Nato-jäsenyyttä ajavat sitkeitä kuin koronavirus

Suomen jäsenyyttä sotilasliitto Natossa ajavat ovat saaneet uutta puhtia hankkeensa edistämiseksi. Kansalaisten suuren enemmistön jäsenyyttä vastustava kanta on ollut jo kolme vuosikymmentä niin muuttumaton, että sen kääntäminen toiseksi vaatii nyt Venäjän maalittamista ja ulkomaista apua.

Tuon avun ykkösantaja on itse Nato. Sen sotilasjohto, poliittinen neuvosto ja propagandistit ovat vierailleet Suomessa ahkerasti. Kaikkien yhteinen kutsusävel on: Suomi on Nato-kunnossa ja tervetullut pohjoisen Euroopan portinvartijaksi Venäjää vastaan.

Helsingin Sanomat on Ylen ohella ottanut johtavan roolin Nato-jäsenyyden ajajana. Puuttuu enää kokosivun ilmoitus, missä lehti kertoo kannattavansa Suomen Nato-jäsenyyttä. Vastaavan tempun Helsingin Sanomat teki 1994, vain hetki ennen EU-kansanäänestystä.

Lehdessä oli tänään haastateltavana omatekoinen ruotsalainen turvallisuus­politiikan asiantuntija Patrik Oksanen. Kohteena olivat suomalaiset ja viesti selvä: Suomen on liityttävä Natoon, Ruotsin kanssa tai ilman. Sanakaan ei mainittu siitä tosiasiasta, että Ruotsin pääministeri Andersson on kertonut Ruotsin kieltäytyvän Nato-jäsenyyden hakemisesta, nyt ja tulevaisuudessa.

Nato-jäsenyyden ajajat ovat todellakin sitkeitä kuin koronavirus. Sekin kehittää variantteja pysyäkseen hengissä.

Nato-variantit saivat alkunsa jo 1990-luvun alussa, kun Suomen armeija harjoitteli Itämerellä muutamien Nato-maiden kanssa. Tuolloin niitä häveliäästi kutsuttiin pelastusharjoituksiksi. Samoille vuosille ajoittuu Hornet-hävittäjien hankinta, jonka yksi seuraus oli Yhdysvaltojen armeijan upseerien tulo kartoittamaan Suomen maa- ja ilmatilaa.

Toinen variantti ilmestyi kuvaan 2000-luvun alkuvuosina, kun Suomi vedettiin Yhdysvaltojen ja Naton rinnalle ”kriisinhallintatehtäviin”. Koko vedätys peitellystä sotakumppanuudesta paljastui viime syksynä Afganistanista pakenemisen aikana.

Kolmas variantti, jota ei enää peitellä, on juuri meneillään. Venäjä on maalitettu Suomen viholliseksi, itse kehitetyillä tarinoilla, ja sen ”hyökkäys Suomeen” voidaan estää vain liittymällä sotilasliitto Natoon. Itsenäisyskin on kuulemma vaakalaudalla, väittää vihreiden EU-parlamentaarikko Alviina Alametsä.

Suomen kansakin on onneksi sitkeää sorttia. Natoon ei liitytä, seisotaan vankasti omilla jaloilla.

 

+4
RaunoLintunen
Porvoo

Yrittäjä, Työkansan Sanomien päätoimittaja

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu