471 400 + 24 000

Otsikon luvut ovat tuttuja hyvin pienelle joukolle suomalaisia. Ne ovat silti tärkeimmät luvut työväelle ja ihmisen jokapäiväiselle selviytymiselle työvoiman uusintamisen taistelussa.

Luvut ovat marraskuun lopun työttömyyslukuja. Ne löytyvät Työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) marraskuun työllisyyskatsauksesta ja Kelan tilastoista. TEMin luku on laajan työttömyyden luku, Kelan luku osa-aikaisesti lomautettujen määrä.

Laajan työttömyyden luvussa ovat kaikki työttömyyspäivärahaa saavat ja kokoaikaisesti lomautetut. TEM ei kelpuuta osa-aikaisesti lomautettuja työllisyyskatsaukseensa.

Suomessa oli marraskuun lopussa lähes puoli miljoonaa työtöntä. Työttömyyskassojen ansiopäivärahaa sai 157 399 työtöntä. Luku on tietysti kymmeniätuhansia suurempi, kun mukaan otetaan myös sovellettua päivärahaa ja työttömyyseläkettä saavat. Kelan työttömyyspäivärahaa sai 179 741 työtöntä. Tuokin luku on paljon suurempi, kun mukaan otetaan kaikki Kelan työttömyysturvan saajat.

Työttömyyspäivärahojen saajia on kaikkiaan 337 130 (sataprosenttisesti työtön). Kun tuohon lisätään ei-sataprosenttisesti työttömät nousee joukon koko huomattavasti suuremmaksi. Joukkotyöttömyyden koko ongelma näkyy työttömyyden hoitoon käytettävässä rahassa. Se on tänä vuonna noin 5 miljardia euroa.

Tilastokeskuksen poliittiseen käyttöön tarkoitetut työttömyysluvut kertovat työttömien määräksi marraskuun lopussa187 000. Tuosta voisi päätellä, että 150 130 työntekijää on yhtä aikaa työssä ja työttömänä?

Porvarimedia ja sen haastattelemat samanmieliset ekonomistit ovat Tilastokeskuksen luvuista ”iloisia ja yllättyneitä”.  Ministeriön luvuista ollaan hiljaa. Työttömien ja muiden vähävaraisten heikentyvä tilanne ei eliittiä kiinnosta.

RaunoLintunen

Yrittäjä, Työkansan Sanomien päätoimittaja

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu