Millä mandaatilla Euroopan parlamentin sosialistien ja demokraattien ryhmän puheenjohtaja espanjalainen Pérez tylytti Petteri Orpoa?

Suomen pääministeri Petteri Orpo oli 13.3. Strasbourgissa pitämässä avauspuheenvuoron osana EU-parlamentin ”Tämä on Eurooppa” -keskustelusarjaa. Juhlallisen vastaanoton jälkeen pidettyään puheensa Suomen pääministeri Orpo saikin läksytyksen.

Euroopan parlamentin sosialistien ja demokraattien ryhmän puheenjohtaja Iratxe García Pérez kritisoi Orpon hallituksen leikkauksia ja kysellen ivallisesti Suomen hallituksessa olevasta ministeristä, joka on ilmoittanut olevansa natsi. Pérez ilmoitti vielä, että ”Orpon yhteistyö äärioikeiston kanssa on oikea uhka Euroopan demokratialle.”

Millä ihmeen mandaatilla Pérez oikein puhui?

Pérez kuuluu Espanjan sosialistiseen työväenpuolueeseen. Artikkelikuvan kartasta näemme väreillä kuvattuna Euroopan valtion hallitusten oikeistolaisuuden, keskustakokoonpanoon kuulumisen tai vasemmistolaisuuden. Punaisessa Espanjassa on vasemmistohallitus (izquierda), joka on vähemmistöhallitus. Kartan on julkaissut CIBOD Barcelona Centre for International Affairs.

Euroopan oikeistolaisimmiksi (derecha) valtioiksi on luokitettu Unkari ja Italia (tummansininen).

Millainen on sitten vasemmistolaisen Espanjan taloudenpito?

Kauppalehti uutisoi 15.2 2023, että Espanjan velkaantumiselle ei näy loppua – eikä hallituksella ole mitään leikkaussuunnitelmia.

Joten Espanjassa ei leikata julkisia menoja.

Juan de Mariana -instituutti on julkaissut tämän vuoden tammikuun lopussa tutkimuksen, jossa osoitettiin, että espanjalaisten taloudellinen tilanne ja ostovoima ovat heikentyneet viimeisten viiden vuoden aikana.

Espanjan pääministerin Pedro Sánchezin sanotaan johtaneen Espanjan taloutta Euroopan Unionissa huonosti viimeisten viiden vuoden aikana, konservatiivilähteiden mukaan huonoimmin (the European Conservative 23.2.2024).

Vuosien 2019 ja 2023 välisenä aikana Sánchezin toimiessa pääministerinä, tulot henkeä kohti ostovoimalla mitattuna olivat laskeneet 5,5 prosenttia.

Instituutti perusti tutkimuksensa Eurostatin tietoihin. El Debaten tutkimusta koskevan raportin mukaan Espanjassa keskipalkka on viimeisten kahden vuoden aikana menettänyt ostovoimaa 615 euroa.

Espanjan julkisen velan jyrkkää kasvua kuvataan seuraavasti: ”Jokaista euroa kohden, jolla BKT on parantunut Sánchezin toimikaudella, hallitus on myös luonut 2 euroa julkista velkaa.” Espanja sijoittuu Euroopan maista viidenneksi huonoimmaksi valtioksi, sillä julkisen talouden velka on 111,6% bruttokansantuotteesta (Macrobond, Eurostat 23.10.2023). Kaikkein huonoin tilanne on Kreikassa, jossa julkisen talouden velka on 172,6% bruttokansantuotteesta. Suomalaisina emme voi leveillä omaa sijoittumista, sillä olemme kymmeneksi huonoin valtio julkisen velan ollessa 73,3 %:lla BKT:sta.

Espanjan talouden ei voi sanoa mitenkään olevan ”tasapainossa” tai sosiaalipoliittisesti kunnossa. Espanjan pääministeri vieraili 21.2.2024 Marokon pääkaupungissa Rabatissa, ja siellä pidettiin lehdistötilaisuus vierailun anneista. Tiedotustilaisuudesta saatiin Espanjassa käsitys, että Sánchez ilmoitti suunnitelmista investoida 45 miljardia euroa espanjalaisten veronmaksajien rahoja Marokon infrastruktuurin ja talouden parantamiseen vuoteen 2050 mennessä. Asiaa korjattiin seuraavana päivinä Marokossa pikaisesti, että ”Espanja sitoutuu osallistumaan Marokon 45 miljardin euron kehityssuunnitelmaan” (22.2. Morocco World News).

Tosin noilla investoinneilla on myös tarkoitusperänsä hillitä laitonta maahanmuuttoa Marokosta Espanjaan.

Millaista politiikkaa sosialistipuoleen pääministeri Sánchez sitten Espanjassa oikein harjoittaa?

Vuoden 2023 lopulla 16.11 ennen pääministeriä koskevaa luottamusäänestystä (YLE 17.11. klo 5.20) Sánchez lupasi muun muassa maksuttoman joukkoliikenteen lapsille, nuorille ja työttömille, sekä lupasi jatkaa ruoan arvonlisäveron alennusta vähintään kesäkuuhun asti. Luvassa oli myös helpotuksia asuntovelallisille ja tarkoitus lyhentää viikoittaista työaikaa asteittain 40 tunnista 37,5 tuntiin. Myös äitiys- ja isyyslomaa luvattiin pidentää kuudestatoista viikosta kahteenkymmeneen. Hyviä lupauksia, ja Sánchezin luottamuksen puolesta äänesti 179 edustajaa 350-paikkaisesta parlamentista.

Espanjassa on vasemmistolaisittain KAI kaikki hyvin?

On hyvä tietää myös, että Espanjassa kuten Kreikassakin, poliittiset lakot on kielletty.

On arvioitavissa, että Euroopan Unionista joudutaan lapioimaan koheesiorahastosta tai muusta rahoitusvälineestä tukea Espanjalle sen julkisen velan kasvun hillitsemiseksi. Tällaisen arvion pystyn esittämään Euroopan Unionin asioita seuraavan tavallisen kansalaisen taloustietämyksen antamalla mandaatilla.

Arvostelemiseen tarvitaan poliittista taitavuutta ja arvostelun esittämisen ajankohdalle ja paikan valinnalle pelisilmää. Mielestäni näitä ei nyt Perezillä ollut, kun hän kaiken lisäksi lankesi faktat tarkistamattomaan natsi-retoriikkaan ja pyrki saattamaan Suomen pääministerin johtaman hallituksen toimenpiteet kyseenalaiseksi ja median keskipisteeksi äärioikeistokytkösväitteillä. Toisen valtion taloudenpitämistä ei kannata ryhtyä opettamaan, varsinkaan jos omassa maassa asiat eivät ole kunnossa.

CIBOD Euroopan Unionin valtioiden hallitusten kokoonpanot

LIITE: Julkisyhteisöjen ja valtion velka EU-maissa

Rauno Taskinen
Kristillisdemokraatit Kuopio

Olen kapteeni evp., kuopiolainen kaupunginvaltuutettu.
Olen toiminut virkaurallani ilmavoimissa henkilöstöhallinnossa toimistopäällikön tehtävissä, oikeusupseerina sekä ilmatilanhallinnassa aluehallintoviranomaisen asemassa Karjalan Lennostossa.
Otan kantaa päivän polttaviin asioihin ja haastan eturivin politikkoja debattiin julkaisemalla kannanottoja ja mielipiteitä lehdissä.
https://www.facebook.com/rauno.taskinen
Lehtikirjoitukseni olen koonnut "Sillanpakertaja blogiin" https://raunonblogi.com/

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu