Kaasua, presidentti Putin

EU:n komissaarit tekivät viime viikolla aloitteen kaasun 15 prosentin säästämisestä ja unionin jäsenmaiden valtiovarainministerit hyväksyivät sen 25.7. puolirampana.

Kyse on kaasun vapaaehtoisesta säästämisestä ja nyt jo noin kymmenen jäsenmaata on jäänyt moisten säästöjen ulkopuolelle. Kaasun siirto ongelmavaltioille on myös vastatuulessa. Vallalla on yleinen mielipide kriisitilanteessa: jokainen pärjätköön omillaan.

Mistä EU-maiden, etenkin Saksan, kaasupula sitten johtuu? Saksan huutava kaasupula alkoi jo vuoden 2021 syksyllä. Itse asiassa se alkoi jo vuonna 2017, kun Yhdysvaltojen hallinto aloitti Nord Stream 2 (NS2) maakaasuputken valmistumisen häirinnän.

Varsinainen kaasumunaus tapahtui, kun jo valmis NS2 jätettiin ottamatta käyttöön. Toinen munaus oli päätös lopettaa jatkossa kokonaan venäläisen kaasun tuonti.

EU:n komissaarien kannalta katsottuna tilanne on kääntynyt muutamassa vuodessa päälaelleen. Nyt kerjätään Venäjältä lisää kaasua ja eurooppalaisilta kaasulämmityksestä sekä kotitaloussähköstä säästämistä.

Alla EU:n komissaarien vuonna 2014 teettämän energia-arvion ”kaukonäköisyyttä”. Kyse on kaasun riittävyydestä ja korvaamisesta.

”Iso osa EU:ssa poltetusta maakaasusta käytetään sähköntuotantoon. Noin puolet tästä 60–80 miljardista kuutiometristä voitaisiin korvata siirtymällä esimerkiksi öljyn polttamiseen. Myös kaukolämmössä kaasu voitaisiin korvata öljyllä.”

Ps. Voisiko joku lukijoista vaikuttaa eduskuntapuolueisiin tavalla, että ne eivät hairahtuisi venäläisten turistiviisumien kieltämiseen. Ja juuri kun matkailuala on edes vähän toipunut koronaiskusta.

0
RaunoLintunen
Porvoo

Yrittäjä, Työkansan Sanomien päätoimittaja

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu