Väitteet Hitlerin juutalaistaustasta

On väitetty, että Hitler halusi peittää sukujuurensa, koska hänen suonissaan oli juutalaista verta. Jo 1920-luvun alussa, jolloin Hitler saavutti poliittisen uransa ensimmäiset suuret voitot, useat hänen poliittisista vastustajistaan tiedustelivat äänekkäästi, mistä tämä ”saksalaisen rodun puhtauden” omatekoinen apostoli todella oli peräisin, kuka hänen isänisänsä oli ja saattoiko hän todistaa, ettei ollut osaksi juutalainen. Vähän ennen kuin Hitleristä tuli 1921 NSDAP:n johtaja, eräät puolueen johtomiehet väittivät hänellä olevan juutalaisia esivanhempia. Loppuvuodesta 1920 Münchenissä usein väitettiin Hitleriä juutalaiseksi.

Kun Hitler 30.1.1933 oli tullut valtaan, ei Saksassa enää voinut esittää arvailuja hänen syntyperästään. Silti kierteli huhuja ja ilmestyi kirjoituksia hänen juutalaisesta alkuperästään, mm. Daily Mirrorissa 14.10.1934 julkaistu perätön kertomus.

Väitteet Hitlerin juutalaistaustasta pohjautuvat ennen kaikkea Hitlerin asianajajana tunnetun Hans Frankin muistelmiin, jotka julkaistiin vuonna 1953, seitsemän vuotta sen jälkeen kun hänet tuomittiin kuolemaan ja teloitettiin sotarikoksista ja rikoksista ihmiskuntaa vastaan. Pahamaineinen Puolan kenraalikuvernööri Frank nosti Nürnbergin sotasyyllisyysvankeudessa vuonna 1945 kirjoittamassaan omaelämäkerrassa Im Angesicht des Galgens (”Ennen hirsipuuta”) uudelleen esiin tarinan Hitlerin juutalaisesta perimästä. Hänen mukaansa Grazin juutalainen nimeltä ”Frankenberger, Frankenreiter (tai sinne päin)”, jonka taloudessa Maria Anna Schicklgruber oli ollut keittäjänä, olisi ollut Hitlerin isoisä. Frank kirjoitti: ”Minun täytyy näin ollen sanoa, ettei ole täysin mahdotonta, että Hitlerin isä oli puolijuutalainen ja syntynyt grazilaisen juutalaisen ja Schicklgruberin aviottomasta suhteesta. Siten Hitler itse olisi ollut neljännesjuutalainen.”

Frankin väite jää omaan arvoonsa siksi, ettei Grazissa tuohon aikaan ollut yhtään Frankenberger-nimistä juutalaista. Siellä ei ollut juutalaisia lainkaan. Grazissa asui kyllä historioitsija Werner Maserin mukaan 1836 muuan Frankenreither, joka oli ammatiltaan teurastaja, 42-vuotias ja kotoisin Stadtbergistä läheltä Passauta, mutta hän ei ollut juutalainen. Maserin mukaan ei ole voitu myöskään esittää minkäänlaista näyttöä siitä, että Maria Anna Schicklgruber olisi tuntenut tämän tai jonkun muun Frankenreitherin.

Werner Maserin mukaan ollessaan Nürnbergissä Frank oli ”ilmeisen katuvainen ja harrasmielinen”. ”Hän on saattanut pyrkiä sekä vapauttamaan katoliset uskonveljensä kaikiksi ajoiksi katolisesta joukkomurhaajasta Adolf Hitleristä että lietsomaan levottomuutta, huolta ja jatkuvaa syyllisyydentunnetta ’juutalaisten’ keskuuteen. Väitteet, jotka hän esitti ”hirsipuu silmien edessä”, olivat niin varmasävyiset, että useimmat epäilijät vakuuttuivat, mutta jos niitä verrataan tunnettuihin tosiasioihin, ei yksikään kestä tarkastelua”, Maser kirjoittaa kirjassaan Adolf Hitler – elämä ja teot.

Roman Sandgruberin mukaan Hitlerin isoisä saattoi olla myllärinkisälli ja kiertelevä työläinen Johann Georg Hiedler, joka meni naimisiin Maria Annan kanssa viiden vuoden päästä synnytyksestä, mutta ei koskaan tunnustanut isyyttään. Tai lapsen isä oli tämän miekkosen veli, maanviljelijä Johann Nepomuk Hüttler, joka lopulta otti Hitlerin isän Aloisin hoiviinsa, koska ehkä olikin tämän isä. Sandgruberin mukaan on jäänyt selvittämättä, miksi hän antoi isyydentunnistamisasiassa jo kauan sitten kuolleelle veljelleen etusijan. Tai yhtä hyvin isä saattoi olla joku naapuruston miehistä, joku palvelijoista tai joku satunnaisista tuttavista, joihin elämässä törmää. Vastaus jää Sandgruberin mukaan ikuisiksi ajoiksi pimentoon.

Werner Maser on Sandgruberin kanssa eri mieltä. ”Kaikkien asiaa koskevien, enimmäkseen vielä julkaisemattomien asiakirjojen huolellinen tutkiminen ja Hitlerin sukulaisilta saadut tiedot ovat tehneet mahdolliseksi tunnistaa jokseenkin varmasti Hitlerin isänisän. Koko todistusaineisto viittaa Johannn Nepomuk Hüttleriin, Adolfin luulotellun isänisän veljeen. Toisin sanoen Johann Nepomuk oli sekä Adolfin isänisä että äidinäidin isä, kun taas Adolf itse oli tulos liitosta Alois Hitlerin ja naisen välillä, joka oli jälkimmäisen sisarpuolen tytär.”

Lopulta sillä, oliko Hitlerin isänisä Johann Georg Hiedler vai Johann Nepomuk Hüttler, ei ole merkitystä, sillä kumpikaan ei ollut juutalainen.

Sandgruber kirjoittaa teoksessaan Alois Hitler – Diktaattorin isä: ”Aviottomia lapsia syntyi Ylä- ja Ala-Itävallassa niin usein, ettei asia häirinnyt ketään. – – Historiantutkimuskaan ei olisi kiinnostunut Alois Schicklgruberin aviottomasta syntyperästä, ellei vastasyntynyt olisi sittemmin tullut tunnetuksi Adolf Hitlerin isänä.”

Werner Maser kirjoittaa: ”Tietenkin on mahdollista, että joku Frankenberger olisi 1836 käynyt syysmarkkinoilla ja siellä tavannut Maria Anna Schicklgruberin (Alois Schicklgruber syntyi 7.6.1837). Tämä on kuitenkin varsin epätodennäköistä, koska Maria Anna ei 1836 asunut Grazissa eikä ilmeisesti edes käynyt siellä. Allentsteigin piirioikeus, jonka alaisuuteen kuului myös hänen lapsensa syntymäpaikka Strones, piti 1821-1838 tilejä hänelle vanhempien perintönä tulevista koroista. Orpokassan merkinnät eivät tiedä osoitteen muutoksesta 1836 tai 1837, ja koska Maria Anna oli ”Ottensteinin korkeakreivillisen herrasväen” alustalaisia, hänen ei ollut mahdollista ilman muuta lähteä pitkälle matkalle Stronesista Graziin jotakin miestä tapaamaan. Koska hän ei 1836 työskennellyt Grazissa, hänellä ei voinut olla tilaisuutta sellaiseen suhteeseen, jollaista Frank on kuvaillut. Hänen nimensä ei esiinny kaupungin palvelusväen luettelossa eikä väestöluettelossa.”

Roman Sandgruber kirjoittaa, että Hitlerin Taisteluni-kirjassa on vain kaksi lyhyttä, keskenään riistiriitaista lausetta hänen isänsä taustasta. ”Ensin hän kertoo: ”Hän oli köyhän pienviljelijän poika, mutta jo pienestä pitäen oli halu vetänyt maailmalle…” Myöhemmin kohdassa, jossa hän kuvailee Wienin-aikaansa, hän mainitsee: ”- – isäni kuva lakkaamatta edessäni, miehen, joka oli aikoinaan köyhästä maalais- ja suutarin oppipojasta omalla tarmollaan kohonnut valtion virkamieheksi.” Hitler haki pitkään mieleistään ilmaisua juuri näille lauseille – alun perin hän oli kirjoittanut ”pienviljelijän ja päiväläisen poika”. Millaisen kuvan hän halusi ja hänen tuli syntyperästään antaa? Pitikö hänen kertoa köyhästä, yksinkertaisesta ja epämääräisestä taustastaan ja sen kipeästä todellisuudesta? Sukurutsaisesta suhteesta? Valheesta? – – Isän avioton tausta ja nimenmuutos vaikuttivat myös Adolf Hitleriin, vaikka hän salasikin ne äärimmäisin toimin niin poliittisista kuin henkilökohtaisista syistä.”

Mainittakoon, että vuonna 2019 amerikkalainen Leonard Sax, joka ei ole historioitsija, vaan lääkäri ja sukupuoliasiantuntija, kumosi siihen asti vallinneen näkemyksen, ettei Grazissa ollut juutalaisia ennen vuotta 1856. Tämä tieto oli perustunut  Nikolaus von Preradovichin arkistotutkimuksiin Grazin kaupunginarkistossa. Sax löysi nimittäin dokumentin, jonka mukaan jo vuonna 1850 Grazissa oli pieni juutalaisyhteisö, sillä dokumentissa mainitaan nimenomaan ”pieni, asumaan asettunut yhteisö”. Maria Anna Schicklgruber oli tosin tullut raskaaksi jo 14 vuotta aiemmin. Mutta Sax piti tämän tähän saakka tuntemattoman lähteen löytymisen perusteella todennäköisenä, että jo aiemmin, jopa vuonna 1836, Grazissa oli juutalaisia. Juutalaisten oli tosin siihen aikaan kiellettyä asua virallisesti Steiermarkissa, toisin kuin naapurissa Burgenlandissa. Mutta heidän sallittiin käydä kauppaa myös Steiermarkissa, ja niinpä juutalaiset matkustivat liikeasioissa Graziin. Sax uskoo, että juutalaiset kauppiaat kuten Frankenbergerit tosin asuivat virallisesti Burgenlandissa ja ilmoittautuivat siellä paikalla oleviksi, mutta että heillä oli myös Grazissa, jossa he kävivät kauppaa, laiton ja epävirallinen asuinpaikka. Näin Maria Anna Schicklgruber olisi voinut olla työssä juutalaisessa huonekunnassa ja synnyttää Frankenbergerille lapsen.

Mitään tosiasiallista todistetta siitä, että Hitlerillä oli juutalaisia sukujuuria, ei Leonard Saxilla kuitenkaan ole esittää. Saxinkin todistelun perustana on Hans Frankin väite siitä, että Hitlerin isänisä oli Frankenberger-niminen Grazin juutalainen. Historioitsija Richard Evans toteaa, ettei ole olemassa varmaa osoitusta siitä, että Maria Anna Schicklgruber ylipäätään on asunut koskaan Grazissa eikä myöskään siitä, että Grazissa olisi 1830-luvulla asunut Frankenbergerin juutalaisperhe. Evansin mukaan spekulaatioita Hitlerin mahdollisista juutalaisista juurista tehdään myös siksi, että monet ihmiset eivät osaa selittää Hitlerin syvää ja murhaavaa antisemitismiä muuten kuin, että Hitlerillä on ollut henkilökohtaisia syitä tähän. ”Tämä näyttää motivoineen Leonard Saxiakin esittämään väitteitään”, sanoo Evans Times Of Israelissa. Sax on kiistänyt tämän.

Joka tapauksessa on selvää, ettei tähänastisen tutkimuksen perusteella ole olemassa mitään ratkaisevaa todistetta siitä, että Hitlerin suonissa oli juutalaista verta. On kiistatonta, että Hans Frankin kirjassa on vääriä tietoja. Frankin väitteeseen siitä, että Hitlerin tuntemattomaksi jäänyt, isänpuoleinen isoisä olisi ollut juutalainen, ovat Evansin lisäksi monet historioitsijat suhtautuneet skeptisesti.

 

 

 

+4
Rauno Seppänen
Sitoutumaton Kuopio

Eläkeläinen. Kyselijä. Ihmettelijä. Epäilijä. Oman tien kulkija. "Hyvä oli lesti, mutta ihminen siitä vain tuli."

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu