Sota vai Rauha?

Vasta valittu europarlamentaarikko Pekka Toveri (kok.), kenraalimajuri evp, julkaisi 29.6 yhdeksänosaisen twiitin, jonka neljännessä osassa hän kirjoitti: ”Ja me olemme nyt sodassa Venäjän kanssa. Katsokaa vaikka kaikkea sabotaasitoimintaa mitä Venäjä tekee. Koska Venäjä ei pysty uhkaamaan meitä vakavasti sotilaallisesti, se etsii heikkouksia puolustuksestamme hybridisodankäynnillä.”

Tuosta twiittisarjasta poimittiin julkisuuteen 4/9 twiitin osa, ”Suomi on sodassa Venäjän kanssa”. Toveri otti koko 9/9 twiitillään kantaa ns. käännytyslaki-keskusteluun, ja perusteli käännytyslain tarpeellisuutta lain vastustajille valmiuslainsäädännön mainitsemien poikkeusolojen perusteella.

En puolusta pääesikunnan tiedustelupäällikkönä toimineen kenraalimajurin sanomisia. Niin epäonnistunut hänen sananvalintansa twiittiketjun 4/9 osiossa oli, että Tasavallan Presidentti Alexander Stubb joutui 5.7 presidentin toimivallalla sanomaan, ”Suomi ei ole sodassa Venäjän kanssa”. Stubb totesi lisäksi Sodan ja rauhan välinen viiva on tänä päivänä veteen piirretty. Se hämärtyy, ja siihen Venäjä tietysti pyrkii” (YLE 5.7).

Sodasta on monta erilaista määritelmää, mutta sotilaskoulutettuna esitän tässä yhden lyhyesti: ”Sota on järjestäytyneiden yhteisöjen välinen aseellinen konflikti, jota edeltää sodan uhan aika. Sodan uhan aikana käytetään poliittisia keinoja rauhan säilyttämiseksi.”

Minusta preussilainen sotateoreetikko, Venäjänkin armeijassa palvellut kenraalimajuri Carl von Clausewitz (s.1780, k. 1831) sanoi osuvasti jo 1800-luvulla, että ”Sota on osapuolten käymän poliittisen vuorovaikutuksen jatkamista toisin keinoin. Silloin osapuolten välinen rauha ja rauhanomainen kanssakäynti keskeytyy ja muuttuu sodaksi sitä luovan politiikan vuoksi.”

Europarlamentaarikko Toveri perusteli twiittisarjassaan käännytyslain tarpeellisuutta valmiuslain poikkeusoloilla, jonka 1 §:ssä määritetään, että ”Valmiuslain tarkoituksena on poikkeusoloissa suojata väestöä sekä turvata sen toimeentulo ja maan talouselämä, ylläpitää oikeusjärjestystä, perusoikeuksia ja ihmisoikeuksia sekä turvata valtakunnan alueellinen koskemattomuus ja itsenäisyys.”

Poikkeusoloiksi valmiuslaissa määritetään kuusi erilaista kokonaisuutta, ja kuudennessa on vielä osakokonaisuuksia, kuten esim. ”rajaturvallisuuden tai yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämisen tarpeellisuus” (29.12.2011/1552/3§ kohta 6 b).
Nuo kohdat ovat sellaisia, joissa politiikalla ei ole itse tilanteessa mahdollisuutta vaikuttaa. Siksi tarvitaan ennalta varmistaa lainsäädännöllä keinot ja toimivaltuudet poikkeusoloissa toimimiselle.

Toverin sota vesilasissa olisi vältetty sanamuodolla: ”Ja me olemme poikkeusoloihin verrattavissa olevassa suhteessa Venäjän kanssa.

Minä uskon Toverin tavoin käännytyslain hyväksymisessä, että ”Suomen näkemyksille ja tarpeille löytyy tukea, koska ajat ovat muuttuneet ja lait ja sopimukset ovat aina eläneet ajassa. Oikeusvaltio ei ole mitenkään vaarassa Suomessa” (Toverin twiitti 9/9).

Merkitään: Alkuperäinen julkaisun otsikko: ”Rauhan tila tarkoittaa sodan poissaoloa, vaikka vallitsisi poikkeusoloihin verrattavissa oleva olosuhde” muutettu kuulumaan 11.7. klo 18.40 ”Sota vai rauha?”

 

Pekka Toverin 9/9 osainen twiittaus 29.6

Valmiuslaki 29.12.2011/1552

Artikkelikuva Wikipediasta: Suomen ja Venäjän rajan rajavyöhyke. Käytöstä poistettu vanha rautatie Kemijärvi, Suomi – Kantalahti, Venäjä, johon yhdistetty Venäjän valtion raja-alueet

 

 

Rauno Taskinen
Kristillisdemokraatit Kuopio

Olen kapteeni evp., kuopiolainen kaupunginvaltuutettu.
Olen toiminut virkaurallani ilmavoimissa henkilöstöhallinnossa toimistopäällikön tehtävissä, oikeusupseerina sekä ilmatilanhallinnassa aluehallintoviranomaisen asemassa Karjalan Lennostossa.
Otan kantaa päivän polttaviin asioihin ja haastan eturivin politikkoja debattiin julkaisemalla kannanottoja ja mielipiteitä lehdissä.
https://www.facebook.com/rauno.taskinen
Lehtikirjoitukseni olen koonnut "Sillanpakertaja blogiin" https://raunonblogi.com/

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu