Trumpin jälkeen…

Neljä vuotta sitten olin varma, että Trump tulisi vaalit häviämään, joten ehkä olen blogin kanssa hieman hätäinen. Mutta Trumpin tyyli toimia on varmasti siinä määrin aktivoinut kaikki potentiaaliset Trumpin vastaiset äänestäjät, että neljän vuoden takaiseen yllätykseen en millään usko. Eli todennäköisesti Trumpin jälkeinen aika on kohta koittamassa. Mitä sitten on odotettavissa tulevalla Bidenin aikakaudella?

Tällä hetkellä tilanne näyttää pikasilmäyksellä Bidenin ja demokraattien kannalta erittäin hyvältä, mahdollisuus poliittiseen värisuoraan (kongressi, senaatti, presidentti) on erittäin hyvä ja lopulta demokraattien olisi todella mahdollista ajaa Yhdysvaltoja haluamaansa suuntaan. Samalla eheytetään kansakuntaa ja normalisoidaan suhteet liittolaisiin. Kuitenkin tämän sinänsä lupaavan ja valoisan tulevaisuuden yllä on suuri kysymysmerkki: pystyykö Biden yhdistämään demokraatit?

Trumpin ansiosta demokraatit ovat pystyneet yhdistymään ja pitämään omat rivit ojennuksessa, koska T:n voittaminen on luonnollisesti ollut prioriteetti numero yksi. Kun tämä tavoite on saavutettu ja mahdollisesti koko poliittinen laitos omissa hyppysissä, on suuri vaara demokraattien sisäiseen valtataisteluun ja hajaannukseen. Tästä on jo Trumpin aikakaudella näkynyt merkkejä ja kun yhdistävä peikko on poissa, tulevat sisäiset ristiriidat nousemaan pinnalle hyvin nopeasti.

Esimerkkinä radikaalimpien demokraattien taannoin esittelemä ’green new deal’, joka varsinkin Yhdysvaltojen historia ja tausta huomioiden on niin sosialistinen, että se tuskin tulee edes demokraattien keskuudessa saavuttamaan enemmistöä. Lisäksi radikaalien demokraattien mieltä varmasti kaihertaa se, että heidän ’oma ehdokkaansa’ Bernie Sanders on jo kahdesti pelattu sivuun finaalista puolueen toimesta.

Pitäisinkin Bidenin suurimpana haasteena oman puolueen kasassa pitämisen, koska maltillisena demokraattina hän ei tule pääsemään helpolla puolueen nousevan vasemman siiven puolesta. Mikäli ristiriidat puolueen sisällä yltävät riittävän suuriksi, voidaan jopa nähdä puolueen jakautuminen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu