Venäjä ei ole kohdannut kipeää menneisyyttään

Kirjailija Sofi Oksanen kirjoitti maaliskuussa Helsingin Sanomissa, miten Stalinia pidetään nykyään Venäjällä supertähtenä, jonka ihmisoikeusrikkomuksia pitää ongelmallisina vain koko ajan pienenevä vähemmistö. Stalin-kultti ei ole vieläkään kuollut Venäjältä.

1930-luvulla Stalin vielä vertasi itseään Leniniin, 1940-luvulla jo Iivana Julmaan ja 1940-luvun lopulla Stalin-kultti sai lähes hulluuteen nousevat mitat.

Venäläinen kirjailija Viktor Jerofejev on kirjoittanut, että oikeastaan Hitler auttoi Venäjää tahtomattaan antamalla sille moraalisen koskemattomuuden: natsit kukistanut maa nousi kaiken kritiikin yläpuolelle. Kun Jerofejevilta kysyttiin, mitä tarvittaisiin, jotta Venäjä voisi kohdata kipeän menneisyytensä kasvokkain, kuten Saksa tai Japani on joutunut tekemään, ja saada samalla terveen itsetunnon, Jerofejev vastasi: ”Ei sitä tule tapahtumaan. Neuvostoliitto voitti sodan, joten menneisyyden kohtaamiselle ei ollut silloin tarvetta. Enää ei tarvetta tule, vaan Venäjä on nyt ja jatkossa historian sankari.” Tämän vastauksen Jerofejev antoi monta vuotta ennen Putinin hyökkäystä Ukrainaan. Nyt Venäjästä on tullut hylkiövaltio lähes koko maailman silmissä emmekä tiedä, miten Ukrainan sota päättyy.

Voisiko Venäjä vielä joskus kohdata kipeän menneisyytensä? Tuleeko Venäjälle tulevaisuudessa tarve kohdata menneisyytensä?

Jerofejev tunnetaan venäläiskirjallisuuden pahana poikana ja hänellä on kulttuurisen anarkistin maine. Hän viimeistelee parhaillaan uutta kirjaansa (Suuri Gopnik), joka kertoo Putinista ja hänen omasta elämästään tämän presidenttikaudella. Venäjän sana gopnik tarkoittaa pienempiään kiusaavaa väkivaltaista huligaania ja tuota sanaa Jerofejev käyttää usein puhuessaan Putinista.

+6
Rauno Seppänen
Sitoutumaton Kuopio

Eläkeläinen. Kyselijä. Ihmettelijä. Epäilijä. Oman tien kulkija. "Hyvä oli lesti, mutta ihminen siitä vain tuli."

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu