Erotetaanko kaikki erimieliset?

Lännen imperialismin tukipylväät Nato ja EU ovat ajautuneet laajentuessaan suuriin vaikeuksiin.

Nato on Yhdysvaltojen geopoliittista laajenemista ajava 30 maan sotilasliitto, EU eurooppalaisen pääoman etuihin perustuva 27 maan liittouma.

Neuvostoliiton hajottamisen jälkeisenä kolmena vuosikymmenenä Nato ja EU ovat yhä enemmän kietoutuneet toisiinsa. Molempien laajenemisen työnjako on ollut selvä: EU rahoittaa, Nato aseistaa.

Työnjako on toiminut, mutta laajentuminen ei. Soraa rattaisiin tuli vuoden 2014 Kiovan vallankaappauksen jälkeen, kun länsimaiden tukema äärioikeisto ja uusnatsit ottivat Ukrainassa vallan. Kaappauksen jälkeisessä tynkäparlamentissa säädettiin joukko rasistisia, syrjiviä ja venäläisvastaisia lakeja, joita yritettiin toteuttaa Itä-Ukrainassa.

Tuosta Azov-pataljoonan Itä-Ukrainassa tekemästä venäläisten puhdistusyrityksestä alkoi kahdeksan vuotta jatkunut sisällissota, joka muuttui kuluvan vuoden helmikuussa koko Ukrainaa koskevaksi Venäjän sotilasoperaatioksi.

Venäjän vastaiset pakotteet ovat jo kahden vuosikymmenen ajalta, mutta varsinaisen kliimaksinsa ne saivat tämän vuoden alusta. Ja näyttää siltä, että juuri nuo pakotteet ovat johtamassa EU:ssa hajaannukseen.

Monet Venäjän maakaasua käyttävät EU-maat ovat jo eronneet Saksan johdolla  kaasupakotteista. Nyt sama koskee myös raakaöljyn toimituksia. Unkarin vetämä maatroikka ei suostu Venäjän putkiöljyn tulon lopettamiseen.

EU:ssa on esitetty erimielisten jäsenmaiden unionista erottamista. Tikun nokkaan on nostettu Unkari ja maan ylivoimaisesti suosituin poliitikko, pääministeri Orban.

Samankaltaisia vaatimuksia on esitetty myös Natossa. Kohteena on Turkki ja presidentti Erdogan, jotka vastustavat sotilasliittoon pyrkivien Suomen ja Ruotsin jäsenyyshakemuksia.

Moni kriittisesti ajatteleva asiantuntija on huomauttanut, että erottamisten aloittaminen johtaisi vähitellen molemmissa liittoumissa yksinvaltaisuuteen ja hajoamiseen.

Mielestäni tuo viimeinen vaihe olisi pelkästään hyvä asia.

+3
RaunoLintunen
Porvoo

Yrittäjä, Työkansan Sanomien päätoimittaja

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu