Puhe lännelle

Perjantai 1. maaliskuuta on ollut puheiden päivä. Vain yksi puuttui, puhe lännelle.

Länsi,

-Annoitte raikuvia suosionosoituksia ja iloitsitte juhlien, kun Neuvostoliitto hajotettiin vuonna 1991 jouluna. Hajotuskokous oli pidetty aiemmin Valko-Venäjällä Venäjän, Valko-Venäjän ja Ukrainan presidenttien salaisessa kokouksessa.

Seurasitte läheltä, kun Neuvostoliiton kansojen lippu vaihdettiin Kremlissä Venäjän federaation kolmiväriin.

Lähetitte nopeasti Moskovaan tuhansia neuvonantajia opettamaan halukkaille kapitalismia ja neuvostokansan omaisuuden varastamista. Saitte myös valittua suurella rahalla lännelle mieluisan alkoholisoituneen Boris Jeltsinin Venäjän ensimmäiseksi presidentiksi.

Kaikki ei kuitenkaan mennyt suunnitelmienne mukaan, tai sitten meni. Jeltsin osoittautui Venäjän kannalta heikoksi mieheksi. Hän antoi entisten neuvostotasavaltojen yksi toisensa jälkeen hajota ja siirtyä ahneisiin käsiinne.

-Ette tyytyneet vain entisten neuvostotasavaltojen irrottamiseen emämaastaan. Halusitte pilkkoa osiin myös Neuvostoliiton juridisen seuraajan Venäjän federaation. Ensimmäinen yrityksenne Tshetsheniassa osoittautui kuitenkin liian suureksi palaksi. Venäjä ei enää perääntynyt.

Ette ottaneet huomioon, että kaikki oli Kremlissä muuttunut. Siellä oli päätetty, että Tshetshenia oli punainen viiva. Sen ylittämisen estäminen oli annettu uudeksi presidentiksi valitun Vladimir Putinin tehtäväksi. Jouduitte vuosien myötä luopumaan hankkeestanne.

Neuvostoliiton hajottamisella oli muitakin geopoliittisia seurauksia. Siirsitte Yhdysvaltojen johtaman sotapolitiikkanne painopisteen Jugoslaviaan, Afganistaniin ja Lähi-itään. Onnistuitte, mutta myös epäonnistuitte.

Kohtasitte Tshetshenian jälkeen toisen punaisen viivan Syyriassa. Venäjä lähetti maahan sotilaallista apua maiden kahdenvälisen avunantosopimuksen velvoittamana. Syyria pysyi pystyssä, vaikkakin horjahdellen.

Yritystä teillä on vieläkin, sillä Yhdysvalloilla ja muillakin Nato-mailla on edelleen laittomia tukikohtia Syyrian maaperällä.

-Ette hyväksyneet Ukrainan vaaleilla valitun presidentin ja parlamentin päätöstä olla liittymättä Euroopan unioniin ja sotilasliitto Natoon. Aloititte miljardeja euroja ja dollareita maksaneen kampanjanne käyttää väkivaltaa maan presidentin ja parlamentin syrjäyttämiseksi.

Onnistuitte hankkeessanne Kiovassa 2014 helmikuussa. Nostitte valtaan äärioikeiston ja uusnatsien johtajia ja heidän muodostamansa Ukrainan tynkäparlamentin, missä käytettiin valtaa aseiden avulla.

Tuo tynkäparlamentti aloitte laittomien päätösten tekemisen, joiden tarkoitus oli eristää ja eliminoida Itä-Ukrainan venäjänkielinen enemmistö. Lähetitte kaksi uusnatsien aseistettua pataljoona panemaan toimeen päätöksenne.

Tuosta vuoden 2014 keväästä alkoi Ukrainan sisällissota, joka päättyi vasta 2022 helmikuussa Venäjän väliintuloon. Tuota helmikuuta edelsi kymmenen vuoden neuvottelujen aika, kun rauhansopimus yritettiin saada aikaan mm. kolmella Minskin sopimuksella.

-Noista sopimuksista sanoitte johtajienne suulla, että tarkoituksena oli vain pelata aikaa, ja saada Ukraina paremmin aseistettua.

Sekään ei enää riitä. Suunnittelette omien joukkojenne lähettämistä Ukrainan laajoille pelloille. Sinne mahtuu myös läntistä verta.

Saitte väärillä päätöksillänne ja toiminnallanne aikaan sodan koko Ukrainan alueelle. Sitä ovat seuranneet päättämänne Venäjän vastaiset talouspakotteet. Jo vuonna 2014 aloittamanne pakotepolitiikka on johtanut lännessä talouden taantumaan, osin jopa lamaan.

Nyt maanne ja kansanne kärsivät työttömyydestä ja hintojen jatkuvasta kallistumisesta. Pääkohde Venäjä näyttää selviävän haasteestanne.

-Lännellä olisi vielä aikaa puhua rauhasta. Ei kuitenkaan pitkään. Jos Ukrainassa käytävä sota laajenee lännen ja Venäjän väliseksi täydeksi sodaksi, teidänkin elämänne päättyy.

Eniten olen surullinen lapsien kohtalosta. Teidän ja meidän lapsien.

RaunoLintunen
Porvoo

Yrittäjä, Työkansan Sanomien päätoimittaja

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu