Bolshevikit tunnustivat ensin Suomen itsenäisyyden
Työkansan Sanomat julkaisi 22.11. 2019 kolme kirjoitusta otsikoilla Suomen itsenäistymisen taustaa, Bolshevikit tunnustivat ensin Suomen itsenäisyyden ja Suomi 1918.
Alla historiafaktaa otsikolla Bolshevikit tunnustivat ensin Suomen itsenäisyyden.
”Bolshevikkien johtama Neuvosto-Venäjän hallitus tunnusti 31.12.1917 Suomen valtiollisen aseman ja antoi näin Suomelle itsenäisyyden. Sitä ennen tarvittiin kuitenkin Suomen työväenliikkeen neuvotteluapua ja porvariston taivuttelua asialliseen kanssakäymiseen bolshevikkien kanssa.
Porvariston johtajat eivät aluksi tahtoneet kääntyä asiassa bolshevikkien puoleen vaan anelivat maamme itsenäisyydelle tunnustusta kaikkien muiden maiden hallituksilta. Mutta he saivat kehotuksia kääntyä asiassa Neuvosto-Venäjän hallituksen puoleen, joten lopulta heidän oli pakko ottaa ”lusikka kauniiseen käteen”.
Sitä ennen, joulukuun 27 päivänä 1917, vei Kullervo Mannerin johtama valtuuskunta Neuvosto-Venäjän bolshevikkipuolueen keskuskomitealle pyynnön, että keskuskomitea myötävaikuttaisi Neuvosto-Venäjän hallituksessa Suomen itsenäisyyden hyväksi.
Valtuuskunta keskusteli asiasta mm. Leninin kanssa. Lenin sanoi, että jos Suomen kansa virallisten edustajiensa kautta sitä pyytää, niin Neuvosto-Venäjän hallitus tulee myöntämään Suomelle itsenäisyyden.
Svinhufvudin johtaman senaatin valtuuskunnan oli lopulta pakko kääntyä virallisella esityksellä Neuvosto-Venäjän hallituksen puoleen. Senaatin valtuuskunta sai sitten vuoden 1917 viimeisen päivän iltana kirjallisen ilmoituksen Suomen itsenäisyyden tunnustamisesta.” (TKS) Olli Krannila
Nyt tulee niin huuhaata ettei pysty.
Tässä faktaa, ei kommari fiktiota:
”Vuosina 1918–1922 itsenäisyyden tunnustuksen antaneet valtiot ovat seuraavassa lueteltuina siinä järjestyksessä, kun niiden tunnustukset ja niihin liittyvät asiakirjat ovat yllä mainitussa ulkoasiainministeriön julkaisussa.
Vuonna 1918
Ranska (4.1.1918), Ruotsi (4.1.1918), Saksa (4.1.1918), Itävalta-Unkari (13.1.1918), Kreikka (5.1.1918), Norja ja Tanska (10.1.1918), Sveitsi (11.1.1918), Alankomaat (28.1.1918), Espanja (21.2.1918), Turkki (21.2.1918), Bulgaria (27.2.1918), Paavinistuin (2.3.1918), Argentiina (11.5.1918), Persia (23.7.1918)
Vuonna 1919
Iso-Britannia (6.5.1919), Amerikan Yhdysvallat (7.5.1919), Ranskan tunnustuksen vahvistaminen (12.5.1919), Japani (23.5.1919), Italia (27.6.1919), Belgia (10.6.1919), Chile (17.6.1919), Peru (23.6.1919), Kiina (1.7.1919), Uruguay (18.8.1919), Siam (9.10.1919), Brasilia (26.12.1919)
Vuonna 1920
Portugali (2.3.1920), Romania (8.4.1920), Venezuela (18.4.1920), Panama (17.5.1920), Equador (25.6.1920), Meksiko (13.7.1920), Tsekkoslovakia (15.7.1920), Unkari (23.8.1920)
Vuonna 1921
Paraguay (3.6.1921)
Vuonna 1922
Serbien, Kroaattien ja Sloveenien Kuningaskunta (27.7.1922)”
Lähde: https://www.eduskunta.fi/FI/tietoaeduskunnasta/kirjasto/tietopalvelulta-kysyttya/Sivut/mitka-valtiot-ovat-tunnustaneet-suomen.aspx
Ilmoita asiaton viesti
Neuvosto-Venäjä syntyi 7.11.1917.
Mutta milloin ja mitkä valtiot olivat tunnustaneet Neuvosto-Venäjän itsenäiseksi valtioksi ennen 4.1.1918 ?
Eihän ”bolshevikit” ole valtio.
Ilmoita asiaton viesti
Totuus on, että vasta bolsevikkien hallituksen päätös myöntää Suomelle itsenäisyys mahdollisti muiden maiden tunnustuksen itsenäisyydellemme, koska olimme ennen tätä osa Venäjää, jos on päässyt unohtumaan. Tämä nyt vain näin on eikä kommunistien valheita.
Itsenäisyyden syntyä selvitti 1937 kirjassaan Aaro Pakaslahti ulkoasiainministeriön julkaisussa ”Suomen itsenäisyyden tunnustaminen – asiakirjakokoelma”.
Kirjan sivulla 23 on Venäjän kansankomisaarien neuvoston ehdotus Toimeenpanevalle keskuskomitealle Suomen itsenäisyyden tunnustamisesta, Pietari 31.12.1917 (v.l. 18.12.1917). Sivulla 24 on Suomen Senaatille annettu ote Toimeenpanevan keskuskomitean kokouksen pöytäkirjasta, Pietari 4.1.1918 (v.l. 22 12.1917).
Tärkeimpien ulkovaltojen tunnustukset saatiin vasta, kun itsenäisyys oli vahvistettu Venäjän työläis-, sotilas- ja talonpoikaisedustajien neuvoston toimeenpanevassa keskuskomiteassa 4. tammikuuta 1918. (Eduskunnan kirjasto).
Tunnettuna kovan linjan anarkisti-kokoomuslais-linkolalais-kommunisti-persuna minulla ei ole mitään ongelmaa hyväksyä historian totuuksia. Asiat meni kuten meni.
Ilmoita asiaton viesti
…ja kaksikymmentäkaksi vuotta myöhemmin peruivat puheensa ja hyökkäsivät asevoimin Suomeen. Se kommunistien puheista.
Ilmoita asiaton viesti
Se on sitten aivan toinen tarina. Meneväthän ihmiset naimisiin ja eroavat 20 vuoden päästä. Nekin tapahtumat ovat erillisiä. Toki ensin on mentävä naimisiin että pääsee eroamaan. Tässä suhteessamme Venäjään mentiin vähän toisinpäin.
Ilmoita asiaton viesti
Tältäkin osin kannattaisi lukea hieman laajemmin historiaa ja nykyisten oikeiden historiantutkijoiden ja historioitsijoiden tuotteita.
Sattumoisin olen juuri 20 – 40-lukujen historian parissa viettänyt useita kuukausia. Erittäin mielenkiintoista aineistoa löytyy esim Saksan sisällissodan tiimoilta, suomalaisten osallisuudesta mm Eestin vapaus-/sisällissotaan. Kun lukee enemmän, luulee vähemmän.
Minusta muuten teksti ei ole huuhaata kirjoittajan aatesuunnan vuoksi milloinkaan; sisällöstä sitten voidaan olla montaakin mieltä.
Tämä avaus on mielestäni aivan asiapohjalta. Tähän päätyy historiankirjoituskin.
Ilmoita asiaton viesti
”Bolshevikit tunnustivat ensin Suomen itsenäisyyden”, kun eivät muuta sillä hetkellä voineet tehdä.
Ilmoita asiaton viesti
Ei se ehkä noin ollut. Uskoisin että kyseessä oli virhearviointi. Eihän heidän olisi tarvinnut hyväksyä itsenäistymistä.
Bolsevikit tiesivät että on tulossa kapina johon punakaartit valmistautuivat.
Bolsevikit uskoivat että kapinan tai vallankumouksen myötä Suomesta tulisi joka tapauksessa kommunistinen diktatuuri.
Ilmoita asiaton viesti
Sillä hetkellä Leninillä oli kädet täynnä muuta tekemistä, eikä hän halunnut lisää hankaluuksia naapureiden kanssa. Tulossa oli 5 vuotta kestävä sisällisota. Tässä mielessä hänen oli ”pakko” antaa mitä Suomi halusi, mutta varmaan ajatteli, että ennen pitkää, ehkä jo pian alkavassa punakapinassa, Suomi tulisi takaisin Äiti-Venäjän helmoihin. Nythän kaikki tietävät ja tunnustavat, että bolsevikit yllyttivät Suomen punaiset kapinaan.
Kaikki Venäjän naapurit saivivat itsenäiäisyyden samoihin aikoihin ja kaikki, paitsi Suomi, menettivät sen enenpitkään. Viimeisen 30 vuoden aikana melkein kaikki ovat itsenäistyneet uudelleen.
PS
Netflix’issä on erittäin hyvä kertomus Venäjän sisällissodan ajoista
Road to Calvary, venäjäksi, mutta saa suomenkielisellä tekstityksellä
https://www.netflix.com/watch/81004192?trackId=200257859
Ilmoita asiaton viesti
Mitään tunnustuspakkoa ei toki ollut. Venäjältä ei montaa ukkoa olisi Suomeen tarvittu pitämään maa vallassaan. Aivan mitätön jääkärijoukko riitti viemään valkoiset sisällissodan voittoonkin. Venäjä olisi saanut vastaavasti joukkoja runsaasti ihan suomalaisista halutessaan.
On mielestäni toisarvoista mitä bolsevikkuen johto ajatteli 4.1.18 julistuksen antaessaan. Näin pikkujutuissa Venäjän skaalassa he saattoivat muuttaa mieltään vaikka kerran viikossa. Ei Venäjän johtoa pätkääkään kiinnostaneet omat miestappiot koskaan.
Itse uskon vakaasti, että Suomea suosi Lenin. Hän oli käytännössä kommunistirempan pomo. Lenin sai suojan tsaarin poliiseilta Suomessa noin 30 kertaa ennen vallankumousta. On selvää, että tämä vaikutti positiivisesti hänen päätöksiinsä Suomen suhteen, Leninkin oli ihminen teoistaan huolimatta.
Ilmoita asiaton viesti
Tuo Leninistä on täyttä lapsenuskoa.
Ei suurvaltapolitiikassa välitetä tuollaisesta, jos ”pienvaltapolitiikassakaan”. Se mikä määrää on sen hetken ja oletetun tulevaisuuden aikainen etu.
Ilmoita asiaton viesti
Lenin oli vakaumuksellinen kommunisti, ei mikään suurvaltapoliitikko. Ei hän ajanut minkään maan tai kansakunnan etua, vaan piti vallankumouksen leviämistä välttämättömänä, koska muuten sosialismikaan ei voi voittaa missään. Tässä asiassahan hän oli täysin oikeassa.Bolshevikit eivät olleet mitään nationalisteja.
Ilmoita asiaton viesti
Eiköhän se itsenäisyyden tunnustaminen sittenkin ollut käytännön pakko tai vähintäänkin riskien minimointia. Vallankaappauksen jäljiltä bolseviikkien asema oli horjuva. Siinä ei olisi isoa tönäisyä tarvittu sen hallituksen kaatamiseen. Sotatilanne oli kurja. Saksa olisi halutessaan kyennyt marssimaan Pietariin jos se olisi ollut tarpeen Venäjän irroittamiseksi sodasta. Toisaalta, punakapinan valmistelutkin olivat käynnissä, ja sen onnistuessa itsenäisyyden tunnustamisella olisi ollut vain muodollinen ja näennäinen merkitys. Kyse oli siis mitä ilmeisimmin lähinnä ajan peluusta.
Ilmoita asiaton viesti
Eivät punaiset Suomessa halunneet liittää Suomea takaisin Venäjään.
Ilmoita asiaton viesti
Eivät ehkä kaikki mutta erilaiset Otto-Willet ja kumppanit sekä Pietarin suomalaiset, kuten Rahjan veljekset tai Adolf Taimi mitä ilmeisimmin. Ja käytännössä heidän kantansa oli ja olisi ollut ratkaiseva.
Ilmoita asiaton viesti
”On selvästi nähtävissä, että bolshevikit eivät pitäneet itsenäisyyden tunnustamista Suomen peruuttamattomaan eroon Venäjästä johtavana tapahtumana. Suomi sai eron palatakseen myöhemmin – yhteiskuntajärjestyksen muututtua – sosialististen valtioiden yhteiseen perheeseen.”
Jorma Kallenautio, Suomi katsoi eteensä, 1985, sivu 27
Ilmoita asiaton viesti
Lenin tunsi suomalaiset jotka olivat auttaneet hänen ollessaan maanpaossa ja myös suomalaisten voimakkaan haluun itsenäistyä oli varmasti taustalla Leninin Venäjän myönnettyä Suomelle itsenäisyyden. Suomalainen oikeisto, Paasikiven johdolla sen sijaan halusi sitoa Suomen Saksaan ja tästä osoituksena oli hanke saada Suomeen saksalaistaustainen kuningas.
Ilmoita asiaton viesti
Lenin tunsi Suomen tilanteen hyvin, jopa erittäin hyvin. Hän oli viettänyt Suomessa kuukausikaupalla aikaa kesän 1917 ja kyseisen vuoden lokakuun alkuun asti.
Tuona aikana hän oli työstänyt punakaartin ja neuvostovenäjän tulevan bolshevikkihallinnon seuraajat Suomeen valmiiksi tulevaa koitosta varten. Punakapina Suomessa oli täysin bolshevikkien käsikirjoittamaa niin sen sisältöä kuin aikatauluakin myöten. Juuri siksi Venäjällä ei ollut ongelmaa tunnustaa Suomen itsenäisyyttä, koska jatkoagenda oli jo kirjoitettu valmiiksi. Suomen oli tarkoitus palaa Venäjän yhteyteen jo keväällä 1918.
Ilmoita asiaton viesti