Neuvostoliiton Puna-armeija vapautti Auschwitz-Birkenaun keskitysleirit

Maanantaina 27.1. tulee kuluneeksi 75 vuotta Auschwitz-Birkenaun keskitysleirien porttien avaamisesta ja leireillä vielä elossa olleiden fasismin uhrien vapauttamisesta.

Keskitysleirien vapauttamista, Natsi-Saksan antautumista ja fasismin lyömistä muistetaan tänä vuonna monin tavoin mm. Venäjällä ja Israelissa.

Porvarimediaa muistaminen ei kuitenkaan miellytä. Esimerkiksi Helsingin Sanomien pääkirjoituksessa 26.1.2020 yritetään kiemurrella irti historian faktoista. Lehden mukaan Auschwitzin vapauttivat ”liittoutuneiden joukot”. Keskitysleireille vietyjen ja tapettujen joukosta olivat ”unohtuneet” kommunistit ja vastarintataistelijat.

Työkansan Sanomissa 1/2020 kirjoitettiin Auschwitzin vapautuksesta näin:

”Tammikuun 27. päivä on Auschwitzin vapautuksen muistopäivä. Tuona päivänä Neuvostoliiton Puna- armeijan joukot avasivat Natsi-Saksan suurimman keskitysleirin portit ja vapauttivat siellä kuolemankielissä viruneet vangit.

Yksin Auschwitz-Birkenaun leireillä tapettiin 1,5 miljoonaa ihmistä. Kaikkiaan fasistien leireissä menetti henkensä yli 6 miljoonaa miestä, naista ja lasta. ”Arbeit macht frei” (Työ vapauttaa) kuoleman sanat löytyvät  vieläkin Auschwitzin keskitysleirin portin yläpuolella.

Natsi-Saksassa uskoteltiin, että keskitysleirit ovat armeliaita työleirejä.

Toukokuun 9. vuonna 1945 Neuvostojoukot olivat jo Berliinissä ja Valtiopäivätalon katolla hulmusi punalippu. Tuosta päivästä on saanut alkunsa Voiton päivä, jota on aina juhlittu fasismin kaatumisen ja sodan päättymisen päivänä.

Neuvostoliitto, sen kaikki kansat ja armeija maksoivat suurimman inhimillisen ja taloudellisen hinnan Hitlerin ja Natsi-Saksan kaatamisesta.” (TKS/Olli Krannila)

 

 

0
RaunoLintunen
Porvoo

Yrittäjä, Työkansan Sanomien päätoimittaja

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu