Rehnin kannattajasta Stubbin tukijaksi ja äänestäjäksi

Ensimmäisellä kierroksella kuuluin Olli Rehnin tukiryhmään.
Nyt kansan äänestämät kärkiehdokkaat Alexander Stubb ja Pekka Haavisto kisaavat kahdestaan eniten ääniä saaneina Suomen tasavallan presidenttiydestä.

Minä tuen FT, professori Alexander Stubbia, ja tulen äänestämään häntä jo ennakkoäänestyksessä.

Nostan esille Helsingin Sanomien vaalikoneesta yhden väittämän:
Poliitikkojen on asetettava Suomen ja suomalaisten etu kaiken muun edelle.
Alexander Stubb on täysin samaa mieltä,
kun Pekka Haavisto on jokseenkin eri mieltä.

Poimin kummankin koko vastauksen tähän tarkasteltavaksi:
Alexander Stubb:Presidenttinä lupaan asettaa koko Suomen edun kaiken muun edelle aina ja yhdessä.”

Pekka Haavisto: Suomen ja suomalaisten etua ei pidä määrittää yksisilmäisesti. Kansallinen etu voi joskus vaatia vaikuttamista kaukaisiin kehityskulkuihin. Jos pelkäämme pakolaiskriisejä, on varmasti viisainta toimia jo alkulähteillä niiden torjumiseksi. Jos ajattelemme, että ilmastonmuutos luo pakolaisuutta viljelykelpoisten maiden tuhoutuessa, on viisainta keskittyä ilmastonmuutoksen torjuntaan globaalisti. Nyt huomiomme on Ukrainan auttamisessa. Sen vuoksi, että kysymys on omasta turvallisuudestamme ja toivoisimme saavamme vastaavaa apua, jos olisimme hyökkäyksen kohteena.”

Kyllä valittavan presidentin on tehtävissään asetettava Suomen etu kaikessa etusijalle.

Eri mediat järjestävät ”kaksintaistelu-tenttejä” Stubbin ja Haaviston välillä vielä ennen 11.2 tapahtuvaa ratkaisevaa äänestystä. Uskon niiden tapahtuvan hyvässä hengessä ja asiallisesti. Nämä herrat eivät tule sortumaan amerikkalaistyyliseen loanheittämiseen. Suomessa pystytään keskustelemaan vaalitenteissä sivistyneesti ja kilpakumppania arvostaen. Lokaa sen sijaan on ryhdytty heittämään somessa, ja jopa jonkun Uuden Suomen blogistin- sekä kommentoijien toimesta.

Nostan tässä 1. kierroksen aikaisista tenteistä 25.1 pidetyn YLE:n suuren vaalikeskustelun esille. Uuden Suomen, Talouselämän ja Kauppalehden yhteinen vaaliraati arvioi ko. vaalikeskustelusta Alexander Stubbin ja Olli Rehnin parhaimmiksi 12 tähdellä 15:sta mahdollisesta. Raadissa olivat mukana Talouselämän päätoimittaja Jussi Kärki, Uuden Suomen päätoimittaja Jenni Tamminen ja Kauppalehden toimittaja Ossi Kurki-Suonio. Raadin voi sanoa onnistuneen arvioinneissaan varsin hyvin, kun Pekka Haavisto sijoittui Stubbin ja Rehnin jälkeen kolmanneksi 11 pisteellä.

Stubbin eduksi katsottiin arvioinneissa mm uskottavuus, luotettavuus ja mielipiteet.

YLE:n toisessa vaalitentissä 1.2 Alexander Stubb ilmoitti, että Suomi tarvitsee jonkinlaisen NATO-esikunnan, tarkoittaen Yhdysvalloissa sijaitsevan Norfolkin alaisena toimivaa muutaman kymmenen upseerin suuruista esikunnan osaa. Stubb otti kantaa myös, että ydinaseitten kuljettaminen tarvittaessa maamme kautta on tekijä, joka lisää ydinasesateenvarjon antamaa suojaa. Pekka Haavisto sen sijaan oli eri mieltä. Olen oman sotilaskoulutukseni pohjalta samaa mieltä Alexander Stubbin kanssa. Stubbin kuvaaman NATO-esikunnan osan sijoittamisella Suomeen, pystyisimme muodostamaan paremman ja nopeamman tilannekuvan käyttämällä saamaamme tiedustelu- ja valvontatietoja erilaisissa uhkatilanteissa käyttäen hyväksi omaa erityisosaamistamme yhdessä NATO-esikunnan osan kanssa.

Minusta on oikein, ettei Alexander Stubb ole ryhtynyt vastaamaan tenteissä kaikkiin arvokeskusteluun kuuluviin sellaisiin kysymyksiin, jotka kuuluvat hallituksen toimivallan piiriin tai työmarkkinaosapuolten ratkaistavaksi. Presidentin tehtävät ja valtaoikeudet on tarkkaan perustuslailla säädettyjä, joten turha on tenttaajien yrittää asettaa presidenttiehdokkaita vaalikeskusteluissa ”sekoittamaan sisäpolitiikan korttipakkaa”. Kunkin hallituksen hallitusohjelma kun on siinä pelissä ”valtin” asemassa.

Ennen kaikkea luotan Alexin sanaan, ”Presidenttinä lupaan asettaa koko Suomen edun kaiken muun edelle aina ja yhdessä.”

Sitä hän tekee ulkopolitiikkaa hoitaessaan yhdessä Valtioneuvoston kanssa ja Valtioneuvoston tukemana.

Rauno Taskinen
Kristillisdemokraatit Kuopio

Olen kapteeni evp., kuopiolainen kaupunginvaltuutettu.
Olen toiminut virkaurallani ilmavoimissa henkilöstöhallinnossa toimistopäällikön tehtävissä, oikeusupseerina sekä ilmatilanhallinnassa aluehallintoviranomaisen asemassa Karjalan Lennostossa.
Otan kantaa päivän polttaviin asioihin ja haastan eturivin politikkoja debattiin julkaisemalla kannanottoja ja mielipiteitä lehdissä.
https://www.facebook.com/rauno.taskinen
Lehtikirjoitukseni olen koonnut "Sillanpakertaja blogiin" https://raunonblogi.com/

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu