Varhainen arvio Putinista

Poliittinen analyytikko Andrei Piontkovski kirjoitti helmikuussa 2000 Russia Journaliin jutun, jossa hän kykeni näkemään selvästi sen, mikä Putin on miehiään. Hän aloitti jutun kuvauksella Maailman talousfoorumin kokouksesta, jossa hän seurasi venäläisten virkamiesten paneelikeskustelua, jossa pyrittiin vastaamaan kysymykseen ”Kuka Putin on?”. Tämän jälkeen Piontkovski kertoi, miten hän vastasi kysymykseen itse omassa paneelissaan seuraavana päivänä.

”Älkää teeskennelkö, ettette muka tiedä, kuka Putin on”, kuului vastaukseni. Te ette vain ole valmiita kohtaamaan totuutta. Minulla ei ole Putinista tietoa sen enempää kuin teilläkään. Tiedän kuitenkin sen verran, että voin tavallisena venäläisenä äänestäjänä muodostaa oman arvioni tästä kilpailijasta, joka havittelee presidentin virkaa itselleen – että tämä mies  on vaaraksi maalleni ja maailmalle. ”

”Kyse on miehestä, joka on osoittanut täydellistä piittaamattomuutta ihmiselämää kohtaan sekä kyynisyyttä, tekopyhyyttä ja halukkuutta käyttää PR-välineenään sotaa sekä tuhansien venäläissotilaiden ja siviilien kuolemaa tullakseen valituksi. Kyse on miehestä, joka kohotti maljan Stalinin syntymäpäivänä ja järjesti KGB:n ex-johtajan Juri Andropovin muistolaatan entiselle paikalleen  federaation turvallisuuspalvelun päämajan seinälle Lubjankassa ja joka haaveilee siitä, että Venäjän salaisen poliisin  perustajan, teurastaja-Dzerzinskin patsas palaa jonakin päivänä Moskovan keskustaan.”

Piontkovski jatkoi juttuaan kertomalla toimittaja Andrei Babitskin kärsimyksistä. Venäjän armeijan joukot kaappasivat Babitskin Tshetsheniassa, ja myöhemmässä vaiheessa  Putin syytti häntä maanpetoksesta hänen kirjoitettuaan sodasta Putinin mielestä liian tshetsheenimyönteiseen sävyyn. Piontkovski päätti juttunsa:

”Tällä pelillä on myös todella paljon poliittista merkitystä. Babitski ei ole ainoa, jota kidutetaan suodatusleireillä. Meitä kaikkia pidetään valtavalla  suodatusleirillä, joka on Uuden Uljaan Putin-Stasi-maailman porttien ulkopuolella. Meidän kuntoamme testataan uutta maailmaa silmällä pitäen. Kuinka paljon kykenemme nielemään kaikessa hiljaisuudessa? Kuinka nopeasti ja helposti murrumme? Ne, jotka eivät läpäise testiä, heitetään armotta syrjään. ”

”Älkää kysykö minulta, kuka Putin on. Älkää kysykö kenelle Putinin kellot soivat. Ne soivat teille.”

+8
Rauno Seppänen
Sitoutumaton Kuopio

Eläkeläinen. Kyselijä. Ihmettelijä. Epäilijä. Oman tien kulkija. "Hyvä oli lesti, mutta ihminen siitä vain tuli."

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu