Kirjaudu blogeihin

Tiedote

Suomi siirtyi Stubbin aikaan – Testaa presidenttitietosi Uuden Suomen visassa

Olli Rehn ”the Iceman” nousussa kohisten

MTV Uutisten entisen pitkäaikaisen Brysselin-kirjeenvaihtaja Helena Petäistön mukaan näinä maailmanaikoina tarvitaan juuri presidenttiä, joka on jo aikaisemmin selvinnyt kovista paikoista.

Helena Petäistö kertoo omien kokemustensa perusteella kolmesta presidenttiehdokkaasta (IL 24.1.2024/linkki lopussa): Olli Rehnistä, Alexander Stubbista sekä Jutta Urpilaisesta, joiden uraa hän on eniten seurannut Brysselissä.

Helena Petäistö sanoo, että EU:n entinen talouskomissaari Olli Rehn on kolmikosta ainoana joutunut todelliseen kovan paikan testiin. Petäistön mukaan Rehn osoitti siinä sellaista lujuutta ja kriisinkestävyyttä, jota nimenomaan nykyisessä epävakaassa ja vaarallisessa maailmantilanteessa presidentiltä edellytetään.

”Talouskomissaarin pesti oli eurokriisin ja Kreikan-kriisin aikana hirveä paikka. Siinä piti selvitä mokaamatta myrskynsilmästä ja pitää euro pystyssä. Siinä Rehn nousi aivan uudelle tasolle, ei hän meppinä eikä laajentumiskomissaarina ollut mitenkään erottunut. Tiukassa paikassa hermot kestivät.”

Ennen Petäistön julkaistua lausuntoa, Iltalehden vaalitentissä 22.1 pyydettiin presidenttiehdokkaita nimeämään ehdokkaista se, jolla on eniten presidentti Sauli Niinistön YLE:lle sunnuntaina 21.1 mainitsemaa ”presidentillä pitää olla kykyä olla jäätymättä”.

Kuinkas sattuikaan, ”äänensä tentissä” Olli Rehnille antoivat Alexander Stubb, Jussi Halla-aho, sekä Pekka Haavisto! Olli Rehn oli ehdokkaitten mielestä tässä ominaisuudessa paras. Alexander Stubb ihan mainitsee ”Mä oon nähnyt Ollin tiukoissa paikoissa, erityisesti eurokriisin aikoina. Sitten myös kun oltiin yhdessä ministereitä. Hän ei todellakaan jäätynyt.”

Sanomattakin on selvää, etteivät ehdokkaat ryhdy ehdoin tahdoin kehumaan toista ehdokasta vaalitentissä. Siellä puhutaan siitä, mitä toisesta on havaittu ja koettu.
”Vakaa kuin kallio, Olli the Iceman” on mukana vahvasti kisassa.

Antamattomia ääniä on vielä paljon.

Oikeusministeriön tieto- ja tulospalvelu kertoo, että ennakkoäänestyksessä kotimaassa äänestysaktiivisuus nousi 44 prosenttiin. Se tarkoittaa, että äänestämässä on käynyt jo noin 1,88 miljoonaa ihmistä.

Vuoden 2018 presidentinvaaleissa ennakko­äänestys­aktiivisuus oli ensimmäisellä kierroksella 36,7 prosenttia.

Vaaliasiantuntijat ovat arvioineet, että äänestysprosentti tulisi nousemaan näissä presidentinvaaleissa  jopa 75 %:iin.

Me saamme presidentiksi ehdokkaista sen, jota eniten äänestämme.
Kannustan kaikkia äänestämään.
Nyt ei saa jäädä ”galluppien alle makaamaan”.

Iltalehden artikkeli 24.1 ”Ex-kirjeenvaihtaja arvioi avoimesti presidenttiehdokkaita”
Päivitetty 24.1. klo 14.48 kuvaus tarkemmaksi, jossa viitataan Iltalehden vaalitenttiin, päivitys näkyy tekstillä kursiivilla

Rauno Taskinen
Kristillisdemokraatit Kuopio

Olen kapteeni evp., kuopiolainen kaupunginvaltuutettu.
Olen toiminut virkaurallani ilmavoimissa henkilöstöhallinnossa toimistopäällikön tehtävissä, oikeusupseerina sekä ilmatilanhallinnassa aluehallintoviranomaisen asemassa Karjalan Lennostossa.
Otan kantaa päivän polttaviin asioihin ja haastan eturivin politikkoja debattiin julkaisemalla kannanottoja ja mielipiteitä lehdissä.
https://www.facebook.com/rauno.taskinen
Lehtikirjoitukseni olen koonnut "Sillanpakertaja blogiin" https://raunonblogi.com/

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu

Kommentit (24)

Kommentoi

Sinun täytyy kirjautua sisään, jotta voit kommentoida.
 1. jgagarin56
  Juha Kuikka #4064813

  Olisi mielenkiintoista nähdä mikä olisi ensimmäisen kierroksen jälkeen ehdokkaiden kannatus, jos minkäänlaisia galluptuloksia tai muita mielipidetutkimuksia ei olisi tehty lainkaan ja äänestäjät voisivat vain arvella kunkin ehdokkaan kannatuksen korkeuden. Silloin ainakin jäisi kaikenlainen taktikointi pois.

  Tällainen tilanne on ikävä kyllä kuitenkin vain hypoteettinen, sillä vapaassa maassa ei voida kieltää ielipidetutkimusten tekemistä ja tulosten julkistamista.

  Ilmoita asiaton viesti

  • RitvaPuolakka
   Ritva Puolakka #4064837
   Vastaus kommenttiin: #4064813

   Gallupit ovat kyllä mielenkiintoisia, eli niitä seuraa, vaikka tietää, että ne ovat vain pieni otos äänestäjäkunnastamme. Niillä voi kuitenkin olla vaikutuksensa esimerkiksi äänestyskäytökseen, kuten itse ajattelen Rehnin kohdalla, että sunnuntaina kaikki keskustan jäsenet ja kannattajat hopihopi äänestämään.

   https://en.wikipedia.org/wiki/2024_Finnish_presidential_election#Opinion_polls

   Ilmoita asiaton viesti

   • jgagarin56
    Juha Kuikka #4064860
    Vastaus kommenttiin: #4064837

    Sillä ei ole merkitystä että gallupotanta on vain pieni osa äänestäjäkunnastamme, sillä jos otanta on tehty oikein demografista äänestäjäjakaumaa noudattaen, galluptulos kertoo kuitenkin annetun virhemarginaalin puitteissa ”koko kansan mielipiteen”. Tämä on sitä tilastotiedettä.

    Sen verran varaumaa pitää tuohon toki lisätä, että poikkeama voi olla virhemarginaalia suurempikin, jos joukossa on ehdokkaita, joita ei ”julkisesti” edes tutkimuksen tekijälle tohdi ilmoittaa kannattavansa.

    Ilmoita asiaton viesti

    • RitvaPuolakka
     Ritva Puolakka #4064880
     Vastaus kommenttiin: #4064860

     Tilastotiede on mielenkiintoista, mutta siitä huolimatta kysymys on kuitenkin vain pienestä otoksesta äänestäjiä, toki suuntaa-antava virhemarginaaleineen.

     Ennakkoäänten perusteella uskon äänestysprosentin nousevan korkeaksi, toivon lähemmäs 80% tai jopa ylikin. Voi olla liian optimistinen arvio, mutta hyvä pöhinä näyttää olevan ja äänestysaktiivisuuden perusteella saataisiin kansan tahto parhaiten esille.

     Ilmoita asiaton viesti

  • TimoKohvakka
   Timo Kohvakka #4064864
   Vastaus kommenttiin: #4064813

   Jos taas galluppeja ei olisi, se antaisi medialle liian suuren mandaatin sanella mitä kenestäkin ajatellaan ja mitkä ovat kenenkin todelliset mahdollisuudet. Moni ehdokas olisi jäänyt rannalle ja äänestäjät nukkumaan, jos median varassa asiat olisivat olleet. Gallupit tasapainottavat kohti kunkin todellista kannatusta.

   Ilmoita asiaton viesti

 2. LauriKiiski
  Lauri Kiiski #4064819

  Petäjistöllä ei ole enää suurta virkaa todellisuuteen nähden v. 2024. Suomi tarvitsee nyt presidentin, jolla on yhteydenpitokykyä ja uskottavuutta Yhdysvaltojen ja Britannian suuntaan teennäisen Ranskan lipomisen sijaan.

  Kepun kannatus on jäätynyt nyt pysyvästi 10 % uskonnolliselle tasolle, eikä enää siitään nouse Soten ajaessa yhä pahempaan rahoituksen ja toiminnan umpikujaan puolueen stabiloitua asemansa umpivasemmistoon v. 2019 – 2023

  Ilmoita asiaton viesti

  • RitvaPuolakka
   Ritva Puolakka #4064845
   Vastaus kommenttiin: #4064819

   Itse en kyllä Helena Petäistöä aliarvioisi, koska hän on ollut erittäin arvostettu kirjeenvaihtaja ja on edelleenkin. Hänellä on semmoista sisäpiirin tietoa ja osaamista, jota meillä tavallisilla kansalaisilla ei ole.

   Ilmoita asiaton viesti

 3. RitvaPuolakka
  Ritva Puolakka #4064827

  Hyvä Rauno, mutta pieni korjaus, meitä on jo 44% ennakkoäänestänyttä! https://tulospalvelu.vaalit.fi/TPV-2024_1/fi/aanestys1.html

  Itse luin juuri Iltalehden artikkelia ja ajattelin, että tuosta pitäisi kirjoittaa, mutta hyvä, että kapteeni evp sen teki. https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/46727a93-8edc-4fd4-82d1-22127b60a12a

  Ennakkoäänestys lupailee korkeaa äänestysprosenttia ja uskon, että meillä on todellinen jännitysnäytelmä tulossa sunnuntaina!

  Ilmoita asiaton viesti

  • LauriKiiski
   Lauri Kiiski #4064840
   Vastaus kommenttiin: #4064827

   Ajatteliko keskustan Puolakka, ettei Ranskan holtiton ja vastuuton velkaantuminen yli 2 biljoonalla eurolla italialaisittain ja välimeren makuun viime vuosina ja täysin uudistuskyvyttömänä Suomen tavoin ole tai nouse ongelmaksi EU: n ja rahaliiton tulevaisuutta ajatellen.

   Petäjistö on mitä on pinttynyt turhake ja markkinahenkilö todellisuuden jo ulkokehällä.

   PS. Hollandaise oli kommunisti, kuten monet muutkin EU- hahmot alkuperiltään.

   Ilmoita asiaton viesti

   • RitvaPuolakka
    Ritva Puolakka #4064850
    Vastaus kommenttiin: #4064840

    Ajattelen, että Olli Rehn olisi paras noista ehdokkaista Suomen presidentiksi.

    Minulla on kuitenkin vain yksi ääni, jonka olen jo käyttänyt ja jokainen muu äänestäjä käyttää omansa toivon mukaan. Laittaa sinne äänestyslippuun oman ehdokkaansa numeron, ei piirtele mitään eikä jätä tyhjää lappua. Silloin voi varmistaa, että on mukana demokraattisesssa päätöksenteossa.

    Ilmoita asiaton viesti

   • Rauno Taskinen
    Rauno Taskinen #4065691 Kirjoittaja
    Vastaus kommenttiin: #4064840

    Kommenttiin Lauri Kiiskelle (#4064840, sekä #4064819)
    Katselin Lauri Kiiski Sinusta esittelyä, mutta siellä ei ole mitään ohjeiden mukaista tietoa, vain pelkkä nimesi.
    Kirjoitat kansainvälisestä arvostusta nauttivasta kirjeenvaihtajasta seuraavaa: ”Petäjistö on mitä on pinttynyt turhake ja markkinahenkilö todellisuuden jo ulkokehällä”.
    Mistä ihmeestä kehität itsellesi tällaisen mandaatin arvostella toisia, kun et kerro itsestäsi nimeä enempää?
    Lauri Kiiski, minusta Sinä olet itse oman todellisuutesi kuplassa, et edes ulkokehällä.

    Toiseen kommenttiisi mainitsen, että presidentivaalit ovat henkilövaalit, eikä puolueen kannatus on ohjaava tekijä.

    Lämmin kiitos Ritva Puolakalle hyvistä kommenteistasi.

    Ilmoita asiaton viesti

 4. TuomoKokko
  Tuomo Kokko #4064841

  ”… tarvitaan juuri presidenttiä, joka on jo aikaisemmin selvinnyt kovista paikoista.”

  – Onneksi myös luuserilla on mahdollisuus ja kyky kasvaa tehtäviensä mukana.

  – Kun Luoja antaa viran, antaa Hän myös järjen.

  – Suomella on aina ollut hyvä herraonni.

  Edelläesitetyn perusteella on IHAN SAMA kuka Mäntyniemeen muuttaa, olkoon vaikka Olli Rehn.

  Ilmoita asiaton viesti

 5. jukkamikkola
  Jukka Mikkola #4064852

  Suomen suhteet itänaapuriin tulevat heikentymään jatkuvasti meistä riippumattomista syistä tulevina vuosina. Silloin tarvitaan maan johtoon asiansa osaava, vakaa ja harkitseva presidentti. Olli Rehn on tässä ilman muuta paras ehdokkaiden joukosta. Siitä ei ole pienintäkään epäilystä. Sen kertoo miehen henkilöhistoria.
  Käsitykseni mukaan Olli Rehnillä ei ole mitään muuta syytä luopua nykyisestä pestistään Suomen pankin pääjohtajana kuin se, että hänellä on aidosti halua palvella Suomea ja suomalaisia presidentin vastuunalaisissa tehtävissä.

  On hyvä ymmärtää, että nyt on kysymys henkilövaalista, ei puoluevaalista, vaikka puolueet ovat asettaneet ehdokkaansa.

  https://fi.wikipedia.org/wiki/Olli_Rehn

  Ilmoita asiaton viesti

 6. mattihytola
  Matti Hytölä #4064961

  Tuo Petäistön juttu on pelkistetysti että jos edes yrittää ajaa EUssa Suomen etua, on sopimaton johtajaksi. Pitäisi vaan antaa isoille EU maille periksi joka asiassa, niin hyvin menee.
  Tässä haetaan myt presidentti jolle Suomi tulee ensin.

  Ilmoita asiaton viesti

 7. Kommentti poistettu
 8. Jari Rusanen
  Jari Rusanen #4065130

  Olli Rehn on kyllä ehdottomasti paras ehdokas. Huomenna tulee Ylen viimeinen gallup ennen vaaleja, ja jos Olli on siinä yli 5 prossaa kärjen takana, joudun valitettavasti äänestämään taktisesti.

  Ilmoita asiaton viesti

 9. Pentti Tarnanen
  Pentti Tarnanen #4065683

  Toivoa sopii että äänestäjät ymmärtäisivät että vaaleissa valitaan henkilö Tasavallan Presidentiksi. Pitää valita tehtävään sopivin henkilö. Puolueista ja gallupeista riippumatta.

  Ilmoita asiaton viesti