EU:n elvytyspaketti – kiristystä, pakottamista, rankaisua

EU:n elvytyspaketin läpiajon syy on kapitalismin pysyväksi jäänyt kriisi. Vain pieni osa paketin 750 miljardista eurosta (390 miljardia lahjoitusta, 360 miljardia lainaa) kohdistuu koronan aiheuttamiin menetyksiin.

Elvytyspaketin synnyttäjiä (vaihe 1)ovat EU:n komissaarit, EU:n pankki EKP ja Euroopan suurimmat pankit, jotka ovat joutuneet vaikeuksiin, kun osa unionin jäsenmaista ei pysty maksamaan velkojaan. Tämä taas johtaa siihen, että maat eivät saa markkinoilta uutta lainarahaa ja niiden taloudet  sekä yhteiskunnat ajautuvat romahdukseen.

EU:n neuvoston, joka koostuu unionin jäsenmaiden 27 johtajasta, tehtävänä oli hyväksyä hanke (vaihe 2) ja viedä se omien maidensa hallitusten ja parlamenttien hyväksyttäväksi (vaihe 3). Jo tässä vaiheessa tarvittiin jäsenmaiden kovaa kiristämistä ja monenlaista uhkailua.

Suomessa elpymispaketin käsittely oli näytelmä, jonka käänteisiin kuului myös kiristystä, pakottamista ja lopulta rankaisua. Tästä huolimatta sen täpärä hyväksyminen eduskunnassa vaati erityistä juonittelua ja kikkailua.

Jo Marinin hallituksen eduskunnalle tekemä esitys elpymispaketista sisälsi toiveen perustuslain ”matalan tason tulkinnasta”. Toisin kuitenkin kävi. Eduskunnan perustuslakivaliokunta edellytti päätöksenteossa kahden kolmasosan määräenemmistöä, sillä kyse oli niin merkittävästä toimivallan siirrosta EU:lle.

Eduskunnan äänestys tiistaina 18.5.2021 vaati keskitetysti ohjattua suhmurointia. Kuka äänestää kyllä, kuka ei, kuka tyhjää, kuka on poissa. Suurin vastuu lankesi kokoomukselle ja vasemmistoliitolle. Kokoomus onnistui jakamaan äänensä oikein ja vasemmistoliitto onnistui poistamaan elpymispaketin vastustajansa äänestyksestä.

Jo tänään 19.5. ensimmäiset keskustan niskuroijat saivat rangaistuksensa. Vasemmistoliiton EU-kriittisetkään tuskin selviävät pelkällä sormen heristelyllä. Ja kokoomuksen joillekin nousukkaille uraputkeen on heitetty jarruttavaa hiekkaa.

Euroopan suurpääoman ja kapitalistien pelastaminen käy kalliiksi meille kaikille. Suomen pelkkä rahalahjoitus on noin 4,5 miljardia euroa. Se tullaan ottamaan kansalta leikkauksina, veronkorotuksina ja maksujen ”tarkistuksina”.

 

 

+7
RaunoLintunen
Porvoo

Yrittäjä, Työkansan Sanomien päätoimittaja

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu