Mannerheimin julmuudet paljastuvat vähitellen – Hennalan ja Vierumäen teloitetut puhuvat

Kansallisarkiston uudet tutkimukset kertovat lisää 1918 Hennalan vankileirin julmuuksista, mutta eivät vielä kaikkea. Asiasta kerrottiin 2.6.2021 kansallisarkiston uutiskirjeellä.

Hennalan vankileirin piikkilankojen sisällä kidutettiin yli 10 000 punaista vankia – miehiä, naisia ja lapsia. Hennala oli yksi leiri Suomen vuoden 1918 keskitysleirien saaristoa. Se oli toiminnassa kuusi kuukautta toukokuusta marraskuuhun.

Vangeista 2 000 kuoli nälkään, tauteihin ja teloituksissa. Teloitettujen joukossa oli nykytietojen mukaan satoja naisia ja lapsia, joista nuorin 9-vuotias.

Toinen viime viikkojen paljastus tulee Heinolan Vierumäeltä, missä osa sadoista punaisista taisteluissa kuolleista ja myöhemmin teloitetuista on haudattu uudelleen Heinolan hautausmaalle.

Yksi joukkohaudoista kaivettiin viime vuonna auki ja siltä löytyi 50 surmattua. Joukkohaudan auki kaivamisen, häpäisyn ja siirron takana ovat Suomen suurimman sahan Versowoodin ökyomistajat. Siirron syyksi on kerrottu sahan tilantarpeet. Ja olihan se kiusallista, että punaisten muistomerkki oli koko päivän herrojen silmien edessä.

Joukkohaudan kaivamisen lupaehtoihin kuului dna-testien tekeminen haudasta kaivetuille ja mahdollisten omaisten haastatteleminen. Ehtoja rikottiin räikeästi, sillä kumpaakaan ei tehty. Syyksi kerrottiin niiden kalleus.

Kun Versowood haki siirtolupaa, se kertoi vastaavansa kustannuksista. Näin ei tapahtunut. Häpeällistä, skandaali, mutta tyypillistä porvareille.

0
RaunoLintunen
Porvoo

Yrittäjä, Työkansan Sanomien päätoimittaja

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu