Kylmä sota vai imperialistinen vastakkainasettelu?
Työkansan Sanomissa (26.3.2021) on pääkirjoitus, jossa arvioidaan nykyistä kansainvälistä poliittista tilannetta ja suursodan vaaraa. Arvion mukaan elämme uuden imperialistisen vastakkainasettelun aikakautta, missä Suomen ulkopoliittinen johto on siirtänyt maamme USA – EU:n läntiseen imperialistiseen leiriin.
Kyse ei ole enää poliittisesta linjanmuutoksesta. Suomi on siirretty myös sotilaallisen selkkauksen alustaksi. Jos suursota syttyisi Suomi olisi valtiona tuhon oma. Sama tuho olisi edessä myös kansalla.
Tässä pääkirjoitus: ”Yhdysvaltojen harjoittama imperialistinen ulko- ja sotapolitiikka on historiallinen tosiasia. Sitä on jatkettu riippumatta maan presidenttien puoluekannasta ja hallintojen vaihtumisesta. Imperialistisen otteen pitävyys kaikkialla maailmassa on varmistettu sadoilla sotilastukikohdilla, sodilla, vallankaappausten järjestämisellä ja hallitusten horjuttamisella.
Neuvostoliiton ja sosialistisen maailmanleirin nousun ja sitä voimalla vastustaneen Yhdysvaltojen aikakautta kutsutaan vielä nykyisinkin kylmän sodan ajaksi. Asevarustelu kiihtyi ja vastakkainasettelua hillittiin monilla hyvilläkin aloitteilla ja sopimuksilla.
Tuohon aikaan kuului myös lännen siirtomaavallan mureneminen ja mm. Afrikan maiden itsenäistyminen. Sitä ei olisi tapahtunut ilman Neuvostoliittoa, kansainvälistä solidaarisuusliikettä ja Yhdysvaltojen verisesti vastustamia vapautusliikkeitä.
Tämän päivän maailman geopoliittinen ja kansainvälinen tilanne on aivan toinen kuin kylmän sodan aikana. Lännen imperialistinen politiikka jatkuu Yhdysvaltojen ja EU:n johtamana. Mutta sitä vastaan on noussut nopeasti kaksi muuta voimakeskittymää, Venäjä ja Kiina.
Nykyistä tilannetta voidaan kutsua imperialistiseksi vastakkainasetteluksi. Toisella puolella ovat Yhdysvallat ja EU, toisella Venäjä ja Kiina, yhdessä ja erikseen.
Viime päivien tapahtumat, Venäjän ja Kiinan vastaiset talouspakotteet, presidentti Bidenin möläytykset ja puuttuminen Euroopan energiahuollon turvaamiseen ovat entisestään kärjistäneet vastakkainasettelua.
Se mitä tapahtuu tänään maailmanpolitiikassa ja Euroopassa vaikuttaa suoraan Suomeen. Suomi oli kylmän sodan aikaa puolueeton ja aloitteellinen, presidentti Kekkosen sanoin ”Suomi toimii mieluummin lääkärinä kuin tuomarina” kansainvälisessä politiikassa ja kansainvälisissä ristiriitatilanteissa. Nyt tuosta järjen äänestä ei ole jäljellä mitään.
Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittinen linja on sidottu Yhdysvaltojen ja EU:n päätöksiin ja niiden imperialistisiin tavoitteisiin. Se merkitsee Suomen viemistä naapurimme Venäjän vastustajaksi. Ja mikä vaarallisinta, myös itään suuntautuvan sotilaallisen intervention alustaksi.
Kekkosen sanojen lisäksi on syytä myös muistaa Paasikiven toteamus :”Minulle on käsittämätöntä, ettei siellä kotimaassa ymmärretä, mihin asemaan olemme onnettoman sotamme takia joutuneet. Tahdotaanko tosiaan saada uusi sota, jonka jälkeen ei tarvita sotakirjailijoita eikä sotakirjallisuutta”.
Kekkonen oli viisas mies.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi on osa EU:ta ja on sitä suomalaisten enemmistön tahdon mukaisesti.
Milloinkohan tämä tieto tavoittaa Lintusen?
Ilmoita asiaton viesti
Ei nykyinen EU ole se itsenäisten valtioiden unioni, mistä suomalaiset 1994 äänestivät. Olemme nyt velkaunionissa, verounionissa ja sotilasunionissa, johon vapaaehtoisia tulijoita ei enää ole, lähtijöitä kyllä.
Ilmoita asiaton viesti
On hyvä ja oikein, että EU:sta voi olla lähtijöitä – vieläpä aivan rauhallisesti. Neuvostoimperiumin ikeeseen ja Varsovan Liittoon pakotetut Unkari ja Tsekkoslovakia yrittivät lähteä kommunismin rauhantahtoisesta onnelasta, mutta Varsovan liitto (muodollisesti Varsovan liitto mutta tosiasiassa Neuvostoimperiumin panssarit) kukistivat verisesti yrityksen – tietenkin rauhantahtoisesti ja toverillisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Kommunistit olivat hirmuisia lahtareita niiin Venäjällä kuin Kiinassa; teurastettujen määrä liikkui kymmenissä miljoonissa. On vaikea nähdä mitään hyvää ideologiassa, jonka tuella lahdataan hirmuisia määriä ihmisiä. Kiinasta en paljon tiedä (vaikka ihmettelin siellä kulttuurivallankumouksen aikaan 1985 kuukauden verran maailmanmenoa), mutta Neuvostoliitosta todistetusti tiedetään, että johtavat kommunistit isä Stalinin määräyksistä lahtasivat joukoittain myös ainoasta hyväksytystä ideologiasta (ilmiannetusti) muka hairahtaneita, ansioituneita tovereita, myös perheenjäseniä (Tein – tai yritin järjestökehittämistä Venäjällä 1994 -1996).
On aika paljon vihjeitä arvella, että kommunistisen hirmuvallan johdolla veri teloituspaikoilla virtaisi vanhaan hyvään, toverilliseen malliin. Ideologia tappaa ihmisyyden ja lamaannuttaa kokonaan järjen käytön. Varsinkin lapset tulisi varjella ideologiselta vammauttamiselta. Pahinta maapallolla on, että edelleen on monissa valtioissa voimissaan ideologian juurruttaminen lapsiin. Vain harvat ajattelevina ihmisinä pelastuvat – usein henkensä uhalla. Stalinistinen perintö elää niin, että stalinistinen meno jatkuu oli järjestelmä muodollisesti mikä hyvänsä: ryöstökapitalistinen Venäjä näyttäytyy myös stalinistisena diktatuurina.
Ilmoita asiaton viesti
Pyydän anteeksi virhettä: tutustuin Kiinan koulutusjärjestelmään ja kulttuurivallankumoukseen Kouluhallituksen apurahan turvin kuukauden ajan 1975 – ei 1985.
Ilmoita asiaton viesti
Kommunismin uhrina on kuollut sata miljoonaa ihmistä, sekin lukema taitaa olla alakanttiin. On näitä ”lintusia” jotka haluaa edelleen olla kommunismin uhreja 🤣👍
Ilmoita asiaton viesti
Ja kuka lie tuon pääkirjoituksen kirjoittanut?
Ilmoita asiaton viesti
”Kylmä sota vai imperialistinen vastakkainasettelu?”
– Ja noista ”vaihtoehdoistako” pitäisi valita, kun ne käytännössä ovat sama asia? Nyt tiedän miltä totalitaristisen yhteiskunnan kansalaisesta tuntuu, kun hän valmistautuu äänestämään kotimaansa vaaleissa.
Rauno. Kansalaisyhteiskunta vai kottaraisparvi? Sopulilauma vai yksilön mahdollisuudet?
https://www.youtube.com/watch?v=KnndQgIUraQ
Ilmoita asiaton viesti
Nykypäivän Venäjä harjoittaa ahkerasti imperialistista ulko- ja sotapolitiikkaa. Kysy vaikka armenialaisilta, azereilta, georgialaisilta, unkarilaisilta ja syyrialaisilta.
Ilmoita asiaton viesti
Mutta Tshetshenian kansasta Venäjä sai sotatoimillaan ylimmän ystävän. Putinin puolueen kannatus duuman vaaleissa oli siellä yli 99%. Siellä osataan osoittaa kiitollisuutta vapauttajalle.
Ilmoita asiaton viesti
Olin Groznyissa työmatkalla juuri Venäjän pommitusten jälkeen: Kaupungin keskustan kivirakennukset olivat raunioina, mutta ympäröivät vanhat puutalot ehjiä. Silloin en voinut työni vuoksi tilanteesta ihmisten kanssa keskustella, mutta oli helppo vaistota ja havaita ajatuksia ja tunteita – sanat eivät riitä kertomaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä! Venäjää pitää vastustaa kaikin keinoin. Hyvä! Putin alas ja Navalnyi johtoon!
Ilmoita asiaton viesti
Onneksi Neuvostoliitto ei koskaan harjoittanut imperialistista politiikkaa. Eikä tsaari-Venäjä. Eikä Putinin Venäjä. Vai mitä Lintunen?
Ilmoita asiaton viesti