Voiton ydin – onko se kommentoinneissa unohdettu?

Kun Kokoomuksessa käytiin keskusteluja siitä, kumpi kahdesta hyvästä vaihtoehdosta- Stubb vaiko Häkkänen – valittaisiin, toivoin, että asia ratkaistaisiin jäsenäänestyksellä. Se jos jokin antaisi tietoa kansan mielipiteistä. Petteri Orpo puolueen puheenjohtajana valitsi kuitenkin itse suoraan Alexander Stubbin, jolla yksimielisesti sitten mentiin kamppailuihin nyt nähdyin hyvin tuloksin.

Olen mielenkiinnolla seurannut kommentointeja Alexander Stubbin voiton taustoista. Paljon on tuotu esiin mielenkiintoista. Mutta onko kenties ratkaisevin pointti kovasta kamppailusta jäänyt paljolti unohduksiin? Omalta osaltani kirjoitin sen omana ennakointinani vaalituloksesta jo 26.8.2023 Puheenvuorooni otsikolla ”Kok ynnä Rkp yht Stubb”. Näin heti sen jälkeen, kun Rkp oli tehnyt ratkaisevan päätöksensä olla asettamatta omaa ehdokasta. Oikeaan osui, ei siinä enää ”galluppeja”, yhtä toisensa jälkeen, leikkisästi sanoen olisi tarvittu!

Ei tämä päätös ehdokkaitten sijoittumiseen ensimmäisen kierroksen osalta olisi ratkaisevasti vaikuttanut. Ei Kkp:n mahdollinen ehdokas suuremmin olisi kisassa mukana olevien järjestystä muuttanut, mutta olisi kyllä antanut tietoa kielipuolueen senhetkisestä asemasta. Kun oma hdokas puuttui, se pakotti pohtimaan, kenen taakse sitten niin ensimmäisellä kuin toisellakin kierroksella asettua. Ja tämä pohdinta paransi oleellisesti kaksikielisen Stubbin mahdollisuuksia Häkkäseen verrattuna. Siksi jäin pohtimaan, tiesikö Orpo jo etukäteen Rkp:n päätöksestä, josta ei julkisuudessa pukahtanut, ja olisiko juuri se kallistanut vaa´an Stubbin eduksi., Rkpn perinteisiltä kannattajilta saatavat äänet. Vastaus jäänee saamatta.

Niin tai näin, lopputulos – niin niukka kuin se olikin – toi Suomelle kokoomuslaisen presidentin, jonka taitoja ja kykyjä ei kannata epäillä. Hänen takanaan on nyt helppo yksimielisinä seisoa ja toivottaa onnea alkavalle kuusivuotiselle työkaudelle.

Ja PS: Terveisiä kaupasta, jonka aamuisessa asiakasvilinässä ehdin jo kuulla voittajan uuden lempinimenkin: Stuppi!

raimoilaskivi
Kokoomus Helsinki

Ylipormestari, dosentti emeritus Raimo Ilaskivi (s. 1928) on tehnyt pitkän uran kansainvälisenä ja kansallisena vaikuttajana. Valmistuttuaan hän toimi 1950-1970-luvuilla erilaisissa pankkimaailman johtotehtävissä, mm. Suomen Pankkiyhdistyksen, Suomen Teollisuuspankki Oy:n (nyk. Nordean kiinnitysluottopankki) ja Helsingin Arvopaperipörssin toimitusjohtajana. Ilaskivi on ollut kansanedustajana sekä ryhmän puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja vv.1962-75, Euroopan parlamentin jäsen 1996–1999, Helsingin kaupunginjohtaja 1979–1991 ja kokoomuksen presidenttiehdokas vuonna 1994.
Ilaskivi väitteli tohtoriksi vuonna 1958. Aiheena oli Valtiontalouden automaattinen vastavaikutus suhdanteiden vaihtelussa. Seuraava tieteellinen ns dosenttipätevyysteos käsitteli Suomen Pankin rahapolitiikkaa. Hän toimikin kansantaloustieteen dosenttina Helsingin Yliopistossa kahdenkymmenen vuoden ajan. Eläkkeelle siirryttyään han on ollut kansainvälisen, ekumeenisen, Afrikan Paavin ja Alexandrian patriarkan suojeleman Konstantinus Suuren Ritarikunnan (Ordo Sancti Constantini Magni) kansleri ja viimeksi varasuurmestari vuoteen 2022 saakka.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu