Kapitalismin viimeinen vaihe on käynnissä

Kapitalismi on ajautunut vaikeuksiin, joita Karl Marx kuvasi jo yli 150 vuotta sitten historiallisen laajoissa talouden tutkimuksissaan.  Pääteoksessaan Pääomassa Marx nimitti kapitalismin nykyvaihetta sen viimeiseksi vaiheeksi, mätäneväksi kapitalismiksi.

Kapitalismin imperialistinen ja mätänevä vaihe on näkynyt valheilla myytyinä sotina ja miehityksinä, joiden aikana miljoonat ihmiset on tapettu ja vammautettu. Taloudessa tuo vaihe on johtanut omistavan kapitalistiluokan rikastumiseen työväenluokan kustannuksella, pysyvään joukkotyöttömyyteen, eriarvoistumiseen ja ympäristön tuhoon.

”Valtiot, joiden alueella on vallinnut kapitalismi, ovat syyllistyneet mitä hirvittävimpiin rikoksiin. Olihan Natsi-Saksakin kapitalistinen maa ja natsit tavallaan pelastivat Saksan kapitalismin varusteluohjelmallaan. Myös sellaisten kapitalististen valtioiden kuin Iso-Britannia, USA, Etelä-Afrikka, Indonesia ja Brasilia syntilista on pitkä. Siihen kuuluvat mm. lajien hävitys, ilmastonmuutos, kansanmurhat ja ydinsodan valmistelu”. (Kulttuurivihkot/Olli Tammilehto/2001)

Nyt tuo kapitalistinen luokka, sen palveluksessa oleva poliittinen eliitti ja sen omistama media on alkanut huolestua ”vinoutuneesta kapitalismista”.

Johtava talouslehti Financial Times julkaisi päätoimittaja Lionel Baeberin artikkelin ja ohjelmajulistuksen, jossa vaadittiin kapitalismin nollaamista ja uutta alkua. London School of Economicsin professori Naila Kabeer esitti puolestaan lievempää kapitalismin ravistelua.

Marx ei uskonut, että tasa-arvoisempaan yhteiskuntaan voitaisiin päästä ihmisten moraaliin tai hyväntahtoisuuteen vetoamalla. Sen sijaan Marx painotti luokkataistelun merkitystä: Itsestään tietoiseksi tulleella työväenluokalla on sekä motiivi että keinot kamppailla yhteiskunnallisen muutoksen puolesta. Marxilaisen näkemyksen mukaan modernissa teollisessa yhteiskunnassa historiaa eteenpäin vievä voima on nimenomaan luokkataistelu.

 

RaunoLintunen

Yrittäjä, Työkansan Sanomien päätoimittaja

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu