja siten avunannosta niin Suomelle kuin Ruotsille. Pääasia on, että hakemus on laitettu vetämään, sillä on jo vaikutusta ennen kaikkea keskinäisen luottamuksen ja ymmärryksen eleenä.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä nykyinen Nato on Turkin vuoksi liian arvorepaleinen.
Ilmoita asiaton viesti
Nykyinen? Since 1952…
Ilmoita asiaton viesti
Turkki kuuluu huonosti niin Natoon kuin Eurooppaankin, omasta syystään.
Ilmoita asiaton viesti
Tätä Mikkonen peukutin, koska se on myös syntymävuoteni, eli hyvä vuosi kaiken kaikkiaan.
Turkki on osa Eurooppaa ja osa Natoa. Sen kanssa on nyt vaan elettävä. Toki yhteiset säännöt pitää löytyä, muttemme tosiasioita vastaan voi taistella.
Ilmoita asiaton viesti
Itsevaltaisen Niinistön turpo-linja on ollut 100% diktaattorin pillin mukaan tanssahtelua. Nato tuo tähän suuren muutoksen parempaan.
Ilmoita asiaton viesti
UPIn Toni Alaranta, joka on erikoistunut Turkkiin, suositteli lukemaan seuraavan Aaron Steinin artikkelin
https://t.co/nfoR8oNGkv
Sen mukaan Turkin vaatimukset ovat ymmärrettäviä ja oikeutettuja. Nato-maat ovat kääntäneet Turkille selkänsä ja eivät piittaa sen turvallisuushuolista. Suomen ja Ruotsin jäsenyys ei tarjoa Turkille mitään etuja, vaan päin vastoin.
Ilmoita asiaton viesti
Mielenkiintoinen artikkeli Heikki Aukee, kiitos linkistä. En vielä ehtinyt lukea kaikkia siinä olevia linkkejä, mutta jo tuo tekstin lukeminen auttoi ymmärtämään, miksi Turkki käyttäytyy, niin kuin käyttäytyy. Ilmeisesti se haluaa nyt voimallisesti kertoa, mistä kenkä puristaa.
Ilmoita asiaton viesti
Iiro Nordling #3679416 30.5.2022 13:57
Ilmoita asiaton viesti
Uusi kommentti
Vastaus kommenttiin: #3679400
Ensimmäinen maailmansota vei britit ja ranskalaiset Lähi-itään. Sitten toisen maailmansodan jälkeen perustettiin Israel. Näilläkin on ollut vaikutusta.
USA hyökännyt pari kertaa Irakiin eikä ulkopuolisena ole saanut hyvää vaikutusta aikaan.
Olen samaa mieltä. Antaa kohtalon kulkea omaa rataansa siellä. USA ja Israel pois alueelta ja sitten saa tasapaino asettua sikäläisten tavalla.
Nato ei kai alkuun ollut Lähi-idän organisaatio, mutta nykyinen Turkki tavoittelee islamilaisessa maailmassa asemaa. Suomen ja Ruotsin sinisilmäinen suhtautuminen niihin asioihin tunnetaan sanonnalla: tie helvettiin on kivetty hyvillä aikomuksilla
0
reply icon Vastaa
eerojuhani vaarala
Eerojuhani Vaarala #3679429 Kirjoittaja 30.5.2022 14:43 Muokkaa
Ilmoita asiaton viesti
Uusi kommentti
Vastaus kommenttiin: #3679416
No hyvä – toinen korva Lähi-Idältä kiinni, toisesta korvasta sen ongelmat korvien väliin ja sekin korva kiinni. Ei siitä mitään muuten tulee jos se ulkoistaa kaikkea mahdollista ulkopuolelleen ja huijaa kaikkia minkä kerkiää.
Ja – huutakaa keskenänne. Lännellä ja EU lla on omat huutonsa.
Mutta turha luulla että EU luistaisi arvoistaan ja etiikastaan koska ne on maailman parasta iaatua. Ja saa hyvää aikaan
Ilmoita asiaton viesti
Olen samaa mieltä Turkin nykyisestä johtajasta, mutta valitettavasti Turkkia ei heitetä ulos Natosta, koska se hallitsee esimerkiksi Mustaamerta. Turkki voi halutessaan sulkea salmen, joka johtaa Mustallemerelle. Sääli että tällä hetkellä luonnehäiriöiset diktaattorit ovat vallassa monessa suuressa ja vaikutusvaltaisessa valtiossa. Kansalaiset ovat itse valinneet nämä henkilöt valtaan, joten jotain vikaa on myös kansassa. Kiinassa tosin kansalaiset eivät pääse valitsemaan johtajaansa, mutta esim. Putinin ja Erdoganin kansa on valinnut useamman kerran. Nyt nämä joutuvat kärsimään valinnoistaan. Ihmiset ovat liian usein sekä sokeita että hyväuskoisia hölmöjä.
Ilmoita asiaton viesti
Turkki ei hallitse sotilaallisesti Mustallamerellä vaan Venäjä vallattuaan Krimin ja piste. Sen sijaan Bosporinsalmen Turkki kykenee tulppaamaan ja estämään pääsyn Mustaltamereltä Välimerelle ja toisin päin eli on NATOlle erittäin tärkeä lenkki.
Ilmoita asiaton viesti
Miten ihmeessä Suomi -poika ei katso peiliin? Me olemme vasta hakemassa.
– Järjestön säännöt ovat sen sääntöjä. Nyt kun on tullut mutkia matkaan koska yksi valtio epäilee meitä, olemme vaatimassa sen erottamista?
Mihin ihmeeseen tällaisesta valtiosta on muuhun kuin ”perskärpäilyyn”! Ensiksi syytimme Neuvostoliitoa siitä, että Raimo Ilaskiven ikätoverit ja vähän nuoremmat suomettuivat.
– Seteliselkärankaiset taipuvat silloin vieraan vallan houkutuksiin. Demarit ja kokkarit saivat rahoitusta Jenkeistä. Ja kommarit Moskovasta. Mutta vain Moskova suometti… jenkkirahan vastaanottajat olivat kuulemma isänmaallisia kun päästivät vieraan vallan sekaantumaan suomalaiseen politiikkaan.
Ja nyt EU:ssa on valuvika kun järjestön säännöt eivät kelpaa. On se kumma, että joku käyttää sääntöjen suomia oikeksia. Eikä vaadi taipumista isoimman valtaklikin tahtoon kuten Suomi -poika tekee.
Ja nyt Natossa…. vika on taas muualla. Ei Suomen maassa. Historian käsityksemme on sen vuoksi toispuolinen.
**** *****
Saahan suuttunut olla. Ja peloissaan. Joskus voisi kuitenkin miettiä itseäänkin eli oman maan ”vikaisuutta” asioiden hoidossa.
Ilmoita asiaton viesti