Putinin puheet ”kansanmurhasta” ja ”denatsifioinnista” (Timothy Snyderin mukaan)

Timothy Snyder on pohtinut kirjoituksessaan (26.2.2022), miksi Putin syytti Venäjän hyökätessä Ukrainaan Ukrainan hallitusta ”kansanmurhasta” ja lupasi ”denatsifioida” Ukrainan.  Tämä liittyi erittäin todennäköisesti siihen, että Putin suunnitteli johtavien ukrainalaispoliitikkojen ja yhteiskunnan edustajien vangitsemista, näytösoikeudenkäyntien toteuttamista ja syyttömien ihmisten teloittamista.

Snyderin mukaan neuvostoliittolaisessa kielenkäytössä natsi oli pahin vihollinen, ja milteipä kuka tahansa voitiin kuvata sellaiseksi. Hän arvelee, että ehkä Putin halusi herättää henkiin trauman toisesta maailmansodasta ja kuvailla Venäjän uhriksi. Mutta se ei tunnu kuitenkaan Snyderista aivan oikealta tulkinnalta. Kun Venäjän tunkeutuminen Ukrainaan alkoi, sitä ei edeltänyt propagandan voimistaminen. Tämä johtui mitä ilmeisimmin siitä, että operaation ajateltiin edistyvän niin nopeasti, ettei mikään varsinainen motivointi ollut tarpeellista.

On myös niin, että kun Putin käyttää sanoja ”kansanmurha” ja ”denatsifiointi”, nämä sanat saavat ihmiset unohtamaan täysin kaikki Putinin omat fasistiset metodit. Hän hyödyntää vanhoja myyttejä viattomuudesta oikeuttaakseen tyranniuden. Hänen mieltymyksensä harkittuun väkivaltaan lain ja oikeuden sijasta vie ajatukset kolmekymmentäluvun fantasioihin. Hitlerin puhe tihutöistä saksalaisia kohtaan rajan toisella puolella oli hänen propagandavalekaapunsa, kun hän murskasi Tshekkoslovakian ja Puolan. Putinin väitteet siitä, että naapurimaa on luotu kansainvälisen järjestyksen toimesta laittomalla tavalla näyttävät siltä kuin ne olisi jäljennetty Hitlerin puheista koskien kahta edellä mainittua maata 1938 ja 1939.

Putin kuvailee Ukrainan politiikkaa vailla minkäänlaista tosipohjaa. Ukrainan viranomaiset eivät ole panneet toimeen venäjänkielisten kansalaisten kansanmurhaa eivätkä mitään mikä likipitäenkään oikeuttaisi käyttämään tuota termiä. Putin ei ole näyttänyt mitään todisteita, jotka tukisivat hänen perusteettomia väitteitään tai edes esittänyt mitään selvää ajatusta, mitä hän tarkoittaa. Ukraina on kaksikielinen maa, jossa on harvinaisen korkea kielellinen suvaitsevuus. Venäjänkieliset ukrainalaiset ovat joka suhteessa vapaampia kuin venäjänkieliset Venäjällä.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on juutalainen ja on maltillinen poliitikko. Hänen isoisänsä taisteli puna-armeijassa saksalaisia vastaan; hänen isoisänsä perhe murhattiin holokaustissa. Zelenskyi valittiin presidentiksi monikulttuurisessa yhteiskunnassa ja sai yli seitsemänkymmentä prosenttia äänistä. Äärioikeisto saa häviävän pienen osuuden ukrainalaisten äänistä eikä sillä ole sijaa maan johdossa.

Mutta Putin puhuu silti Ukrainan ”denatsifioinnista”. Snyderin mukaan Putin haluaa tyhjentää nämä keskeiset käsitteet – ”natsit” ja ”kansanmurha” – kaikesta sisällöstä, kovertaa ne ontoiksi, tehdä niistä mahdottomia käyttää sopivalla tavalla. Hän haluaa myös tehdä mahdottomaksi mitkä tahansa moraaliset opetukset toisesta maailmansodasta ja holokaustista. Sanat ”kansanmurha” ja ”natsi” ovat postmodernin diktaattorin leikkikaluja. Niiden tulee merkitä täsmälleen sitä, mitä hän tahtoo ja antaa hänen tehdä täsmälleen sitä, mitä hän tahtoo.

Hyökkääminen epäoikeudenmukaisesti toiseen maahan on todellakin rikos. Ja kansakunnan johtajien tekeminen maalitauluiksi on todellakin kansanmurha. Perusteeton puhe tihutöistä valmistaa tietä todellisiin tihutöihin. Niin Putinin hallinto keinottelee: se tunkeutuu käsitteisiin ja instituutioihin, jotka edellyttävät kunniallista yhteiskunnallista elämää, pitää niitä pilkkanaan ja raivaa sillä tavoin tietä verenhimoiselle nihilismille.

+8
Rauno Seppänen
Sitoutumaton Kuopio

Eläkeläinen. Kyselijä. Ihmettelijä. Epäilijä. Oman tien kulkija. "Hyvä oli lesti, mutta ihminen siitä vain tuli."

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu