Hoitajat raivoisan hyökkäyksen kohteena

Hoitoalan pienipalkkaisimmat työntekijät ovat valtaeliitin ja oikeuslaitoksen raivoisen hyökkäyksen kohteena. Hoitajien perusoikeuksia on loukattu karkeasti. Vastaava hyökkäystä ei ole suunnattu Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n johtajia vastaan, jotka ovat meneillään olevien tes-neuvottelun toinen osapuoli.

Sanna Marinin hallitus ja eduskunta ovat liittynyt perusoikeuksien loukkaajien joukkoon. Hallitus on jo hyväksynyt pakkotyöhön määräävän potilasturvallisuuslain, eduskunta seuraa ensi viikon alussa perässä.

Hoitajien ammattiliitot Tehy ja Super ovat maaliskuusta lähtien yrittäneet saada hoitajille uudet työehtosopimukset. Käytännössä koko tämä vuosi on neuvoteltu, mutta KT ei ole taipunut ammattiliittojen oikeutettuihin vaatimuksiin.

Marinin hallitus häärää ohjeineen KT:n takapiruna, sillä ensi vuoden alussa voimaan tulevat sote-lait merkitsevät valtion tuloa hyvinvointialueiden rahoittajaksi.

Jo nyt tiedetään, että hyvinvointialueiden rahoista puuttuu useita miljardeja. Se huolettaa hallitusta ja eduskuntaa, joiden sotauho nielee viimeisetkin velkarahat. Hävittäjäkoneet ja Pasi-panssariautot Ukrainaan ohittavat sairaat ja vanhusten hoivan.

Alla Ktp kannanotto tältä päivältä 16.9. Siinä on faktaa hoitajien työtaistelusta ja sen vastavoimista.

Tuki Tehyn ja SuPerin kamppailulle

Hoitajien ammattiliitot Tehy ja SuPer käyvät kamppailua vaatimuksesta saada hoitajille yleisen palkankorotuslinjan lisäksi palkkaohjelma. Vaatimuksena viisivuotisessa palkkaohjelmassa ovat vuosittaiset 3,6 prosentin korotukset, hoitohenkilöstön lisäämistä ja työolojen parantamista.

Maan hallitus, eduskuntapuolueet ja kuntatyöantajat vastustavat hoitajien vaatimuksia.  Ne väittävät, että Suomella ei ole varaa hoitajien palkankorotuksiin. Rahaa kyllä on: kun rahaa on tuhlattavaksi kymmeniä miljardeja hävittäjiin, muuhun asevarusteluun, sotavalmisteluihin ja sotilasliitto Naton tarpeisiin, on sitä oltava hoitajille ja terveydenhoitoon.

Hoitajaliittojen vaatimukset ovat oikeutettuja ja kansalaisten mielestä hoitajat ovat ansainneet vaatimansa korotukset. Kun korona -pandemia koetteli raskaasti hoitajia niin hoitohenkilökuntaa kehuttiin. Nyt kun he vaativat lakon avulla palkkojensa jälkeenjääneisyyden kuromista pienemmäksi, heitä uhataan pakkotyöllä ja oikeustoimilla.

Uhkaukset ja pakkolakien valmistelu kohdistuvat naisvaltaiseen alaan, jonka varassa maamme terveydenhoito on.  On selvää, että vain asiallisella palkkatasolla ja työolojen parantamisella voidaan turvata hoitohenkilökunnan saatavuus.

Kommunistinen työväenpuolue tukee Tehyn ja SuPerin kamppailua hoitajien palkkojen jälkeenjääneisyyden poistamiseksi. Hoitajat tarvitsevat nyt kaiken mahdollisen tuen.

Järjestäytyneen ammattiyhdistysliikkeen on havahduttava tukemaan hyökkäyksen kohteeksi joutuneita hoitajia. Mallia voi ottaa esimerkiksi Euroopan ammattiliittojen kattojärjestö EPSU:sta. Järjestön kirjeessä pääministeri Sanna Marinille ja muille ministereille EPSU pitää Suomen pakkotyölakiesitystä järkyttävänä ja hälyttävänä.

16.9.2022

Kommunistinen työväenpuolue

 

+1
RaunoLintunen
Porvoo

Yrittäjä, Työkansan Sanomien päätoimittaja

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu