Olli Rehn ja Alexander Stubb olivat parhaat YLE:n suuressa vaalikeskustelussa kolmen lehden yhteisen raadin mukaan

Näimme YLE:n suuressa vaalikeskustelussa torstaina 25.1 klo 21.00-23.00 osan ehdokkaista ihan muissa rooleissa, kuin koko kansan presidenttiehdokkaina. Ensimmäiseksi tunniksi kahdesta olisi pitänyt kutsua pääministeri Petteri Orpo paikalle.

Vahvasti joko petti YLE:n ohjelmatuotannon harkinta, tai sitten selvästi osoitti mihin päin YLE on etunojassa ”puolueettomana ohjelmantuottajana”.

Presidentinvaalikeskustelu ei ole eduskunnan kyselytunti, ei ay-liikkeen edustustilaisuus, ei ehdokkaan oman poliittisen puolueen tavoitteiden esilletuontitilaisuus; eikä varsinkaan työpaja, kuinka hallitusohjelmaa pitäisi muuttaa.

Olen tyytyväinen Olli Rehnin tapaan vastata valtionpäämiesmäisen rauhallisesti ja ottaa kantaa kysyttyihin asioihin, kuinka hän toimisi presidenttinä kysytyissä tilanteissa. Se antaa hyvän ennustettavuuden myös siihen, kuinka toimittaisiin presidenttinä ja miten hoidettaisiin perustuslailla presidentille määrättyjä tehtäviä, myös arvojohtamisen ongelmatilanteissa.

Tasavallan Presidentin tulee edistää ensisijaisesti Suomen ja kaikkien suomalaisten parasta ja turvallisuutta kaikissa toimissaan. Valittavan presidentin ei tule olla liikaa vasemmalla, eikä liikaa oikealla. Hänen ei pidä olla äärikonservatiivi eikä ääriliberaali. Keskellä kaikkia ollaan lähimpänä jokaista.

”Koko kansan presidenttiehdokas” Li Andersson hyökkäsi hallitusta vastaan, kuten myös Jutta ”jotta ketään ei jätetä” Urpilainenkin. Ymmärrän kyllä Li Anderssonin olevan mukana kohottamassa eduskuntavaalitappiosta puolueensa kannatusta.

Jutta Urpilainen ei ollut osannut riisua ”Afrikan komissaariuttaan” ja pukeutua presidenttiehdokkaaksi vaalikeskustelussa. Minusta presidenttiehdokkaalta odotetaan rauhallista arvojohtajan käyttäytymistä, vaikka vaalikeskustelu tenttimäisenä on kilpailutilanne.

Tulevan presidentin tulee olla koko kansan presidentti. Mitä odotetaan presidenttiehdokkailta, jotka keskusteluissa kyseenalaistavat demokraattisesti valitun hallituksen toimintaa?

Ammattiyhdistystoiminta on vakavasti huomioon otettava, ja AY-liikkeellä on valtavan iso merkitys taloudellemme ja järjestyneelle työvoiman käyttämiselle. Mutta presidenttiehdokas ei voi olla AY-liikkeen presidenttiehdokas, kuten nyt vaalikeskustelussa kävi ilmi.

AY-liikkeen ilmoittamat poliittiset lakot suuntautuvat hallitusta vastaan, ja lakkojen vaikutusten arvioidaan olevan seurannaisvaikutuksineen jo puoli miljardia. Voiko koko kansan presidentti olla kannattamassa lakkoja? Se kun ei mitenkään ole linjassa presidentille kuuluvan arvojohtamisen kanssa!

Arvojohtajana presidentti voi osallistua keskustelulla vaikuttamiseen, jos Suomen talous on syöksymässä alas, koska se vaikuttaa turvallisuuteen. Se voi tarkoittaa osapuolten kutsumista luokseen neuvotteluyhteyden löytämiseksi, kuten Olli Rehn toi presidentillisen viisaasti esille.

Olli Rehn ei tarkoittanut kuitenkaan rauhanneuvottelijaksi tai työehtosovittelijaksi heittäytymistä AY-liikkeen ja Suomen hallituksen välille, sillä nuo asiat hoidetaan parlamentaarisesti.

Varmuuden vuoksi laitan vielä loppuun Suomen perustuslain 54 §:n näkyviin, ettei asia jäisi kenellekään epäselväksi, tai väärin ymmärretyksi YLE:n vaalikeskustelussa ”Afrikka komissaarin” puuskahduksen jälkeen. Tosin presidenttiehdokas Jussi Halla-aho ”jauhotti” kyllä Jutta Urpilaisen välittömästi.

”Tasavallan presidentti valitaan välittömällä vaalilla syntyperäisistä Suomen kansalaisista kuuden vuoden toimikaudeksi”

Tälle syntyperäkeskustelulle perustuslaillinen piste (.).

Kansalaiset, medborgare.
Valitaan edessä olevissa presidentinvaaleissa koko kansalle presidentin tehtävien saappaat täyttävä ehdokas. Tarvitsemme kaksi kierrosta, se oli YLE:n suurin anti suuresta vaalikeskustelusta.

Päivitys 27.1 lauantaina klo 8.00:  Uuden Suomen, Talouselämän ja Kauppalehden yhteinen vaaliraati arvioi Olli Rehnin ja Alexander Stubbin parhaimmiksi 12 tähdellä 15:sta mahdollisesta Ylen torstai-illan suuresta vaalikeskustelusta. Raadissa olivat mukana Talouselämän päätoimittaja Jussi Kärki, Uuden Suomen päätoimittaja Jenni Tamminen ja Kauppalehden toimittaja Ossi Kurki-Suonio.

Otsikko muutettu kuulumaan päivityksessä ”Olli Rehn ja Alexander Stubb olivat parhaat YLE:n vaalikeskustelussa kolmen lehden yhteisen raadin mukaan”.

Kuva, kuvakaappaus YLE:n suuresta vaalikeskustelusta,
ohjelma Yle Areenassa katsottavissa.

Rauno Taskinen
Kristillisdemokraatit Kuopio

Olen kapteeni evp., kuopiolainen kaupunginvaltuutettu.
Olen toiminut virkaurallani ilmavoimissa henkilöstöhallinnossa toimistopäällikön tehtävissä, oikeusupseerina sekä ilmatilanhallinnassa aluehallintoviranomaisen asemassa Karjalan Lennostossa.
Otan kantaa päivän polttaviin asioihin ja haastan eturivin politikkoja debattiin julkaisemalla kannanottoja ja mielipiteitä lehdissä.
https://www.facebook.com/rauno.taskinen
Lehtikirjoitukseni olen koonnut "Sillanpakertaja blogiin" https://raunonblogi.com/

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu