”Eihän se juosta osaa…”, mutta heittää kylläkin!

”Ei se osaa juosta”(IL 9.8) kerkesi Lassi Etelätalo puuskahtaa Pariisin Olympialaisissa ennen kuin Arshad Nadeem nakkasi keihäänsä 92,97 metrin päähän heittopaikan viivasta.

Jos ei niin juosta, niin heittää 190 cm pitkä pakistanilainen kyllä osasi.

Nadeemin olympiakisat menivät sanamukaisesti ”putkeen”, toisin kuin suomalaisten. Kultaheitto, sekä pakistanilaisen toinenkin yli ysikymppinen näyttivät vaivattomille heitoille, sillä nuo tapahtuivat aivan juuri niin kuin keihäsvalmennuksen oppikirjoissa kuvataan.

Onko niin, että meidän keihäänheiton valmennuksessa yritetään kehittää uusia Tero Pitkämäkiä enemmän kuin keihäänheittäjiä?

Keihäänheittäjälle kuuluvia hyviä ominaisuuksia ovat mm heittäjän vartalon pituus, heittokäden lihasnopeus, sekä lajitekniikan osaaminen; johon kuuluu oikeaoppinen tukijalan eli pönkän käyttäminen. Juuri nuo löytyivät pakistanilaisen kultaheitosta. Hän sai moititun juoksuvauhtinsa siirtymään paikalleen ankkuroituvan tukijalan päälle, kierrettyä vartalollaan ja kädellään kaiken liike-energian ”pönkän” kautta kuin linkoamalla keihääseen. Heittokäden nopeudellaan hän sai ajoitettua keihään optimi lähtökulmaan ja osumaan siihen kuuluisaan putkeen.

Olen iloinen ikonivalmentaja Leo Pusan julkisuudessa esittämistä lajiviisaista kommenteista jo ennen olympialaisia, että keihäänheitossa ”perusasioihin pitäisi panostaa, eikä mennä muotivillityksiin mukaan” (IS 28.6.2024). Suomalaisten keihäänheittäjien ”janzelensny-tyylillä” heitetyt heitot ovat äärimmäisen arkoja epäonnistumiselle. Tuo tyyli sopi keihäänheiton maailmanmestarille Jan Zelesnylle itselleen, mutta lajiteknisen tukijalan käyttämisen kautta hänenkin keihäs ensin lensi pitkälle.

Kuinkahan pitkälle Tero Pitkämäki olisi heittänyt pyrkimättä Jan Zelesnyksi? Kaikki kunnioitus Pitkämäelle hänen ansioistaan keihäänheittäjänä ja valmentajana, muttei hänkään olisi opettanut nuorta Seppo Rätyä saattamaan keihästä lentoradalleen heittäytymällä.

Meillä on tietämystä lajitekniikasta vuosikymmenien ajoilta, mutta osataanko tietämys siirtää urheilijalle? Olen samaa mieltä Leo Pusan kanssa, että vuoden 1991 Tokion maailmanmestari Kimmo Kinnunen tarvitaan keihään huippuvalmennukseen mukaan.

Urheilijaa tulee valmentaa hänen ominaisuuksiensa kehittämiseksi. Meillä on kasvamassa jormakinnusia, hannusiitosia, artohärköisiä, tiinalillakkeja, tapiokorjuksia, sepporätyjä, ja helirantasia. Keihäänheiton peruslajitekniikka on ensin saatava juurtumaan selkäytimeen, että nuoret heittäjät oppivat heittämään Nadeemin tavoin teknisesti putkeen. Nyt arvokisasta toiseen meidän keihäänheittäjämme valittavat, ettei tekniikka ole kohdallaan.

Suomi on väkiluvultaan pieni maa. Olemme ”menneinä” vuosina onnistuneet olympialaisissa yli odotusten. Mielestäni Suomessa tulisi antaa joukkueurheilua harrastavien lasten käydä kokeilemassa eri yleisurheilulajeja, jotta siellä joku valmentaja voisi löytää myös yleisurheilulajeille kasvamassa olevia uusia nuoria yleisurheilutähtiä, kuten mm Jere Murto ja Eemil Porvari. He molemmat jo nyt tarvitsevat norjalaisen huippu-urheiluvalmennuksen kaltaista opastusta henkilökohtaisten ominaisuuksiensa kehittämisessä matkallaan huippu-urheilijaksi.

Juttu julkaistu tiivistettynä 2400 merkin mittaisena Savon Sanomissa 21.8.2024

Merkitään: Lassi Etelätalon koko lausahdus kuului: ”Eihän se juosta osaa, mutta on siinä vipuvartta” (IS 9.8.2024)

Katselin aikani kuluksi Soulin olympialaisten vuodelta 1988 keihäskisan, oli muuten mukavaa katsottavaa.

Ja mukavaa oli katsella v 1991 Tokion MM-kisat, jossa Kimmo Kinnunen heittää maailmanmestariksi ensimmäisellä heitolla.

Artikkelikuva: Youtube Olympics-kanavalta kuvatallenne Arshad Nadeemin toisen kierroksen voittoheitosta.

🥇92,97 m, Arshad Nadeem (Pakistan)
🥈89,45 m, Neeraj Chopra (India)
🥉 88,54 m, Anderson Peters (Grenada)
———————————————–
8. 84,58 m, Lassi Etelätalo
9. 82,68 m, Oliver Helander
10. 80,92 m, Toni Keränen

Nadeemin voittoheitosta still-kuvia, hän jää lopussa pystyyn.
Kaikki voima siirtyi keihääseen.

Ohessa kuvat Oliver Helanderin ja Toni Keräsen heitoista.
Tuo ”miehen heittävä” energia jää siirtymättä keihään liikeradalle,
sekä heiton saaminen ”putkeen” on äärimmäisen altis epäonnistumaan.

Ohessa Lassi Etelätalon 84,58 kantaneesta heitosta kuvatallenteet
onnistuneesta tukijalan käyttämisessä ja heiton päättymisestä

Heittäjä näkee ”putkeen” onnistuneessa heitossa keihään pisteenä taivaalla.

Rauno Taskinen
Kristillisdemokraatit Kuopio

Olen kapteeni evp., kuopiolainen kaupunginvaltuutettu.
Olen toiminut virkaurallani ilmavoimissa henkilöstöhallinnossa toimistopäällikön tehtävissä, oikeusupseerina sekä ilmatilanhallinnassa aluehallintoviranomaisen asemassa Karjalan Lennostossa.
Otan kantaa päivän polttaviin asioihin ja haastan eturivin politikkoja debattiin julkaisemalla kannanottoja ja mielipiteitä lehdissä.
https://www.facebook.com/rauno.taskinen
Lehtikirjoitukseni olen koonnut "Sillanpakertaja blogiin" https://raunonblogi.com/

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu