Kauas työpaikat karkaavat – kaikkien työttömien kannattaa liittyä SAKkiin

Teknologiateollisuuden jäsenkysely toteutettiin 13.–18. maaliskuuta ja siihen vastasi 645 yritystä. Useat ammattiliitot aloittivat 11.3. kaksi viikkoa kestävän poliittisen lakon, jonka kohteena toimialalla ovat SSAB, Outokumpu Chrome, Outokumpu Stainless sekä Okmetic Oy. Samaan aikaan vienti on ollut pysähdyksissä lakkojen suljettua käytännössä kaikki Suomen vientisatamat. Viime viikolla SAK:laiset ammattiliitot päättivät jatkaa lakkoja maaliskuun loppuun saakka (STT 25.3.2024).

Kyselyn tulos on karua luettavaa: ”Teknologiateollisuuden yrityskyselyn vastaajista 40 prosenttia arvioi vähentävänsä investointeja Suomeen poliittisten lakkojen vuoksi. Suurista yrityksistä joka neljäs on jo siirtänyt lakon vuoksi tuotantoaan konsernin ulkomaisiin yksiköihin, ja joka kolmannessa yrityksessä henkilöstöä joudutaan lomauttamaan tai irtisanomaan.”

Työn tekeminenkin, josta työnantaja on velvollinen maksamaan palkan, on perustuslain mukainen oikeus.

Kun muutama kuukausi on kokoontumisvapauden hurmassa ja kiihkossa poliittisesti lakkoiltu, ei kaikilla kenties ole enää työpaikkaa mihin palata.

Kyllä tämä on ihan heinäntekojärjellä selvää, että Suomeenkin tarvitaan pelisäännöt poliittisille lakoille. Ihan kiva olisi kuulla AY-liikkeen esityksiä työllisyyden parantamiseksi, sekä uusien työpaikkojen luomiseksi.

Ainakin ensi alkuun olisi varmaan järkevää, että kaikki työttömät liittyisivät nyt SAKkiin.

Olisiko yllättävä uutinen, jos SAK ryhtyisi teollisuudessa investoriksi?

Tyrkyllä voisi olla ostaa vaikka Lieksassa konkurssiin ajautunut Green Fuel Nordic, tai vaikkapa jokin alasajetuista metsäyhtiöiden tehtaista.
Jos noilla tehtailla ei voisi harjoittaa tuottavaa työtä, niin ainakin siellä voisi kouluttaa AY-toimijoita tai vaikka harjoittaa niitä muita töitä, joita työnantajien odotetaan järjestävän, kun toimitukset eivät satamiin vedä.

STT info 25.3.2024: Teknologiateollisuudessa 40 % arvioi vähentävänsä investointeja Suomeen poliittisten lakkojen vuoksi – Myös irtisanomisiin joudutaan.

YLE uutinen 21.3.2024: Green Fuel Nordic oy:n ja sen tytäryhtiön konkurssit varmistuivat 

HS uutinen 4.9.2023: Stora Enso sulkee Sunilan-sellu­tehtaan pysyvästi – satojen työt päättyvät

Artikkelikuva: Pixabay/hylätty tehdas
Rauno Taskinen
Kristillisdemokraatit Kuopio

Olen kapteeni evp., kuopiolainen kaupunginvaltuutettu.
Olen toiminut virkaurallani ilmavoimissa henkilöstöhallinnossa toimistopäällikön tehtävissä, oikeusupseerina sekä ilmatilanhallinnassa aluehallintoviranomaisen asemassa Karjalan Lennostossa.
Otan kantaa päivän polttaviin asioihin ja haastan eturivin politikkoja debattiin julkaisemalla kannanottoja ja mielipiteitä lehdissä.
https://www.facebook.com/rauno.taskinen
Lehtikirjoitukseni olen koonnut "Sillanpakertaja blogiin" https://raunonblogi.com/

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu