Työttömyyden syistä

En jäänyt kaipaamaan Sipilän hallituksen aktiivimallia, jonka ainoa tarkoitus oli leikata työttömyysturvaa.  Puolueistakin vain kokoomus ja kristillisdemokraatit vastustivat mallin purkamista. Itse asiassa aktiivimalli oli niin huonosti valmisteltu, ettei sitä olisi koskaan pitänyt säätääkään.

Suomessa elää sitkeänä myytti työttömien laiskuudesta. Sitä myös toitotetaan joka tuutista.

Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestön OECD:n kannan mukaan Suomen sosiaalietuuksien tason sijasta keskeisiä syitä työttömyyteen ovat työttömien terveysongelmat (etenkin psyykkiset ongelmat) ja työttömille sopivien työmahdollisuuksien puuttuminen. OECD:n kanta ei siis tue joidenkin oikeistopoliitikkojen väitteitä liian hyvästä sosiaaliturvasta ja vaatimuksista leikata työttömyyskorvauksia, jotta työttömät sitten työllistyisivät.

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen  on todennut hyvin Helsingin Sanomissa (12.2.2022): ”Meillä on pitkäaikaistyöttömyys ollut pitkään korkealla tasolla. Pitäisi mennä katsomaan, mitkä ovat yksilötasolla niitä todellisia työllistymisen esteitä. Syitä on toki monia, mutta siellä korostuu työkykyyn liittyvät ongelmat. Ja toki siellä näkyy myös ulosotossa olevien ja ylivelkaantuneiden kannustinongelmat. Ne eivät ratkea työttömyysturvan leikkauksilla.”

Työttömän työkykyä pitäisi siis kohentaa ja ylivelkaantumiseen puuttua jollain velkajärjestelyllä. Uskoakseni on aika harvassa niitä työttömiä, jotka eivät edes halua tehdä mitään työtä, vaikka terveys sallisi ja töitä olisi tarjolla.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA on hiljattain tehnyt selvityksen työttömyyden syistä. Selvityksen mukaan Suomessa kannustinloukut ovat voimakkaita esteitä ottaa työtä vastaan. Peräti 500 000 suomalaista on tilanteessa, jossa lisätuloista jää käteen alle puolet. Työttömyysloukussa on puolestaan 136 000 suomalaista: heillä työn tekeminen kasvattaisi käteen jäävää tuloa alle 20 %. Työttömien keskuudessa tuollaisessa tilanteessa on  jopa 50 000 henkilöä.

Kannustinloukuilla on siis huomattavaa merkitystä syinä työttömyyteen, joten loukkuihin pitäisi valtiovallan ja työmarkkinajärjestöjen puuttua pikimmiten ja tehokkaasti edellä mainitsemieni syiden lisäksi.

+1
Rauno Seppänen
Sitoutumaton Kuopio

Eläkeläinen. Kyselijä. Ihmettelijä. Epäilijä. Oman tien kulkija. "Hyvä oli lesti, mutta ihminen siitä vain tuli."

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu