Mikä on kohtuutonta?

Sairaanhoitajien ja lähihoitajien palkankorotusesityksiä on pidetty mediassa kohtuuttomina. Vientialojen jo solmittua uutta työehtosopimusta on sen sijaan kehuttu maltilliseksi. Ehkä siksi, että sopimus jatkaa kiky-sopimuksen linjalla, reaalipalkkoja alentaen.

Tässä avartava laskelma.

Sairaanhoitajan keskimääräinen palkka on 2 600 euroa kuukaudessa.

Jos palkkoja korotetaan tänä vuonna vientialoille sovittu 1,3%, keskimääräinen palkka kuukaudessa nousee 33,80 euroa.

Jos palkkoja korotetaan ensi vuonna vientialoilla sovittu 1,4%, keskimääräinen palkka nousee kuukaudessa 36,87 euroa.

Jos palkkoja korotetaan ensi vuonna vientialoille sovitulla 0,6% paikallisella erällä, keskimääräinen palkka nousee 15,80 euroa.

Jos kaikki edelliset korotukset toteutuisivat, voisi sairaanhoitajan keskimääräinen palkka olla vuoden 2022 alussa 2 685,80 euroa kuukaudessa.

Jos palkkoja vientialojen tapaa korotetaan prosentuaalisesti, kasvavat palkkaerot myös hoitajien keskuudessa ja epätasa-arvo lisääntyy.

Jos tulevia sopimuksia sovelletaan paikallisesti sopien, myös yleiskorotusten osalta, kuten vientialoilla on sovittu, kasvavat palkkaerot vieläkin enemmän.

Jos ylityökorvauksista luovutaan 170 ensimmäisen ylityötunnin osalta, pienevät palkanlisistä saatavat korvaukset. Näin vientialoilla on työaikakokeilun varjolla sovittu.

Jos Tehyn esitys toteutuisi, nousisivat sairaanhoitajien palkat tänä vuonna 1,8% vientialojen 1,3% korotuksia enemmän. Näin sairaanhoitajien keskimääräinen palkka kuukaudessa nousisi 80,60 euroa.

Jos Tehyn esitys toteutuisi ensi vuonna, nousisi sairaanhoitajien keskimääräinen palkka kuukaudessa 85,12 euroa.

Jos keskimääräisiä palkkoja korotetaan ensi vuonna vientialoille sovitulla 0,6% paikallisella erällä, nousisi sairaanhoitajien keskimääräinen palkka kuukaudessa 15,80 euroa.

Jos vientialoille sovitut ja Tehyn esitykset toteutuisivat, voisi sairaanhoitajan keskimääräinen palkka olla vuoden 2022 alussa 2 771,52 euroa kuukaudessa.

Korotus ei tunnu kovin paljolta, kun ottaa huomiaan inflaation, joka nousee vuoden 2022 alkuun mennessä yli 2% ja veronkorotukset, jotka purevat jo tämän vuoden alusta alkaen.

Tuliko nyt selväksi?

Ps. Miten Suomella on varaa ostaa 10 miljardin uudet hävittäjäkoneet, mutta ei varaa nostaa hoitajien palkkoja edes lähemmäksi pohjoismaista tasoa?

RaunoLintunen

Yrittäjä, Työkansan Sanomien päätoimittaja

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu