Maailmalla tapahtuu kiinnostavia asioita

TKS-lehdessä 12.2.2021 on Ktp:n kansainvälisten asioiden vastaavan Lari Miniailon ajankohtainen kirjoitus Yhdysvaltojen, Burma/Myanmarin ja Venäjän tapahtumista. Kirjoituksen arvoa nostaa se, että siinä mennään porvarimedian lööppiuutisia pidemmälle ja kerrotaan myös jotain uutisten taustalla tapahtuvasta.

”Maailmalla on tämän vuoden alussa ehtinyt tapahtua paljon kiinnostavia asioita.  Esimerkiksi USA:n presidentin vaihtumista on seurattu enemmän kuin paljon mm. Ylessä. Kaiken kärhämöinnin jälkeen USA:n Valkoisessa talossa istuu Joe Biden.

Uusi presidentti on ehtinyt muuttaa USA:n ulkopolitiikassa joitain yksityiskohtia verrattuna edeltäjään.

Yksi huomattava muutos on se, että Biden yrittää saada Iranin neuvottelupöytään ydinohjelmasopimuksesta.  Yksi myönteinen signaali Iranin johdolle on Saudi Arabialle esitetty vaatimus vetäytyä Jemenistä, missä toimii Iranille myönteinen Zaidi Shiiallinen Ansar Allah (suom. Jumalan puolustajat) ryhmittymä. Mediassa ryhmittymä on saanut yleisnimityksen Huthit (perustajan nimen mukaan).

Jemenin sodassa on jo ehtinyt kuolla valtava määrä ihmisiä. Joidenkin lähteiden mukaan joukossa on yli 80 000 nälkään kuollutta lasta.

Maailman toisella puoliskolla Burmassa/Myanmarissa tapahtui sotilasvallankaappaus. Myanmarissa on ollut pitkään vallassa sotilasjuntta. Vasta vuosikymmenen ajan vallankahvassa on ollut siviilihallitus. Sen johtohahmo on kenraali Aung San tytär Aung San Suu Kyi.

Länsi ja länsimaalaiset ihmisoikeusjärjestöt ovat rakentaneet hänen ympärilleen henkilökultin. Se huipentui vuonna 1991 Nobelin rauhanpalkintoon.

Valtaan noussut sotilashallitus julisti, että he suorittivat vallankaappauksen siviilihallituksen vaalivilpin johdosta. Kyse on kuitenkin Myanmarin hallitsevien luokkien sisäisestä valtataistelusta, missä työtätekevä väestö on sivuosassa.

Myanmarissa toimii maanalaisuudessa Burman kommunistinen puolue, mutta sen mahdollisuuksia on vaikea arvioida.


Sitten takaisin Eurooppaan ja naapurimaamme Venäjän tapahtumiin. Siellä alkoivat mielenosoitukset ”oppositiojohtaja” Aleksei Navalnyin pidätyksen ja ”Putinin palatsi” dokumenttielokuvan takia. Koska mielenosoitukset olivat laittomia, alkoi poliisi pidättämään mielenosoittajia.

Ylen innokkaasti lainaama OVD-Info, jolla on juuret antikommunistisessa Memorial-järjestössä, on väittänyt että yli 12 000 ihmistä oli pidätetty. Noihin lukuihin pitää suhtautua kriittisesti, sillä kuka tahansa voi ilmoittautua ”pidätetyksi”.

On tällä hetkellä liian aikaisin sanoa mihin nämä mielenosoitukset johtavat. Venäjän kommunistiliikkeessä on käynnissä väitellyt siitä ”pitääkö osallistua mielenosoituksiin vai ei”.

Työnkansan Sanomien kirjoittajat  seuraavat herkeämättä maailman tapahtumia ja yrittävät parantaa omaa analyysiään, ja tuoda sen lehden lukijoiden nähtäväksi.”

 

 

 

 

RaunoLintunen
Porvoo

Yrittäjä, Työkansan Sanomien päätoimittaja

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu