Kaksi viikkoa ja kaksi noottia, mitä seuraavaksi?

Venäjän ulkoministeriö on lähettänyt vain kahden viikon aikana Suomelle kaksi noottia. Tämä kertoo Suomen ja Venäjän kahdenvälisten suhteiden täydestä haaksirikosta.

Ensimmäinen nootti tuli ilmi 18.4 ja se koski Venäjän federaation Helsingissä omistamaa Venäjän tiede- ja kulttuurikeskuksen kiinteistöä. Se oli aiemmin otettu haltuun Suomen ulosottoviraston toimesta, tulevaa takavarikkoa varten.

Suomen ulkoministeriö teki hakemuksen haltuunotosta, sillä kiinteistöllä oli arvioitu olevan yhteys EU:n Venäjä-pakotelistalla oleviin tahoihin. Ei kuitenkaan ollut.

Venäjän jättämässä nootissa todettiin, että tiede- ja kulttuurikeskus on Venäjän federaation omaisuutta ja Suomen haltuunotto on vastoin kansainvälisiä sopimuksia. Kiinteistön haltuunotto peruttiin kovalla kiireellä 19.4.

Toisen nootin syynä on, että Venäjän Maarianhaminan konsulaatin alueelle heitettiin maan ulkoministeriön lausunnon mukaan ”räjähtävä audiolaite” ja ”muita esineitä”. Tapahtuma-aika on 30. huhtikuuta ja 1. toukokuuta välinen yö.

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zakharova antoi asiasta 3.5 virallisen lausunnon ja siitä tiedotettiin Venäjän ulkoministeriön virallisilla sivuilla.

Venäjän lähettämässä nootissa vaaditaan Suomelta toimenpiteitä, joilla taataan Venäjän Ahvenanmaan konsulaatin henkilökunnan ja omaisuuden koskemattomuus.

Ahvenanmaalla tapahtunut hyökkäys on suora seuraus vihanlietsonnasta, mikä on kohdistettu Venäjään ja venäläisiin. Sen on mahdollistanut osaltaan Suomen valtion vihamielinen Venäjä-politiikka, jota porvarimedia on vielä kärjistänyt lisää.

Nykyinen Suomen ja Venäjän suhde muistuttaa vaarallisella tavalla 1930-luvun oikeisto-Suomen ja sosialistisen Neuvostoliiton välisiä suhteita. Sodat siitä seurasivat. Miten tällä kertaa?

RaunoLintunen
Porvoo

Yrittäjä, Työkansan Sanomien päätoimittaja

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu