Kapitalismin joululahja työväelle – lopputilejä ja lomautuksia

Yritykseemme tulee Kauppalehti. Tutustuin jokin aika sitten kahdella lehden sivulla olleisiin joululahjavinkkeihin. Kellon sai yli 14 000 euron panostuksella. Muutkin lahjat maksoivat enimmäkseen yli 1 000 euroa. Koronakadosta ei ollut tietoakaan.

Samaan aikaan Ylen kanavilla mainostetaan Hurstien ruokapussien jakoa. Joulun kunniaksi niitä jaetaan jouluaaton aattona Helsingin rautatieasemalla. Jaettavana on 2 000 pussukkaa. Jokunen saattaa ajautua maakuntiinkin.

Kirjoitin asiaan liittyvän artikkelin Työkansan Sanomiin. Lehti julkaistaan perjantaina 18.12. Olkaa hyvä.

”Kapitalismin kriisi ei ole hellittänyt otettaan vuoden loppua kohti. Suomen kansantalous rämpii pahasti miinuksella. Kriisin vaikutukset näkyvät työväen joukkolomautuksina ja irtisanomisina. Koronaepidemia on ollut keväästä lähtien yleinen syy, jonka varjolla voittoa tuottavat yhtiötkin ovat aloittaneet yt-neuvotteluja  ja vähentävät työntekijöitään.

Joulukuun kaksi ensimmäistä viikkoa ei ole poikkea koko syksyn jatkuneesta työpaikkojen alasajosta seurauksineen. Tuhannet työntekijät ovat saaneet lomautuslapun, satoja on irtisanottu.

Työväelle ikävän joululahjan jakavia yhtiöitä ovat mm. Valmet, UPM, Paroc, Neles, Finavia, Patria, Lappset ja Compass Group. Luettelo on vain pieni raapaisu  joulukuun alusta. Lomauttajien ja irtisanovien joukkoon kuuluu satoja yrityksiä.

Todellista tilannetta on vaikea tietää, sillä alle 20 työntekijän yritysten ei tarvitse ilmoittaa yt-neuvotteluista, lomautuksista ja irtisanomisista.

Viimeisten virallisten tietojen mukaan Suomessa oli lokakuun lopussa 467 300 työtöntä: työ- ja elinkeinoministeriö, laajan työttömyyden luku. Työttömistä 136 547 sai työttömyyskassojen ansiopäivärahaa ja 240 639 Kelan pientä työttömyysturvaa.

Marras- ja joulukuun työttömyysluvut saattavat ennakkoarvioiden mukaan vain pahentua. Näin ennätyksellinen köyhyyden kasvu jatkuu ja perinnässä olevien vähävaraisten määrä kasvaa. Kapitalismi on armoton ja puristaa viimeisetkin eurot riistämältään työväeltä.”

RaunoLintunen

Yrittäjä, Työkansan Sanomien päätoimittaja

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu