Verotuloja tarjolla, arvoisa hallitus!

Hyviä uutisia velkaongelmissa kamppailevalle ja vaikeaa budjettia rakentavalle hallitukselle: Työeläkeyhtiöitten sijoitusvarallisuus on vuoden ensi puoliskolla tuottanut hyvin ja pääomat ovat vahvassa kasvussa. Kohta kai lähennellään 250 miljardin tasoa, jos kehitys jatkuu. Kiitos yhtiöitten taitavien johtomiesten, eritysesti sijoituksista vastaavien!

Aikanaan, kun julkinen keskustelu pyöri vapaan, kovan rahan asuntotuotannon ympärillä, totesin yksioikoisesti: Ellei ole vuokranantajia, ei ole vuokralaisiakaan. Nyt muotoilisin tämän päivän tilanteeseen sopivaksi: Ellei ole hyviä veronmaksajia, ei ole verotulojakaan. Ja mitä selkeämmin verotettavien tulojan annetaan kasvaa, sitä enemmän siitä verottaja voi julkiselle vallalle ottaa.

Tästä sitten linkki työeläkeyhtiöitten tilanteeseen. Mitä sillä tuottojen  jatkuvalla kasvulla pitäisi tehdä? Lisätäkö entisiin pääomiin vaiko jakaa työeläkettä nauttiville –   helpoimmin ottamalla takaisin käyttöön ns 100-prosenttinen työeläkeindeksi, joka koko järjestelmän pohjana alunperin on ollutkin. Nythän työeläkkeitä nostetaan vain 50-prosenttisella indeksillä, joka siis vähentää eläkkeensaajien  reaalitulojen kasvua ja sitä kautta myös rajoittaa vastaavasti verotettavien eläketulojen ja niistä saatavien verojen määrää. Eikö yhtälön pitäisi kiinnostaa niin valtiovarainministeriä, pääministeriä kuin koko hallitustakin? Pystyttäisiinhän täten keventämään velanoton painetta ja toisaalla käyttämään saatavia uusia verotuloja pienten eläkkeittten ja sosiaaliturvan parantamiseen!

Tänään lauantaina siis hyviä uutisia työeläkeyhtiöitten tuottojen ja pääomien kasvusta. Mielenkiinnolla odotan huomisen ja ensi viikon tiedotuksia Eläketurvakeskukselta, joka toimii kuten sen muunnettu nimitys, Työeläkeyhtiöitten turvakeskus, kertookin: Varoittaako se parantamasta työnsä tehneitten eläketilannetta, koska muutoin muka vaarannetaan tulevien eläkkeensaajien asemaa? Alkaako se taas puhua eläkepommista, jos pääomien kasvusta  ohjataan rahaa nykyeläkkeisiin? Kertooko se viime tietoja ikärakenteen muutoksista, senioreitten aiheuttamista ongelmista kansantaloudelle, rohkeneeko se  suoraan sanoa, että  eläkkeelle siirtynyt ”Mauri”on työnsä tehnyt ja saa mennä. Sillä tuttujahan nämä teemat ovat ja valmiit luonnokset siellä uusien tiedotusluonnosten arkistoissa!

Raha vastaan sana, ensiksimainittu on tähän saakka voittanut. Kuinkakohan kauan ovat  työeläkelaitosten  hallituksiin hankitut eri työntekijäjärjestöjen korkeat entiset ja nykyiset johtomiehet rahan puolella – entisten jäsentensä etujen valvonnan unohtaen? Joku kommentoija voisi kaivaa esiin yhtiöitten vuosikertomukset ja listata, ketä nämä kosketellut henkilöt ovat – saattaisi kiinnostaa SAK:n ja muitten nykyistä, vielä työtätekevää jäsenistöäkin!

Ja arvoisa hallitus: Lukutaitoa tietenkin on, nyt sitten tarvittaisiin luetun ymmärtämistä sekä asiakokonaisuuden tarkastelua valtiontalouden, verottajan näkökulmastakin! Verotuloja tarjolla, jos vaan osataan ottaa, ja sitäpaitsi ilman veroprosenttien korotusta ellei sellaiseksi lasketa inflaation vaikutusta veroasteikkoihin. Kaikki tyytyväisiksi – vai kuinka!

 

+4
raimoilaskivi

Ylipormestari Raimo Ilaskivi (s. 1928) on tehnyt pitkän uran kansainvälisenä ja kansallisena vaikuttajana. Valmistuttuaan hän toimi 1950-1970-luvuilla erilaisissa pankkimaailman johtotehtävissä, mm. Suomen Pankkiyhdistyksen, Suomen Teollisuuspankki Oy:n ja Helsingin Arvopaperipörssin toimitusjohtajana. Ilaskivi on ollut kansanedustajana sekä ryhmän puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja vv.1962-75, Euroopan parlamentin jäsen 1996–1999, Helsingin kaupunginjohtaja 1979–1991 ja kokoomuksen presidenttiehdokas vuonna 1994. Monien virkojen, toimien ja luottamustehtävien ohella Ilaskivellä on ollut useita eri suuryritysten hallitusten tai hallintoneuvostojen jäsenyyksiä.
Ilaskivi väitteli tohtoriksi vuonna 1958. Väitöskirjan aiheena oli Valtiontalouden automaattinen vastavaikutus suhdanteiden vaihtelussa ja seuraava tieteellinen taos käsitteli Suomen Pankin rahapolitiikkaa. Hän toimi myös kansantaloustieteen dosenttina Helsingin Yliopistossa kahdenkymmenen vuoden ajan. Eläkkeelle siirryttyään han on ollut kansainvälisen, Afrikan Paavin ja Alexandrian patriarkan suojeleman Konstantinus Suuren Ritarikunnan (Ordo Sancti Constantini Magni) kansleri ja viimeksi varasuurmestari-

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu