Sisäministeriö voi laskuttaa Koneen Säätiötä elokapinallisten laittomista toimista

Koneen säätiö myönsi viime vuonna 200 000 euron apurahan radikaalille Elokapina-liikkeelle. Se on yksi 20:stä kestävän kehityksen hyväksi toimivasta projektista, jotka saivat tukea yhteensä 2,8 miljoonaa euroa.

Koneen Säätiö aloitti vuonna 2023 uuden Metsän puolella -ohjelman, jossa se rahoittaa tieteellistä ja taiteellista työtä, journalismia ja aktivismia. Koneen Säätiö on halunnut Metsän puolella -avauksellaan nostaa Suomessa käytävän metsäkeskustelun tasoa ja monipuolistaa siinä esiintyviä näkökulmia ja ääniä. Työllä täytyy kuitenkin olla kytkös tieteeseen tai taiteeseen. ”Elokapina-työryhmän hanke” on yksi tässä ohjelmassa rahoitetuista hankkeista (Koneen säätiö/Säätiöt aktivismia tukemassa). Koneen Säätiö ilmoitti samalla haluavansa puolustaa demokraattisia oikeuksia, kuten mielenosoitus- ja kokoontumisvapautta, joita Elokapina käyttää toiminnassaan.

Helsingissä saatiin 7.- 8.6 ”Myrskyvaroitus”, joka oli yksi Elokapinan järjestämistä kansalaistottelemattomuuteen kannustavista mielenosoituksista. ”Myrskyvaroituksessa” Elokapina ilmoitti julkilausumillaan ”Hallituksen rikkovan ilmastolakia, ja korkeimman oikeuden tulee puuttua tähän”. Yhteisten päämäärien eteen kannustava toiminta on paikallaan, kunhan sillä ei aiheuteta vahinkoa ja häiriötä yhteiskunnalle. Helsingissä poliisi ilmoitti tapahtumasta tyytyväisyyttään,
eikä erityisistä järjestyshäiriöistä tapahtumasta ole raportoitu.

Minusta Koneen Säätiölle tulisi voida osoittaa poliisivoimien ylityöllistämisestä lasku, silloin kun Elokapinan suorittama lain sallima mielenosoitus muuttuu kansalaistottelemattomuudeksi. Määrittelyt Elokapina-työryhmä hankkeen edellyttämästä tieteellisestä työstä tai hanketta edistävästä aktivismista, asettaa mielestäni Koneen Säätiölle rahoittamastaan hankkeesta myös taloudellista vastuuta silloin, kun lakia rikotaan.

Raja, että viranomaisella olisi oikeus laskuttaa tapahtuman järjestäjää, kulkee mielestäni siinä, jos mielenosoituksiin tulleet mielenosoittajat valtaavat katuja. Katuja voidaan käyttää mielenosoituksissa laillisesti paikasta toiseen siirtymisiin, mutta ei niin, että kadut vallataan tieliikennelain vastaisesti kokoontumis- ja kansalaisaktivismia edistävään käyttöön.

Kun mielenosoittajat alkavat istumaan kaduilla, ja estävät katujen ja ajoratojen yleiselle liikenteelle ja hätäajoneuvoille tarkoitetun käyttämisen jopa nukkumalla kadulla, on siirrytty lainvastaiseen toimintaan. Näin alkukesän tapahtumarikkaassa Helsingissä 7-8.6 tapahtui.

Kadunvaltauksessa poliisi joutuu poikkeaviin liikenteenohjausjärjestelyihin, sekä mielenosoittajien terveyden ja hengen turvaamistehtäviin. Silloin sisäministeriön hallinnonalalla poliisille aiheutuneet ylityöt ja järjestyksenvalvontatehtävät katetaan muista kuin lakisääteisistä mielenosoituksen valvonta- tai virka-aputehtäviin budjetoiduista varoista.

Koneen säätiön tarkoitusperät ovat varmaan hyvät, mutta tässä hankkeessa ei menty metsän puolelle, vaan ihan metsään. Tällä tavoin toimittuna haluttu metsän puolesta keskustelu kääntyy vääjäämättä elokapinallisten menettelyjä vastaan.

Toivottavasti Elokapina ei ota arsenaaliinsa saksalaisten ympäristöaktivistien keinoja. Siellä kuusi ilmastoaktivistia murtautui Münchenin lentokenttäalueella ja he liimasivat itsensä kiitoteille johtaville reiteille, jolloin ilmassa olevia lentoja jouduttiin ohjaamaan muille kentille (Berlin AP/18.5.).

Koneen Säätiötä koskevat tiedot poimittu Koneen säätön Konehuonekolumnista: ”Säätiöt aktivismia tukemassa.”

Artikkelikuva: Kuvakaappaus pohjoisesplanadin tilanteesta 7.6.2024/Ylen uutiset

Juttu julkaistu myös Savon Sanomissa 11.6.2024 otsikolla ”Tukeeko Koneen Säätiö kansalaistottelemattomuutta?”

Rauno Taskinen
Kristillisdemokraatit Kuopio

Olen kapteeni evp., kuopiolainen kaupunginvaltuutettu.
Olen toiminut virkaurallani ilmavoimissa henkilöstöhallinnossa toimistopäällikön tehtävissä, oikeusupseerina sekä ilmatilanhallinnassa aluehallintoviranomaisen asemassa Karjalan Lennostossa.
Otan kantaa päivän polttaviin asioihin ja haastan eturivin politikkoja debattiin julkaisemalla kannanottoja ja mielipiteitä lehdissä.
https://www.facebook.com/rauno.taskinen
Lehtikirjoitukseni olen koonnut "Sillanpakertaja blogiin" https://raunonblogi.com/

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu