Mitä Garri Kasparov kirjoitti vuonna 2015

Garri Kasparov kirjoitti kirjassaan Talvi lähestyy vuonna 2015  näin: ”Ukrainaa tulisi puolustaa ikään kuin se olisi kaikkien vapaan maailman valtioiden rajanaapuri. Tämä merkitsee sitä, että sille tulisi toimittaa aseita, joiden avulla se voisi puolustaa rajojaan, sekä taloudellista tukea, jonka avulla se voisi tasapainottaa talouttaan, jonka Putin niin kovasti yrittää tuhota. Katsotaanpa lähemmin, mitä Yhdysvallat ja Eurooppa Venäjältä saavat – öljyä ja maakaasua sekä putkistot, joita pitkin ne toimitetaan perille – ja kehitetään niille korvaajat. Siksi Putin pelkää vesisärötyksen kaltaisia teknologioita, jotka vähentävät länsimaiden riippuvutta Venäjästä. Ja siitä huolimatta kuluvalla viikolla – vuoden 2015 huhtikuun lopulla – uutisoitiin, että Pentagon on pyytänyt kongressilta lupaa käyttää Venäjällä valmistettuja rakettimoottoreita.  Jos vapaan maailman johtavat maat asettavat armeijansa tilanteeseen, jossa ne ovat pahisten armoilla, mitä toivoa pahisten uhreilla enää on?”

”Jollei moraaliin ja arvoihin vetoaminen saa ketään liikkeelle, on muitakin syitä, joiden vuoksi Yhdysvaltojen kannattaa olla Ukrainasta kiinnostunut. Maailman suurimpana kansantaloutena, sotilaallisena mahtina ja energiankuluttajana Yhdysvallat hyötyy suuresti vakaista oloista eri puolilla maailmaa. (Samaan aikaan kun fossiilisten polttoaineiden suuret viejämaat, kuten Venäjä, hyötyvät epävakaista oloista, sillä epävakaat olot nostavat usein öljyn hintaa.) Kyynisen realistin ja eristäytymispolitiikkaa kannattavan libertaarinkin kannalta on halvempaa ja käytännöllisempää asettua puolustamaan Ukrainaa kuin jättää maa heitteille ja joutua jatkossa olemaan kaiken aikaa huolissaan Baltian maista ja Puolasta, jotka ovat Nato-maita. Amerikkalaisten, eurooppalaisten ja kaikkien muiden kannalta on myös turvallisempaa ylläpitää määrätietoisesti Nato-sateenvarjoa eri puolilla maailmaa, sillä muussa tapauksessa vaarana ovat kiihtyvällä tahdilla lisääntyvät aseelliset selkkaukset.”

Pulitzer-palkittu toimittaja Anne Applebaum osuu oikeaan todetessaan, että ”on aina tärkeää lukea Garri Kasparovia, joka varoitti putinismin vaaroista paljon aikaisemmin kuin moni muu”.

 

+10
Rauno Seppänen
Sitoutumaton Kuopio

Eläkeläinen. Kyselijä. Ihmettelijä. Epäilijä. Oman tien kulkija. "Hyvä oli lesti, mutta ihminen siitä vain tuli."

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu